Toen-en-nu: Zet Noordwest-Holland op de kaart

Help mee onze collectie toegankelijker te maken door oude kaarten op hedendaagse kaarten te leggen. Oude kaarten komen zo tot leven; de verandering van het landschap, steden en dorpen in Noordwest-Holland worden zichtbaar

Stand van zaken

  • 563 scans
  • 86 deelnemers

Project info

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een relatief kleine maar fraaie collectie gedrukte en manuscriptkaarten van een deel van Noord-Holland. Deze omvat o.a. kaarten van steden, dorpen, dijken, gebieden en (nog niet drooggelegde) polders van Castricum t/m Texel (West-Friesland en Waterland vallen daar niet onder).

De bron

Iedereen die interesse heeft in (oude) geografische kaarten roepen wij op ons te helpen. Ervaring is niet nodig, maar het kan handig zijn om enige kennis van de regio rond Alkmaar te hebben. Samen met u kunnen we een mooie online toen-en-nu kaartenverzameling maken waaraan heel veel mensen plezier zullen beleven.

We hebben de kaarten in een drietal series verdeeld:

  1. Kaarten van 1500 - 1700
  2. Kaarten van 1701 - 1900
  3. Kaarten van 1901 - 2000

De series verschillen onderling iets qua moeilijkheidsgraad. 1) een leuke uitdaging, 2) kost wat meer tijd, maar goed te doen, 3) veelal geschikt voor de beginnende georefereerder.

Doel van het project

Als u meewerkt aan dit project kunt u kiezen om met kaarten uit een of meerdere van de drie bovenstaande series te werken. Het georefereren is heel eenvoudig. Plaats een markeringspunt op de oude kaart en op dezelfde locatie op de moderne kaart een tweede markeringspunt. Door minimaal vijf punten op beide kaarten aan te geven, kan de positie van de oude kaart worden bepaald. Alle kaarten zullen vanaf het begin van het project beschikbaar zijn. Na afloop van dit project zullen alle kaarten te zien zijn op de online beeldbank van het Regionaal Archief Alkmaar.

Wat levert het mij op?

Per ingevoerde scan ontvangt u 2 VeleHanden-punten en na controle ontvangt u er nog eens 2. Na afronden van het project zullen tien personen die het meeste hebben ingevoerd een boek naar keuze krijgen en personen elf t/m twintig krijgen een kwartetspel ‘Alkmaar in de IJzeren Eeuw’.