Opgemaakt, samengevat en ingeklopt: notariële akten in Brabant 1743-1935

Help je mee een van de belangrijkste en populairste archieven digitaal doorzoekbaar te maken? Join the crowd, klop de notarissen het web op!

Stand van zaken

 • 32.300 scans
 • 283 deelnemers

 • 32.502
  • 0.1% Onbruikbaar
  • 100% Ingevoerd
  • 100% Gecontroleerd
  Ingevoerd 100%
 • 32.502
  • 0.1% Onbruikbaar
  • 100% Ingevoerd
  • 100% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 100%
Meedoen aan dit project
Christian van der Ven (BHIC)

Christian van der Ven (BHIC)

Over de laatste loodjes...

Dag allemaal,

Nog een paar tienden van een procent en dan zitten we aan de 100. Daarom bij deze wat informatie over hoe het einde van een project als dit verloopt.

Allereerst: ik weet niet of de scans ook daadwerkelijk op zijn als de teller op 100% staat. Dat komt omdat het VeleHanden-systeem verschillende tellingen heeft. Omdat wij tijdens de beginfase van het project van enkele plaatsen scans hebben weggehaald of toegevoegd, kan de daadwerkelijke telling iets afwijken van het ingevoerde startaantal, waarop - volgens mij - de voortgangsmeter is gebaseerd. Dat gaat hooguit om een paar honderd scans extra. Kortom, als we aan de 100% zitten, zijn er misschien toch nog wat scans over.

Kortom: niet stoppen bij 100%, maar pas als de scans op zijn :-)

Als je de melding krijgt dat de scans op zijn, dan kan het zijn dat je de volgende dag tóch nog een nieuwe scan krijgt voorgeschoteld. Dit komt omdat er ook scans gereserveerd staan voor de recentelijk actieve invoerders. Als die niet door iedereen zelf worden afgewerkt, dan vallen ze na een paar dagen vrij voor iemand anders.

Kortom: als je de melding krijgt dat de scans op zijn, kijk dan de volgende dag weer eens. Wie weet heb je mazzel en is er weer een scan voor je.

Als de scans écht helemaal op zijn, dan zet ik daarover een bericht op het forum (maar meestal is een van de invoerders me wel voor haha!)

Zoals jullie weten worden alle afgeronde series gedurende de loop van dit project steeds uit VeleHanden gehaald en aan onze database toegevoegd, op de website. Ze zijn dan meteen bruikbaar.

Als de laatste scan is ingevoerd en gecontroleerd, duurt het nog even voordat ook die laatste scan aan de database is toegevoegd. Met sommige scans zijn bijvoorbeeld problemen gemeld, die moeten we eerst nagaan. Maar we doen ons best.

Op de website worden ook steeds meer scans van de akten zelf toegevoegd. Inmiddels hebben we een paar koppelprojecten georganiseerd. Zodra ook de laatste records aan onze database zijn toegevoegd, gaan we met de tijdens die projecten gemaakte Excel-bestanden aan de slag en kunnen we alle records aan de juiste scans koppelen. Dat scheelt veel bladeren.

Tot zover deze informatie. Mocht je hierover nog vragen hebben, dan laat dat gerust weten. Bedankt allemaal!

 • ineb

  ineb

  Haha.... in ieder geval de eeuwige roem!

 • Christian van der Ven (BHIC)

  Christian van der Ven (BHIC)

  @Martien: Die laatste invoerder heeft de eer de laatste invoerder van dit project te zijn. Dat pakt niemand hem of haar meer af ;-)

 • Helena

  Helena

  Laatst bijgewerkt op: 

  Mag ik hier nog een relaas aan toevoegen? 

  1743-1935    Deze jaren zijn in een kleine drie jaar tijd versneld aan onze ogen voorbij gekomen. 

  Met interesse las ik elke keer de mededelingen waarin de opmerkingen van allen werden opgenomen. 

  Tijdens die tussenliggende  jaren  is er in dit deel van Noord-Brabant toch wel een en ander de revue gepasseerd en menigmaal nog eens gepasseerd.  Waarvan akte ...[ in minuut of brevet ;-) ] !

