Deelnemers

Kaart

Interviews

Foto van Elisa

Elisa

Interview met: Lisette Meindersma

24 juni 2014

Even voorstellen

“Ik ben Lisette Meindersma. Ik ben van beroep personeelsadviseur, of HR adviseur zoals dat tegenwoordig heet. Daarnaast ben ik ook al meer dan 40 jaar fanatiek stamboomonderzoeker. Ik heb ook een eigen bedrijfje waarbij ik dat in de markt heb gezet. Verder doe ik ook journalistieke producties, inclusief research. Zoals ik al zei, 40 jaar bezig met stamboom onderzoek en ja, je moest altijd naar archieven toe om de boel te onderzoeken!”

Waarom VeleHanden?

“Toen ik zag dat VeleHanden kwam, dacht ik, dat is iets waar je zelf ook heel veel baat bij hebt. Eerder had ik al meegedaan aan een digitaliseringsproject van de Groninger Archieven. Volgens mij ben ik in aanraking gekomen met VeleHanden door een of andere club van genealogen, waar ik bij zit op het internet, Toen op een gegeven moment een berichtje op de website van Treasor (het Fries archief) voorbij kwam dat je als vrijwilliger mee kon doen liep ik daar direct warm voor. Vooral omdat Friesland mee ging doen en veel van mijn stamboomonderzoek daar plaatsvindt. Het belang werd daardoor wel heel groot. Eigenlijk is het dus wel een beetje eigenbelang ha ha! Verder ben ik van mening dat hoe meer er gedigitaliseerd wordt, hoe makkelijker je onderzoek gaat. Je kunt vanuit huis al heel veel doen. Ook heeft iedereen naar mijn mening een maatschappelijke verantwoordelijkheid en dit vrijwilligerswerk past mij wel. Ik doe het ook voor mijn plezier en vind het interessant. Zo nu en dan kom ik ook mijn eigen naam tegen, wat ik erg leuk vind.”

Leukste project?

“Op dit moment zijn dat de projecten AlleFriezen - Bevolkingsregisters en Westfriese Lidmaten. Vooral omdat dit ook projecten vanuit Friesland zijn en veel van mijn stamboomonderzoek zich in Friesland afspeelt. Hierdoor zal ik deze gegevens eerder nodig hebben. Ik was ook nog een tijd aangemeld bij de officiersboekjes maar ik merkte gewoon dat ik daar te weinig vanaf wist waardoor ik dat gewoon niet goed kon doen. De interactie op het platform vind ik wel erg leuk.”

Wanneer op VeleHanden?

“Op VeleHanden voer ik alleen in. In de wintermaanden dagelijks, soms zelfs meerdere keren op een dag. Maar in de zomermaanden ben ik iets minder fanatiek, vooral met het mooie weer, dan moet er natuurlijk veel in de tuin gebeuren. Ik ben wel een tijdje top invoerder van AlleFriezen geweest, maar ik sta nu al een tijdje op een andere plek. Mooie strijd die zich daar ontwikkeld hoor!”

Wat heeft u geleerd?

“Bijvoorbeeld bij het Westfriese Lidmaten project vind ik de uitdaging wat groter. Je komt veel oudere handschriften tegen. Ik heb dan het gevoel dat mijn hersenen wat harder moeten werken om dat te kunnen invoeren. Daar leer je dus wel van!”

Wat kunnen we verbeteren?

“Op dit moment vind ik het wel overzichtelijk, het ziet er fris uit! De tussenvoeg mogelijkheid is heel prettig dat die erbij gekomen is. De handleiding is echter nog niet bijgewerkt, want je komt in de handleiding bijvoorbeeld niet tegen hoe je een regel tussenvoegt. En ik ben van mening dat de gebruikersgroep een welkome aanvulling is. Zo kunnen nieuwe functionaliteiten eerst getest worden met deelnemers wat erg fijn is! Soms mag eerder gereageerd worden op vragen op de berichtenpagina, je werkt toch met vrijwilligers die graag snel door willen.”