2.000.000 x Fotoburo De Boer: onderwerpskaarten 1945-1990

Ook zo nieuwsgierig naar dát wat de persfotografen van Fotoburo De Boer hebben vastgelegd? Ontdek het door mee te helpen bij het invoeren van de onderwerpskaarten!

Stand van zaken

 • 8.904 scans
 • 222 deelnemers

 • 7.754
  • 12.9% Onbruikbaar
  • 87.1% Dubbel ingevoerd
  • 87.1% Gecontroleerd
  Dubbel ingevoerd 100%
 • 7.754
  • 12.9% Onbruikbaar
  • 87.1% Dubbel ingevoerd
  • 87.1% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 99.9%
 
Nico Vriend (NHA)

Nico Vriend (NHA)

“J. Jordaan” en andere beroemdheden

Laatst bijgewerkt op: 

Dankzij al het invoerwerk in VeleHanden (her)ontdekken we – met z’n allen – allerlei fraaie persfoto’s uit de prachtige collectie van Fotoburo De Boer. Velen van jullie wijzen ons via de knop ‘opmerkelijk’ op opvallende of gekke gebeurtenissen, (destijds) bekende Nederlanders of zelfs internationale sterren. De afgelopen weken herontdekten we op deze manier foto’s van onder andere Nina Simone, Toon Hermans en Audrey Hepburn, maar ook van – zoals een journalist van het Haarlems Dagblad hem introduceert – “de heer J. Jordaan uit Amsterdam, een ook buiten onze hoofdstad niet geheel onbekende zanger.”

Johnny Jordaan trekt op 5 mei 1956 een enorme mensenmassa naar de Grote Markt in Haarlem, waar hij een uur lang optreedt. Hij wordt kort daarvoor in Haarlem “als zegevierend veldheer” onthaald in een fraaie zwart-gele koets, waarmee hij de halve stad langs gaat. De fotograaf van De Boer staat klaar als hij vlakbij de Grote Markt uit zijn kar stapt en “spoorslags door twee stevige vrouwen uit het publiek wordt omhelsd.” Het levert J. Jordaan een scheve bril op, en ons deze fraaie foto:

De foto’s zijn ook hier in de Beeldbank van het Noord-Hollands Archief te vinden, en zijn daarin vrij en op hoge resolutie te downloaden. Het volledige krantenbericht uit Haarlems Dagblad vindt u hier.

Audrey Hepburn treedt in november 1954 op in het cabaretprogramma ‘Za-Za’ van Toon Hermans in het Haagse Scala-theater. Zij doet dit om geld op te halen voor ernstige Nederlande oorlogsinvaliden. Van het geld wordt een wooncentrum voor oorlogsinvaliden gebouwd in Doorn, de gemeente waarvan een oom van Audrey burgemeester is.

De foto’s zijn hier te downloaden in de Beeldbank.

En ten slotte dan Nina Simone. In december 1965 is zij voor de allereerste keer in Nederland, voor een televisieoptreden en een interview in het Amsterdamse Hiltonhotel. De Boer is erbij. De toen 32-jarige jazz-zangeres is dan al wereldberoemd.

De foto’s zijn hier te vinden in de beeldbank.

Hartelijk dank voor al jullie tips, en op naar volgende ontdekkingen?!?

 • Jeannette van der Wijk

  Jeannette van der Wijk

  Wat een leuke beelden weer, het is zeer de moeite waarde om het kranten bericht over Johnny Jordaan te lezen. De journalist schreef heel erg beeldend....heel leuk