Deelnemers

Kaart

Interviews

Foto van Ria Visser

Ria Visser

Interview met: Ria van 't Hof-Visser

24 juni 2014

Even voorstellen

“Mijn naam is Ria van ’t Hof-Visser. Ik ben 67 jaar oud, getrouwd en heb één zoon. Ik ben met pensioen sinds dat ik 60 ben.”

Waarom VeleHanden?

“Volgens mij ben ik in aanraking gekomen met VeleHanden via een of andere website. Toen werd aangegeven dat de militieregisters van start gingen, dacht ik leuk! Mijn vader heeft namelijk in dienst gezeten in Leiden en ik weet niet precies bij welke infanterie. Dus ik dacht daar ga ik aan meewerken en dan kan ik misschien ook zijn gegevens opzoeken. Maar ik was vergeten dat van het jaar 1939 er nog geen militieregisters openbaar zijn gemaakt. Maar ik vond het zo leuk en ik werk al een aantal jaren op het stadsarchief van Rotterdam, dus ik vond het een leuk vervolg. Dit kan je thuis doen en op de tijd die je zelf wilt. Daarnaast als je op een gegeven moment stamboom onderzoek gaat doen, je een stamboom wilt gaan maken, moest je constant naar archieven toe. Dat vraagt erg veel tijd. Doordat het op internet beschikbaar wordt, kan je er onbeperkt gebruik van maken. Dat is een reden voor mij om mee te doen. Ik kwam regelmatig in het stadarchief van Rotterdam om te kijken en toen dacht ik, wat leuk zou het zijn als je zomaar alles kunt opzoeken. En daar wil je dan ook graag een ander in mee laten delen.”

Leukste project?

“Op dit moment doe ik mee aan de bevolkingsregisters van Amsterdam en sinds kort ook aan de bevolkingsregisters van Rotterdam in het WieWasWie project. Deze vind ik ook het leukst. Bij veel andere projecten denk ik, daar moet je wat meer in huis voor hebben. Bijvoorbeeld het glashelder project van Naturalis, daar had ik niet genoeg kennis voor. Daar moet je meer gespecialiseerd in zijn en je interesse moet daar liggen. Dat was bij mij niet het geval. Ik vind ook dat het, het beste is om je op één of twee projecten te focussen anders wordt het ‘hapsnap’.”

Wanneer op VeleHanden?

“Ik werk regelmatig op VeleHanden aan het invoeren van gegevens. Soms elke dag, soms gaat er een aantal dagen overheen. Maar zeer zeker elke week!”

Wat heeft u geleerd?

“Als eerst vind ik het gewoon leuk om te doen. Ik houd van bezig zijn, met dat klinkt misschien raar, maar met mensen die er niet meer zijn. Je brengt een beetje de geschiedenis in kaart. Door dingen te ontdekken zoals een beroep of hoeveel kinderen iemand heeft gehad, maak je ze een beetje levend voor mijn gevoel. Er komen verhalen bij. Ik vind de verhalen erachter dan ook belangrijker dan ellenlange stambomen met alleen maar namen. Van die verhalen leer ik. Ook van het ontcijferen van bepaalde handschriften leer je. Ik word daar ook heel gedreven van om het juiste uit te zoeken.”

Wat kunnen we verbeteren?

“Hoe het precies werkt met het punten inwisselen en aanmaken. Dit kan volgens mij nog wel wat overzichtelijker. Ik zou het fijn vinden als ik mijn persoonlijke manieren kan opslaan bij het invoeren. Soms staan er ook nog wel wat tegenstrijdigheden in de instructies. Die mogen er van mij wel uitgehaald worden om verwarring te voorkomen. Verder werkt het voor mij allemaal prima zo.”