Vele Voeten

In 2016 wordt de honderdste Vierdaagse gelopen in Nijmegen en omgeving. Wie liep er zoal mee in voorgaande edities? Het Regionaal Archief Nijmegen beschikt over de deelnemersregistratie. Helpt u mee?

Stand van zaken

  • 5.667 scans
  • 157 deelnemers

Project info

Nota bene!

Dit project is afgerond!

 

Vele Voeten

In 2016 wordt de honderdste Vierdaagse gelopen in Nijmegen en omgeving. Wie liep er zoal mee in voorgaande edities? Het Regionaal Archief Nijmegen beschikt over de deelnemersregistratie van de Nijmeegse Vierdaagse. Helpt u mee met het nader ontsluiten van de deelnemersregisters?

Algemeen

Het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) beheert zo’n 15 km aan overheids- en particuliere archieven en maakt werk van het toegankelijk maken van dit historische materiaal voor haar bezoekers, online en in de studiezaal. Het RAN beheert onder meer het archief van de Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO), de organisator van de Nijmeegse Vierdaagse. Dat in 2016 de 100e Vierdaagse wordt gelopen is een mooie aanleiding om de deelnemersregisters in het KNBLO-archief nader te ontsluiten.

Registers en lijsten

In de registers en lijsten kan men verschillende gegevens terugvinden: wie deed er mee en wanneer, bij welk regiment of welke vereniging liep hij/zij mee, haalde deze persoon wel de eindstreep? De bron is natuurlijk interessant voor al die wandelliefhebbers die Nederland rijk is. Men kan ook natrekken of opa daadwerkelijk de Vierdaagse heeft uitgelopen in 1938 en met wie hij toen heeft gelopen. Hoewel het geen typische genealogische bron betreft, kan er interessante informatie worden gevonden over familieleden en voorouders. De bronnen zijn mogelijk ook interessant voor sporthistorici.

Deelnemers van de Vierdaagse werden in de periode 1921-1946 ingeschreven in registers. Aanvankelijk betreft het vooral militairen, maar later ook steeds vaker burgers (individueel dan wel in verenigingsverband). Beide typen deelnemers werden ingeschreven in aparte registers. Van de periode 1952-1968 zijn er getypte lijsten overgebleven met daarop de namen van de deelnemers; ook hier werd er onderscheid gemaakt tussen burgers en militairen. De namen van de deelnemers staan in de registers en lijsten op volgorde van inschrijving. De wandelaars in de periode 1969-1987 werden ingeschreven op de computer; van deze tijd zijn er uitgeprinte alfabetische lijsten overgebleven, de zogenaamde ‘jaarboeken’.

  

Het doel van dit project

Er zullen tegelijkertijd twee projecten worden opgestart. Eén openbaar project (1921-1939) en één besloten project (1941-1987). Deelnemen aan het besloten project is mogelijk door toe te worden gevoegd door de projectleider; zie hiervoor de Mededelingen op het Prikbord. Zodra alle scans zijn voorzien van gegevens door de vrijwilligers van VeleHanden, zullen ze op termijn worden opgenomen in de Digitale Studiezaal van het RAN. De scans en gegevens van de periode 1921-1939 zullen online zichtbaar zijn, de scans en de gegevens van de periode 1941-1987 alleen op pc’s in de studiezaal. Op termijn wil het RAN de opgebouwde indexen ook beschikbaar stellen als (linked) open data.

Wat levert het u op? 

Het Regionaal Archief Nijmegen waardeert uw bijdrage zeer! De top 10 invoerders ontvangt van ons een presentje in de vorm van een boek. De opgespaarde punten kunnen worden ingezet om scans te kopen of afdrukken van foto’s uit onze beeldbank.