Alle Amsterdamse Akten

Miljoenen akten liggen nog begraven in het archief van de Amsterdamse Notarissen. Ga mee op ontdekkingstocht en help de geschiedenis van Amsterdam herschrijven!

Stand van zaken

  • 166/514 notaris
  • 1.562 deelnemers

  • 166
    Notaris32.3%
  • 1.013.015
    • 0% Onbruikbaar
    • 68.3% Ingevoerd
    • 57.5% Gecontroleerd
    Ingevoerd 68.3%
  • 851.993
    • 0% Onbruikbaar
    • 68.3% Ingevoerd
    • 57.5% Gecontroleerd
    Gecontroleerd 57.5%
Meedoen aan dit project
Dit project heeft al meer dan
1 Miljoen ingevoerde akten! De miljoenste akte is ingevoerd door Greet van Looij op 28-02-2024 om 18:35!

Project info

 
MarkP

MarkP

Alle Amsterdamse Akten Nieuwsbrief 3

Introductie screencasts

Tijdens het evenement op 19 juni werden de nieuwe screencasts geïntroduceerd. Op deze screencasts zijn invoerinstructies ingesproken die kunnen helpen bij het invoeren van akten en wordt er informatie gegeven over verschillende aktetypen. De screencasts kunnen ter raadpleging en naslagwerk gevonden worden op het speciale YouTube-kanaal.

 

Maak kennis met … Laurien van der Werff

‘Alweer bijna vijf jaar geleden ben ik als cultuurhistorica, gespecialiseerd in de zeventiende eeuw, afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Ik was al langer bij Alle Amsterdamse Akten betrokken als ‘knipper’ en controleur van zeventiende-eeuwse akten, maar sinds 1 juni ben ik 18 uur per week in het Stadsarchief te vinden. Momenteel werk ik nog vooral mee aan AAA, maar uiteindelijk zal ik me meer bezig gaan houden met het vervolgproject Crowd leert computer lezen. Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor documenten en objecten (voorwerpen, prenten, tekeningen etc.) die de geschiedenis levendig en tastbaar maken. Werken met het notariële archief – bij uitstek een bron die het verleden tot leven laat komen – is voor mij dan ook een groot genot!’

 

Verslag Alle Amsterdamse Akten-evenement met Judith Brouwer

 

Op dinsdagmiddag 19 juni vond er weer een geweldig Alle Amsterdamse Akten-evenement plaats. Tijdens deze middag kregen de aanwezigen een update van alle bijzondere vondsten die de afgelopen tijd gedaan zijn binnen het project en werden de screencasts met invoerinstructies geïntroduceerd. Daarnaast gaf Jirsi een presentatie over het nieuwe project ‘crowd leert computer lezen’. Gastspreekster tijdens dit evenement was Judith Brouwer, datacurator bij het Golden Agents-project en schrijfster van het boek Levenstekens. Zij gaf een presentatie over haar onderzoek naar gekaapte brieven tijdens het Rampjaar 1672 en de unieke vondsten die zij hierbij deed in The National Archives van Londen.

 

Het volgende Alle Amsterdamse Akten-evenement is op 2 oktober 2018. Verdere informatie volgt zo spoedig mogelijk. NB: Noteer ook alvast 25 oktober in de agenda voor een speciaal verrassingsevenement…!

Hoogtepunten forum en AAA-site


De afgelopen maanden zijn er weer vele bijzondere vondsten gedaan tijdens het invoeren en controleren. Zo werd er in de akten van Jan Ardinois een lijst met schilderijen gevonden van Jan Steen en Gabriel Metsu. Lees daarbij ook de mooie vondst over de vermogende vrouw Johanna Lucia van Meel.

 Tijdens het Alle Amsterdamse Akten-evenement op 19 juni gaf vrijwilligster Petra Schoenmaker een presentatie over haar zoektocht naar de Rembrandt van Jan Six. In een bijdrage op de site vertelt ze meer over deze zoektocht en de tot nu toe opgeleverde resultaten.  Lees tevens over de manier waarop mensen zich in vroegmodern Amsterdam de stedelijke ruimte toe-eigenden in een gastbijdrage van Bob Pierik van de Universiteit van Amsterdam.  En, ligt er wellicht in de Caribische wateren nog een 17e-eeuwse schat begraven; het laatste overblijfsel van een gekaapt Nederlands schip?

Ook een bijzondere vondst gedaan? Deel het op het forum of schrijf een kort artikeltje voor op de website.

Tips & Tricks 

Tijdens het invoeren komt er een schat aan informatie voorbij. De onderstaande links kunnen helpen deze informatie te duiden of extra opheldering geven.

 

  1. Digitale kaart met oude Amsterdamse straatnamen
  2. Herkomstplaatsen
  3. Historische kaart van Amsterdam (1724)

 

 

Introductie nieuwe notarissen

Er zijn zes nieuwe notarissen om mee kennis te maken op VeleHanden:

  • Martin Lindouw (1704-1719)  12.623 scans
  • Nicolaas Sonmans (1704-1727) 9.870 scan
  • Joan Hoekeback (1690-1709) 70.988 scans, niveau ½ (leuke tekeningetjes)
  • Pieter van Perssen (1624-1638)  1.827 scans
  • Ellert de Veer  (1586-1589) 162 scans
  • Cornelis Arisz van Huijswaert (1590-1592) 263 scans

 

Agenda 

29 september – 1 december 2018

10-weekse paleografiecursus ter waarde van 6000 punten. Aanmelden via info@stadsarchief.amsterdam.nl  o.v.v. uw naam en de betaling met VeleHanden-punten.

 

13 juli - 5 december 2018

Tentoonstelling ‘Amsterdam voor het voorbij is: Foto’s van Dolf Toussaint’. Wilt u deze tentoonstelling op eigen gelegenheid bezoeken? Dat kan middels het inwisselen van 250 VeleHanden-punten, in te leveren als VeleHanden-coupon bij de kassa.

2 oktober 2018

Alle Amsterdamse Akten-evenement. 

25 oktober 2018

Verrassingsevenement.