Post van Weldadigheid

Bent u één van die miljoen Nederlanders die een voorouder heeft in de Koloniën van Weldadigheid? Veel nazaten gaan op zoek naar het lief en leed van hun voorouders. Helpt u mee die gegevens vindbaar te maken?

Stand van zaken

 • 135.321 scans
 • 464 deelnemers

 • 57.429
  • 57.6% Onbruikbaar
  • 42.4% Dubbel ingevoerd
  • 42.4% Gecontroleerd
  Dubbel ingevoerd 100%
 • 57.429
  • 57.6% Onbruikbaar
  • 42.4% Dubbel ingevoerd
  • 42.4% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 99.9%
Wil Schackmann

Wil Schackmann

Het godsdienststrijdfeuilleton, aflevering 1: Jan Kiesling

Goed, vooruit, een feuilletonnetje ter ere van de negentig procent. Maar niet elke dag want dan haal ik mijzelf in (als jullie begrijpen wat ik bedoel). Dus om de twee à drie dagen.
Het onderwerp hebben we al eerder bij de kop gehad, zie dit stukje en dit stukje en dit stukje. Dit verhaal speelt eind 1844, begin 1845 en het gaat van kwaad tot erger met de spanningen tussen de godsdiensten.

Jan Kiesling is een weduwnaar van midden veertig die in november 1842 in de kolonie aankomt met een hele rits kinderen. Echtgenote Aafje Zeeman is - volgens wiewaswie - op 1 december 1839 overleden. Een half jaar later overlijdt een kindje van 0 jaar van haar en Jan, dus je mag er van uitgaan dat Aafje als zovele vrouwen is bezweken aan een moeizame bevalling.
Jan Kiesling en zijn kinderen worden gerekend tot de 'hulpbehoevende gezinnen, geplaatst op de tweede helft van het contract van 16 en 19 juni 1826', wat ik nog steeds een keer moet uitleggen, maar dat komt nog ergens later in de loop van het feuilleton. Nu is alleen van belang dat ze gehuisvest worden in een van de arbeiderswoningen aan de buitenkant van het eerste gesticht te Veenhuizen. Het hele gezelschap komt uit het plaatsje Zijpe in de kop van Noord-Holland en voorzover ik kan nagaan hebben ze daar ook altijd gewoond.

Volgens het stamboek van de 'hulpbehoevende gezinnen, geplaatst op de tweede helft van het contract van 16 en 19 juni 1826' (Drents Archief toegang 0186 invnr 1399) heeft Jan de volgende kinderen bij zich:
- Dirk Kiesling, bij aankomst 17 jaar oud, hij zal juli 1844 weglopen van de kolonie en wegblijven en dus in dit verhaal verder geen rol spelen;
- Lutherius Kiesling, die echter in de meeste koloniale stukken Antonius genoemd wordt, bij aankomst 15 jaar;
- Willem Kiesling, bij aankomst 13 jaar;
- Antje Kiesling, bij aankomst net 12 geworden, zij zal in 1848 op de kolonie overlijden;
- Maartje Kiesling, bij aankomst 9 jaar oud;
- Marijtje Kiesling, bij aankomst 8 jaar;
- Jan Kiesling, bij aankomst net 7 geworden;
- Aafje Kiesling, bij aankomst 5 jaar;
- Ariaantje Kiesling, bij aankomst 4 jaar.

Zoveel kinderen kan een man alleen niet verzorgen en daarom wordt een aantal ondergebracht bij de weeskinderen in hetzelfde gesticht. Welke precies valt niet te achterhalen want dat wordt niet in de stamboeken aangetekend, maar in ieder geval de oudsten gaan op de zalen wonen. Dat is allemaal okay, dat is geen probleem. Wél een probleem is dat Jan Kiesling bij zijn aankomst is ingeschreven als rooms-katholiek en hij na een paar jaar iedereen van de sokken blaast met de melding dat hij wil overgaan tot het hervormde geloof!!

 • Abdulwadûd Louws

  Abdulwadûd Louws

  Helaas ontbreken de links bij de woorden "dit stukje"

 • Wil Schackmann

  Wil Schackmann

  Sorry Abdulwadûd, dat komt ervan als Ferry op vakantie is en ik zelf die stukjes moet inplakken. Eerste godsdiensttwist was hier, tweede hier en derde hier.

  Hartelijke groet, Wil