Alle Amsterdamse Akten

Miljoenen akten liggen nog begraven in het archief van de Amsterdamse Notarissen. Ga mee op ontdekkingstocht en help de geschiedenis van Amsterdam herschrijven!

Stand van zaken

  • 169/514 notaris
  • 1.578 deelnemers

  • 169
    Notaris32.9%
  • 1.025.010
    • 0% Onbruikbaar
    • 69.1% Ingevoerd
    • 57.9% Gecontroleerd
    Ingevoerd 69.1%
  • 858.965
    • 0% Onbruikbaar
    • 69.1% Ingevoerd
    • 57.9% Gecontroleerd
    Gecontroleerd 58%
Meedoen aan dit project
Dit project heeft al meer dan
1 Miljoen ingevoerde akten! De miljoenste akte is ingevoerd door Greet van Looij op 28-02-2024 om 18:35!

Project info

 
MarkP

MarkP

Alle Amsterdamse Akten Nieuwsbrief 5

Laatst bijgewerkt op: 


Rembrandt-Bingo

Op de vrijwilligersbijeenkomst van 2 oktober is het al even benoemd: tot eind 2019 hebben we de Rembrandt-Bingo. Hoe werkt het? Vind je in een akte iets over Rembrandt van Rijn – dit mag een akte van hemzelf of een familielid zijn, maar ook een door hem gemaakt schilderij in een boedelinventaris – roep dan allereerst BINGO! Markeer de akte daarna als opmerkelijk en schrijf erover op het forum. Mocht het een echte bingo zijn, dan krijg je een leuk presentje dat in het teken van Rembrandt staat.

Rembrandt Privé

Het jaar 2019, 350 jaar na zijn dood, staat in het teken van Rembrandt. Ook in het Stadsarchief is dit te merken, want op 7 december 2018 is de nieuwe tentoonstelling Rembrandt Privé geopend. Waar velen de naam Rembrandt en vooral zijn kunstwerken kennen, is over zijn privéleven minder bekend. In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met de onbelichte kant van Rembrandt, die deels gebaseerd is op vondsten uit het Notarieel Archief. Augmented reality (AR) brengt akten tot leven en laat het verhaal van de zeventiende-eeuwse schilder op unieke wijze zien. Bij de tentoonstelling is een stadswandeling ontwikkeld. Zowel de tentoonstelling als de wandeling kunnen met velehanden-punten betaald worden, bekijk het forum voor meer informatie.

Elke woensdag invoermiddag

Elke woensdagmiddag zijn er mensen aan het invoeren in het informatiecentrum van het Stadsarchief. Vind je het jammer dat je niet meteen je vondsten kunt delen met anderen of wil je wat hulp bij het lezen van akten? Kom dan zeker een keer langs!

Hoogtepunten op het forum en de AAA-site

Niet Aletta Jacobs, maar Trijn Jacobs

In de Volkskrant verscheen onlangs een artikel over de een van de vrouwelijke chirurgijn Trijn Jacobs. Deze ontdekking, gedaan door Jirsi, laat zien dat in de zeventiende eeuw al vrouwelijke geneeskundigen aan het werk waren. In het artikel op Alle Amsterdamse Akten leest u meer over Trijn en haar werkzaamheden.

De geschiedenis volgens Bicker

Schrijfster en historicus Mariëlle Hageman publiceerde op de website van Alle Amsterdamse Akten een artikel over haar recent gepubliceerde boek: De geschiedenis volgens Bicker. 1746-1812. In dit boek wordt het leven van Jan Bernd Bicker uitvoerig beschreven aan de hand van zijn eigen archief. Daarnaast is zijn naam meerdere malen voorgekomen in notariële akten, waar Hageman ook dankbaar gebruik van heeft gemaakt. Neem een kijkje op de website voor een preview van haar boek.

Ook een bijzondere vondst gedaan? Deel het op het forum of schrijf een artikeltje voor op de website.

Notarissen

Er zijn weer twee notarissen afgerond: de notoire achttiende-eeuwer Lucas Willem Kramp en de bijzondere laat zestiende-eeuwse Cornelis Arisz. van Huijswaert. Maar niet getreurd want er staan vier notarissen op de plank die snel online zullen worden gezet. Namelijk de zeventiende-eeuwse Pieter van Perssen en drie achttiende-eeuwers: Jelmer de Bruijn, Pieter Mastenbroek en Cornelis Wagee Schuman. Dus mocht u op zoek zijn naar een nieuwe notaris, neem dan een kijkje tussen deze namen.

 

Tekening in het protocol van Pieter van Perssen

Tips en tricks: stappenplan

Naar aanleiding van de afgelopen vrijwilligersbijeenkomst is er een stappenplan opgesteld voor het gebruik van de raadpleegomgeving. Hier komt alle ingevoerde data te staan nadat het in Vele Handen is ingevoerd, gecontroleerd en de gevens zijn geëxporteerd. Goed om te weten is dat de gegevens na controle niet direct zichtbaar zijn in de raadpleegomgeving.

Bezoek groepen

In de afgelopen periode hebben wij verschillende groepen ontvangen om meer te vertellen over het AAA-project. Op 17 oktober kwam een groep studenten van de Rietveld Academie langs in het kader van hun studieweek over het gebruik van archieven.