  De gezamelijke voorouders, of inmiddels  voor ons toch min of meer 'bekenden',  hebben vele oogsten binnen gehaald, het gras vele keren  hoog laten worden en twee of drie keer per seizoen gemaaid.  Goed geld ervoor gebeurd en soms mogelijk wel minder goed...   Ze hebben gehooid, gekapt, het hout verkocht of gekocht, mogelijk verstookt of voor timmerwerk gebruikt, vruchten en granen verbouwd , vee laten grazen,  huizen gebouwd, vele leningen aangevraagd en weer vereffend, conflicten proberen uit te zoeken, testamenten opgemaakt of weer herroepen,  ruilingen zo eerlijk mogelijk uitgevoerd,  koe-beesten, paarden, varkens en aardappelen enz. verhandeld, inventarissen laten opmaken,  erfenissen verdeeld, huwelijkscontracten opgemaakt, huwelijkstoestemmingen gegeven,   legaten afgegeven, pachtovereenkomsten afgesloten,  aktes van eerbied laten opmaken,  openbare en onderhandse transacties uitgevoerd, roerende en onroerende goederen verkocht of gekocht,  remplaçanten gezocht voor hun zonen, volmachten gegeven,  schepen gesloopt en de afbraak verkocht, visserijen verpacht, leningen afgesloten, coöperaties opgericht,  plantages in de verte verkocht, kerkgebouwen aanbesteed,  vruchtgebruiken  overgedragen, statuten laten registreren, vennootschappen opgericht , voogden aangesteld enz. enz.

  En echt niet alle personen waren woonachtig in Brabant; ben personen tegengekomen uit Amerika, Canada, Oost-Indië, Suriname, China, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en mogelijk uit nog meer landen welke namen me nu ontschoten zijn.  [ zo snel ging het soms ;-) ] .   Met respect heb ik af en toe gemijmerd over de moed die men had om naar 'den vreemde' te trekken; de pioniers, de missionarissen, de avonturiers?   En me soms ook voorgesteld hoe men zich gevoeld zal hebben wanneer er  zaken afgehandeld moesten worden na een overlijden van een familielid.. 'thuis'  [ daarbij denkend dat men toen niet zo snel 'homeward bound'  kon keren ].  Met empathie gedacht aan de kleine man  of vrouw die mogelijk genoodzaakt  was roerend goed  te verkopen waarvan de opbrengst soms nog gering was.   En nog zoveel meer...  We zijn ze allemaal eens tegengekomen. 

  Er kwamen plaatsnamen of toponiemen voorbij die ik in begin niet kende of herkende, maar gauw genoeg begon te herkennen.  Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt: ben  eens een dagje  of twee langs de Maas gaan zwerven zo tussen Cuijk en Empel gezien ik de namen van die plaatsen daartussenin zo dikwijls tegenkwam en ik er geen beeld van had dan alleen via Google Earth ;-) ...

  En zoveel namen van bekende Nederlanders in die jaren, maar nog veel meer van onbekende Nederlanders alsook niet-Nederlanders  kwamen voorbij.  Slechts een keer mocht ik een voor-mij- zeer-bekende naam van een voorouder herkennen toen hij vernoemd werd bij een houtkoop in Boxtel.  Voorvader van mijn kinderen en kleinkinderen.    

  Interessante zaken tegengekomen ...ook al was het slechts in minuut of brevet.

   

  Wat levert / leverde het project op?   Voor iedereen veel info om mogelijk uit te putten bij verder onderzoek.  Nu alles gekoppeld wordt...wat een plezier zal dat velen geven.

  Voor mij ?  [...uh...tja... wat 'verslaving' , maar meer nog het profijt van al het werk van iedereen hier] . Punten zijn niet in te wisselen tegen airpoints, maar je ziet me toch wel eens verschijnen in de Citadel.

   

  Het einde al in zicht; we zijn zelfs al over de 100% !  

  [Hoe bestaat het.., maar snap je uitleg, Christian ;-)]

   

  Het was me een waar genoegen!