Alle Amsterdamse Akten

Miljoenen akten liggen nog begraven in het archief van de Amsterdamse Notarissen. Ga mee op ontdekkingstocht en help de geschiedenis van Amsterdam herschrijven!

Current status

  • 169/514 notaris
  • 1.573 participants

  • 169
    Notaris32.9%
  • 1.022.257
    • 0% Unusable
    • 68.9% Entered
    • 57.8% Validated data
    Entered 68.9%
  • 857.220
    • 0% Unusable
    • 68.9% Entered
    • 57.8% Validated data
    Validated data 57.8%
Participate in this project
Dit project heeft al meer dan
1 Miljoen ingevoerde akten! De miljoenste akte is ingevoerd door Greet van Looij op 28-02-2024 om 18:35!

Project info

 
MarkP

MarkP

Alle Amsterdamse Akten Nieuwsbrief 1 maart 2019

Updated at: 

Rembrandtbingo, Jan Lievens en de tweede AAA-leeuw

Er is een nieuwe Rembrandt-bingo gevallen! Een alerte vrijwilliger kwam zijn naam bij notaris David Doornick tegen in een testament uit 1670. Ook een akte gevonden waar Rembrandt in voorkomt? Geef het aan op het forum en ontvang een leuk presentje!

Een andere vondst op het forum heeft te maken met de huwelijkse voorwaarden van Eduard Feijtama en Louisa van Doorne uit 1697. Daarin staat dat Louisa schilderijen inbracht, waaronder ‘een oud besje van Frans Hals’ en ‘Dania en Jupiter in de Goude Regen door Jan Livessen de Oude’. Het laatst genoemde schilderij is misschien te koppelen aan dit werk, waarvan Jan Lievens mogelijk de schilder is.

Na de Noord-Afrikaanse leeuw die met Michiel de Ruijter naar de Republiek was gekomen, is er een tweede leeuw gesignaleerd in Alle Amsterdamse Akten, in de beroemde herberg Blaauw Jan.

Ook iets moois tegengekomen? Deel het op het forum of schrijf een artikel voor de website.

Bezoek burgemeester

18 januari bracht burgemeester Femke Halsema een bezoek aan het Stadsarchief, ook het AAA-team mocht iets te vertellen over het project. Zo vertelden we over Trijn Jacobs en Rembrandt maar ook over Cornelia van der Plaat die haar vader insinueerde om te mogen trouwen en Geertuij Niesveld die het drankprobleem van haar man niet meer aankon. We hebben zo laten zien dat het notarieel archief divers en van alle Amsterdammers is!

Terugblik jaarevenement

Foto: Bas Uterwijk

Op 14 februari vond het jaarevent plaats met als hoofdgast Simone van der Vlugt. Zij sprak over haar nieuwste boek, Wij zijn de Bickers! In dit boek maakte ze haar eerste uitstap naar non-fictie, wat haar erg goed is bevallen. Tijdens onderzoek voor eerdere boeken kwam Simone steeds maar weer de Bickers tegen, waardoor ze geprikkeld werd om hun familiegeschiedenis verder uit te pluizen. Hierbij heeft ze ook veel bronnen uit het Stadsarchief gebruikt. Na afloop was er tijdens de borrel gelegenheid om Simone te spreken en natuurlijk om een handtekening te vragen. Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde middag!

Nieuwe stagiaires

Vier jaar geleden begon ik met de studie Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Ik kon niet wachten om de archieven in te duiken. Toen ik voor het eerst een archiefstuk aanraakte, was ik gefascineerd, ik had geschiedenis in mijn handen! Inmiddels heb ik mijn bachelor diploma op zak en ben ik research masterstudent Colonial and Global History. Het afgelopen jaar heb ik kennis gemaakt met het notariële archief – een schatkist aan informatie. Sindsdien heb ik geprobeerd zo veel mogelijk gebruik te maken van het archief tijdens het doen van onderzoek. Van januari tot en met mei zal ik als stagiaire meewerken aan Alle Amsterdamse Akten, waarbij ik akten zal invoeren en controleren, en vooral op zoek zal gaan naar mooie verhalen. – Ramona Negrón