Op 10 november is een groep (oud)studenten en docenten van de studie Notarieel Recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) langsgekomen. Na een rondleiding door het gebouw en het zien van wat mooie stukken hebben zij een beter idee gekregen over hoe notarissen in de zeventiende en achttiende eeuw te werk gingen.

Op 28 november waren studenten geschiedenis van de VU op bezoek in het kader van de mastercollegereeks  'Race, Religion and Profit in the Atlantic World, 17th-19th Century'. De studenten kregen een introductie op de onderzoeksmogelijkheden in het Notarieel Archief rond het thema slavernij en slavenhandel.

Vrijwilligersbijeenkomst 2 oktober

Het is al weer even geleden, maar toen er nog geen gure wind waaide, heeft in het Stadsarchief weer een AAA-bijeenkomst plaatsgevonden. Deze stond in het teken van 'Freedom of the Streets', een onderzoeksproject van de Universiteit van Amsterdam. Antonia Weiss introduceerde haar onderzoek naar tuinen en hofjes in Amsterdam en Berlijn. Aan de vrijwilligers werd de oproep gedaan om de ogen goed open te houden, op zoek naar vermeldingen van tuinen en dergelijke.

Daarnaast werd door Bob Pierik een presentatie gegeven over het verschil tussen privé en openbaar in de het dagelijkse leven. Door openstaande deuren en ramen werd het leven op straat naar binnen gehaald en andersom. Waar lag de grens? Bij zijn onderzoek gebruikt Bob Pierik vooral de attestaties voor de hoofdofficier.

Wie is er bang voor straattaal?


Op dinsdag 24 oktober vond een primeur plaats in het Stadsarchief. Voor het eerst organiseerde Het Parool in samenwerking met AAA een evenement dat in het teken stond van straattaal. In de prachtige Koningszaal kwam het verleden met het heden in aanraking tijdens een korte documentaire. Rappers uit de Bijlmer gaven uitleg over de waarde van de huidige straattaal, Mark blikte terug op het gebruik van straattaal in de notariële akten. Interviews werden afgewisseld met flitsende optredens waarbij zelfs de handjes even in de lucht gingen.

Bezoek aan Wenen

Op 8 en 9 november vond in Wenen de jaarlijkse gebruikersbijeenkomst van Transkribus plaats. Transkribus is een programma dat handgeschreven teksten kan herkennen (handwritten text recognition) en met behulp van menselijke invoer het aan de computer kan leren. Het programma wordt gebruikt in het nieuwe project Crowd Leert Computer Lezen waarbij met behulp van invoer in VeleHanden en de computer op termijn het Amsterdamse Notarieel Archief op woordniveau doorzoekbaar zal zijn. Mark en Jirsi waren namens het Stadsarchief naar Wenen.

Tijdens de conferentie werd geluisterd naar en gepraat met collega’s van diverse archief- en onderzoeksinstellingen in Europa. Hoewel Transkribus is ontstaan in de Duitstalige wereld, wordt het inmiddels door heel Europa gebruikt. Er zijn bij diverse instanties plannen voor grootschalig gebruik van Transkribus (meer dan ca. 200.000 scans), maar er zijn nog geen projecten die concreet met miljoenen scans werken. Ook het gebruik van crowd sourcing zoals wij dat in Nederland kennen met VeleHanden, blijkt toch wel behoorlijk uniek.

In één van de grootste projecten dat met Transkribus werkt, Transcribe Bentham, wordt in een besloten omgeving gewerkt waardoor men nu al enkele jaren bezig is met het opleveren van transcripties en het trainen van modellen. Daarnaast werd vanuit Transkribus meer informatie gegeven over nieuwe toepassingen zoals betere manieren om transcriptiemodellen te genereren en het random zoeken door ongetranscribeerde scans (keyword spotting). Mark gaf een presentatie over de plannen met het project Crowd Leert Computer Lezen, wat bij veel mensen interesse wekte. Concreet konden veel vragen worden gesteld die bij het Stadsarchief leefden naar aanleiding van de testfase van Crowd Leert Computer Lezen, die allen naar volle tevredenheid werden beantwoord.

Het bezoek aan de Transkribus User Conference was dus erg succesvol. Het lijkt erop dat het Stadsarchief op een gunstig moment begint met het nieuwe transcriptieproject; de techniek is op veel punten zo ver dat schaalvergroting en toepassing richting de crowd mogelijk zijn. Transkribus, Picturae en het Stadsarchief zijn dan ook erg benieuwd naar wat voor vlucht het nieuwe project zal nemen. Als u een steentje wilt bijdragen moet u nog heel even geduld hebben: we verwachten dat het project vanaf begin 2019 open zal staan voor alle VeleHanden-deelnemers!

Agenda

Elke woensdagmiddag

Invoermiddag van 13:00 tot 17:00 in het informatiecentrum van het Stadsarchief.

7 december 2018 - 7 april 2019

Tentoonstelling Rembrandt Privé.

22 oktober 2018 - 27 januari 2019

Tentoonstelling Heren van Amstel dat het verhaal vertelt over dit Middeleeuwse geslacht en hun relatie met Amsterdam.

16 december

Amsterdam in gesprek met Jonathan Bikker en Erik Hinterding (beiden conservator in het Rijksmuseum) met als thema Rembrandt Privé.

14 februari 2019

Alle Amsterdamse Akten-evenement met schrijfster Simone van der Vlugt.