Over VeleHanden

Ervaring is niet nodig, alleen passie voor het verleden

Interesse in geschiedenis? Een passie voor het verleden? Of een liefhebber van stamboomonderzoek? Word dan vrijwilliger op VeleHanden! En help vanachter uw eigen computer, op een tijdstip dat u uitkomt, met het toegankelijk maken van collecties. Iedereen kan bijdragen. Ervaring is niet nodig.

Wat is VeleHanden?

VeleHanden is een crowdsourcingwebsite van Picturae waar archieven en musea hun gedigitaliseerde collecties ter ontsluiting aanbieden aan het grote publiek. Doel is om op deze manier collecties doorzoekbaar te maken en te zorgen dat deze snel online komen. Omdat ‘indexeren’ uitermate tijdrovend is, wordt hiervoor een beroep gedaan op vrijwilligers die het leuk vinden om met historische documenten aan de slag te gaan. Vele handen maken immers licht werk.

Wat wordt er van u verwacht?

De gevraagde werkzaamheden kunnen per project verschillen. In veel gevallen gaat het om het overtypen van informatie in velden die naast de scan te zien zijn, bijvoorbeeld: naam, datum, woonplaats. Maar er zijn ook projecten waarbij u wordt gevraagd om foto’s te voorzien van een beschrijving, oude handschriften te herkennen, kaarten te georefereren. etc. U kunt zelf kiezen aan welke projecten u meedoet. Alle scans worden twee keer uitgedeeld aan verschillende deelnemers, en vervolgens gecontroleerd. Een foutje maken is dus niet erg. Daarnaast kunt u op het forum terecht met vragen, waar andere vrijwilligers en projectleiders u graag helpen.

Wat krijgt u ervoor terug?

Er zijn deelnemers bij die 20.000 scans op hun naam hebben staan. Maar er zijn ook vrijwilligers die het leuk vinden om af en toe eens een scan in te voeren. Het mag allemaal. En elke moeite wordt beloond met VeleHanden-punten. Deze punten kunt u bij de instelling van het project inleveren tegen een kleine vergoeding, bijvoorbeeld in de vorm van het downloaden van scans of toegang tot een tentoonstelling.

Ook meedoen?

U kunt zich aanmelden, een project kiezen en beginnen!

Vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u wat meer weten over VeleHanden, stuur dan een e-mail naar info@velehanden.nl.

‘Wat is het toch leuk, zojuist mijn grootvader geïndexeerd, fantastisch toch!’ (deelnemer VeleHanden)