2.000.000 x Fotoburo De Boer: onderwerpskaarten 1945-1990

Ook zo nieuwsgierig naar dát wat de persfotografen van Fotoburo De Boer hebben vastgelegd? Ontdek het door mee te helpen bij het invoeren van de onderwerpskaarten!

Stand van zaken

 • 8.904 scans
 • 222 deelnemers

 • 7.754
  • 12.9% Onbruikbaar
  • 87.1% Dubbel ingevoerd
  • 87.1% Gecontroleerd
  Dubbel ingevoerd 100%
 • 7.754
  • 12.9% Onbruikbaar
  • 87.1% Dubbel ingevoerd
  • 87.1% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 99.9%
 
Mart van de Wiel (NHA)

Mart van de Wiel (NHA)

Aanvullende informatie voor de controleurs

Laatst bijgewerkt op: 

Beste controleurs,

Van één van de controleurs kreeg ik de volgende vraag. Aangezien meerdere van jullie misschien met dezelfde vraag zitten deel ik hierbij ook mijn antwoord. 

Let wel: blijf scherp en alert met het controleren! :)

 

Originele vraag:

Beste Mart,

Inmiddels ben ik begonnen met het controleren van de eerste scans, en heb ik toch een paar vragen waarvan ik het antwoord niet zo 1-2-3 op de website kan vinden.
Ik weet dat alles wat op de kaarten staat letterlijk moet worden overgenomen. Plaats namen die afgekort zijn (IJm. Haarl.) mogen we voluit schrijven.

Hoe zit het met (persoons)namen die overduidelijk verkeerd zijn geschreven dan wel getypt. Bijvoorbeeld: Danny Kay ipv Danny Kaye. Stekenenburg ipv Stekelenburg (voormalig voorzitter FNV), malaysion Airways ipv Malaysian airways. Mijn handen jeuken om dan toch de correcte schrijfwijze te gebruiken zowel in het onderwerpveld als in het veld waar je de persoonsnaam in kan vullen. Immers het gaat er toch ook om dat je straks op de correcte naam de negatieven kan zoeken ? Dit geld trouwens ook voor de verkeerd getypte straatnamen. Kan/mag dit aangepast worden ?

Verder kom ik kaarten tegen waarvan de invoerder het adres/plaats heeft ingevoerd, terwijl deze niet op de kaart staan. Overigens is de invoer wel juist, het gebouw/bedrijf wat als onderwerp op de kaart staat is ook daadwerkelijk op het adres gevestigd. Dus de invoerders hebben de moeite genomen om het adres op te zoeken of ze wisten het adres uit hun hoofd. Kan ik deze gegevens laten staan (als ze ook in mijn ogen correct zijn) of dienen deze verwijderd te worden.
Hetzelfde ook andersom, mag ik gegevens als plaatsnaam/wijk (als geografische locatie) straatnaam aanvullen van plekken waarvan ik weet waar ze zijn ? Zo kwam ik een foto tegen van mijn lagere school, en ja daar weet ik het adres wel van.

Soms kom ik negatieven tegen die niet voorzien zijn van een letter. Terwijl in de regel boven of onder wel nummers staan met een letter. En de nummering valt ook in de reeks. Logisch zou zijn dat de negatief met de ontbrekende letter ook dezelfde letter zou moeten hebben. Mag ik dit aanvullen ?

Ben benieuwd naar je reactie!  

 

Mijn antwoord:

Beste [...],

Goede vragen! Zoals al aangegeven in de controle-instructie mogen dit soort ‘logische’ aanpassingen gemaakt worden. Sterker nog, ik moedig ze aan. Het punt is alleen wel dat ik moeilijk kan controleren hoe secuur/goed alle controleurs hierin zijn, dus ik moet hierbij een beetje blind vertrouwen op de capaciteiten van de controleurs.

Als je echt zeker bent van een naam of straat dan mag je dat van mij naar de correcte spelling/locatie aanpassen of zelfs aanvullen. Van enkele controleurs weet ik verder inderdaad dat zij aanvullende informatie hebben toegevoegd. Dit zijn namelijk de vrijwilligers die hier intern bij het NHA ook aan dit project werken. Aangezien zij direct vragen konden stellen aan mij had ik daar meer zicht op. Als je dit soort ‘extra’ informatie tegenkomt kan je er wel van uit gaan dat dit goed is nagekeken.

Wat betreft de negatiefnummers zou ik iets terughoudender zijn. Wat dat betreft kan ik wel iets meer achtergrondinformatie geven over de verschillende nummeringreeksen.

 • De vroegste foto’s zijn glasnegatieven, dit zijn glasnegatieven, en die werden tot begin jaren ’50 gemaakt. Deze komen vooral voor op de handgeschreven kaarten en deze reeks loopt tot ca. 10000. Deze hebben geen suffix
 • Tijdens/na de glasnegatieven komen de vlakfilms. Deze hebben de suffix ‘B’. Deze reeks loopt van eind begin jaren ‘50 – begin jaren ’60 en in de nummering tot ongeveer 22.000
 • In dezelfde tijd heb je ook de rolliflex-vlakfilms. Deze rolfilm-negatieven hebben de suffix ‘A’ en lopen volgens mij tot ongeveer 4.000
 • Vanaf begin jaren ’60 gaat het bureau werken met kleinbeeldnegatieven. Dit is de ‘K’ reeks die loopt van 1 – 54.000


Als je ziet dat een foto bv in de jaren ’70 geen ‘k’ nummer heeft, terwijl alle foto’s dat wel hebben, en de foto in de reeks past (qua nummering en datering), mag je van mij een ‘K’ toevoegen. Doe dit alleen als je echt heel zeker van je zaak bent. Ik zou dit voor de zekerheid alleen doen bij de getypte kaarten. Mocht je het niet helemaal zeker weten, merk de kaart dan aan als ‘opmerkelijk’, dan kijken wij deze na afloop van het project nog na.

Ik hoop zo antwoord te hebben gegeven op je vragen. Mocht je nog meer willen weten, stuur vooral een bericht!

Groet,
Mart