Alle Amsterdamse Akten

Miljoenen akten liggen nog begraven in het archief van de Amsterdamse Notarissen. Ga mee op ontdekkingstocht en help de geschiedenis van Amsterdam herschrijven!

Current status

  • 169/514 notaris
  • 1.576 participants

  • 169
    Notaris32.9%
  • 1.023.629
    • 0% Unusable
    • 69% Entered
    • 57.9% Validated data
    Entered 69%
  • 858.066
    • 0% Unusable
    • 69% Entered
    • 57.9% Validated data
    Validated data 57.9%
Participate in this project
Dit project heeft al meer dan
1 Miljoen ingevoerde akten! De miljoenste akte is ingevoerd door Greet van Looij op 28-02-2024 om 18:35!

Project info

 
MarkP

MarkP

Verslag Jaarevenement 2018

Updated at: 

Het tweede jaarevent van Alle Amsterdamse Akten was een groot succes. We waren bijzonder blij te zien dat er zoveel vrijwilligers waren gekomen!  Na een warm welkom door projectinitiator Ellen Fleurbaay gaf projectleidster Pauline van den Heuvel een mooi overzicht van de vorderingen van het project en leidde redacteur Mark Ponte de aanwezigen door de bijzondere pareltjes die de afgelopen maanden naar boven zijn gekomen.

Daarna was het woord aan Maarten Prak, Hoogleraar economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en betrokken bij het project ‘Golden Agents: Creative industries and the making of the Dutch Golden Age’. Aan de hand van de zeventiende -eeuwse schilder Rembrandt en diens beroemde ‘Nachtwacht’ nam Prak het publiek mee naar de bloeiende Nederlandse samenleving in de Gouden Eeuw en de rijke creatieve industrie die hieruit ontsproot. In zijn lezing vertelde Prak dat onderzoek naar boedelinventarissen laat zien dat voornamelijk de schilderijenmarkt in die tijd een enorme groei doormaakte en dat bijna ieder huishouden wel één of meer schilderijen in bezit had. Tevens is de bijzondere ontdekking gedaan dat, tegen de verwachtingen in, de wereldberoemde Hollandse  genrestukken slechts een fractie vormden van de schilderijen die in deze inventarissen worden aangetroffen. Mede dankzij het harde werk van ‘Alle Amsterdamse Akten ‘ is het mogelijk geworden dit onderzoek te verwezenlijken, voort te zetten, en wellicht zelfs uit te breiden! Meer informatie over Golden Agents vindt u hier.

Na afloop van  de lezing was er ruim de gelegenheid tot na- en bijpraten tijdens de borrel en werd een grote hoeveelheid behaalde projectpunten ingewisseld tegen schitterende historische werken. Al met al een zeer geslaagd jaarevenement en wij hopen u volgend jaar weer te mogen  verwelkomen!

Verslag door stagaire Engelina Kuiken.

Alle foto's door Bas Uterwijk


 


 

 

 

Bekijk alle foto's van Bas Uterwijk 

  • Ankie

    Ankie

    Het was een leuke en leerzame middag. 

  • Ellen Ruijter

    Ellen Ruijter

    Dank voor alle foto's. Het was zeker weer aangenaam. Ben inmiddels een eindje bezig in De Amsterdamse Herberg van Maarten Hell en er wordt mij al van alles duidelijk. Een aanrader.

  • Titia J.

    Titia J.

    Updated at: 

    Was zeker leerzaam en ook leuk om met alle medewerkers tijdens een gezellige borrel bij te praten. Imiddels heb ik met Ellen Ruijter afgesproken om volgende week bij haar mee te gaan kijken hoe zij als controlleur te werk gaat. Ik kan hier vast het en een andere van leren om het invoeren te verbeteren.

    Het boek "De Amsterdams Herberg" ligt klaar. Zoals Ellen hier boven schrijft gaat het een en ander duidelijk worden maar ook herkenbaar door de attestaties met getuigen van dronkenschap.

    Tot de volgende keer!