Na vorig jaar mijn bachelor Geschiedenis aan de Universiteit Leiden, met een specialisatie in middeleeuwse Europese geschiedenis, te hebben afgerond ben ik verder gegaan met de master Europe 1000-1800. Mijn hoofdinteresse ligt bij middeleeuwse geneeskunde. De link tussen middeleeuwse geneeskunde en het Amsterdams notarieel archief lijkt misschien wat vreemd, maar naast mijn specialisatie ben ik ook zeer geïnteresseerd in Joodse geschiedenis en boekgeschiedenis. Dat is het mooie aan het notarieel archief, er zit voor iedereen wel iets leuks bij! Daarom vind het geweldig dat ik mee mag werken aan het ontsluiten van de grotendeels onontgonnen goudmijn die het notarieel archief is. Van januari tot mei dit jaar zal ik me vooral bezig houden met invoeren, controleren en anderszins bijdragen aan het project. – Eva Dorst

Geschiedenis was op de middelbare school mijn favoriete vak en daarom was de keuze om vier jaar geleden te beginnen met de studie Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht snel gemaakt. Momenteel ben ik bezig met mijn master Geschiedenis van Politiek en Maatschappij. De Nederlandse maritieme geschiedenis is mijn hoofdinteresse. In het notarieel archief hoop ik informatie te vinden over schepen en zeereizen. Het is geweldig om deze bronnen te bestuderen, omdat hierdoor de geschiedenis echt tastbaar wordt. Van januari tot en met mei zal ik als stagiaire meewerken aan Alle Amsterdamse Akten. Ik hoop tijdens mijn stage vele mooie vondsten te doen! – Sjoerd Willems

Notarissen

Er zijn de afgelopen weken diverse ‘kleine’ notarissen toegevoegd aan AAA, lees de details op het forum. Daarnaast zijn drie zeventiende-eeuwers volledig geïndexeerd, namelijk Pieter van Perssen (die van die mooie tekeningen), Nicolaas Rooleeu de Jonge en Peter Bruijs. Tussen de achttiende-eeuwers staan nog een aantal grote jongens, zoals Thierry de Marolles en Salomon Dorper, waar nog heel wat werk voor verricht moet worden. Toch staan er nog een aantal andere notarissen op de plank die hopelijk snel op VeleHanden zullen verschijnen.

CLCL

De afgelopen maanden zijn we achter de schermen druk bezig geweest met het nieuwe project Crowd Leert Computer Lezen. We verwachten begin maart live te gaan, dus u hoort snel meer!

Tip en Tricks: screencasts

Kent u de screencasts van Alle Amsterdamse Akten al? Hierin kunt u luisteren en kijken naar de invoerinstructies die u kunnen helpen met het invoeren van de verschillende akten. U kunt ze vinden op ons Youtube-kanaal.

Agenda en activiteiten in het Stadsarchief

 

Elke woensdagmiddag - Invoermiddag van 13:00 tot 17:00 in het informatiecentrum van het Stadsarchief.

 

7 december 2018 - 7 april 2019 - Tentoonstelling Rembrandt Privé, ook te bezoeken met een VeleHanden-punten (coupon van 250 punten).

8 februari 2019 - 26 mei 2019 - Bewaard voor de stad, tentoonstelling in de schatkamer met topstukken uit schenkingen aan het Stadsarchief van de afgelopen 2 jaar. Toegang is gratis.

3 maart - Amsterdam in Gesprek met historicus Machiel Bosman over de zin en onzin van Rembrandts faillissement.

14 maart - Historisch Café van de Jonge Historici en Jong KNHG in het Stadsarchief Amsterdam. Over honderd jaar actief vrouwenkiesrecht, Rembrandt en een nieuw bierbrouwsel.

Zondag 17 maart - Amsterdam in Gesprek over Bewaard voor de stad met een aantal particuliere schenkers van archieven. Daarnaast zullen Marit van der Meer en Iris van Oosten samen met leerlingen van het Berlage Lyceum meer vertellen over het project I am Gen Z.

Vriend van het Stadsarchief

Wist u dat u ook Vriend kunt worden van het Stadsarchief Amsterdam? U kunt hier punten voor verzamelen of een lidmaatschap aan gaan. Met uw bijdrage kunnen wij unieke tentoonstellingen organiseren, belangrijke stukken aankopen of restaureren. Als Vriend heeft u een aantal bijzondere privileges. U wordt uitgenodigd voor exclusieve bijeenkomsten zoals de Vriendenbijeenkomsten en openingen van de tentoonstellingen én u heeft het hele jaar gratis toegang tot de tentoonstellingen van het Stadsarchief.