Nieuws! Lokale kronieken, 1500-1850

Schatgraven in de lokale geschiedenis van Nederland en België? Help ons om 40.000 pagina’s Nederlandstalige kronieken toegankelijk te maken!

Stand van zaken

 • 17.245 scans
 • 189 deelnemers

 • 6.428
  • 0.6% Onbruikbaar
  • 37.3% Ingevoerd
  • 21.4% Gecontroleerd
  Ingevoerd 37.9%
 • 3.697
  • 0.6% Onbruikbaar
  • 37.3% Ingevoerd
  • 21.4% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 22%
Meedoen aan dit project
Alie Lassche

Alie Lassche

Vergeet deze instructies niet!

Beste allemaal,

Fijn dat jullie zo hard bezig zijn met transcriberen en controleren! Er zijn wat dingen die soms nog fout gaan, dus hier een paar belangrijke regels op een rijtje:

- Gebruik ## voor niet-leesbare gegevens aan het eind van een regel, en niet @@.

- Gebruik altijd het afbrekingsteken ¬ aan het einde van een regel, ook als er andere tekens worden gebruikt voor het afbreken.

- Neem geen afbrekingsteken aan het begin van een volgende bladzijde over.

- Voeg alle tekst, dus ook ingevoegde tekst, alleen in op de regel die gesegmenteerd is. Zet er dus zelf geen tekst tussen als die niet gesegmenteerd is!

- Neem geen ,, over aan het begin van meerdere geciteerde regels.

- Hoofdletters in het midden van woorden moeten niet overgenomen worden.

- Doorgestreepte tekst moet ook ingevoerd worden!

- Afkortingen die eenduidig te spellen zijn, moeten worden uitgeschreven. Dat geldt ook voor woorden met een streep erboven (vooral bij Gent het geval).

Voor de mensen die aan de kronieken van Billet (Gent) werken, is hier een heel handig lijstje dat Nele De Moor heeft gemaakt: https://docs.google.com/document/d/1exaTOTXzrq-snihd0kLedyl_IMINz0LevTjGWRRyVPc/edit

Bovenstaande staat ook allemaal in de invoerinstructie, dus lees die goed door, voorals als je nieuw bent. Veel succes allemaal!

Groet,

Alie

 • dac

  dac

  Laatst bijgewerkt op: 

  Dank, Alie en nu maar hopen dat alle deelnemers het forum volgen....

  - Ook niet leesbare, doorgestreepte tekst moet worden ingevoerd, meen ik.

  Ik voer dan in:abc

 • dac

  dac

  Laatst bijgewerkt op: 

  Wat bedoel je precies met:

  "Voeg alle tekst, dus ook ingevoegde tekst, alleen in op de regel die gesegmenteerd is. Zet er dus zelf geen tekst tussen als die niet gesegmenteerd is!"

  Soms is er namelijk een tekst/woord ingevoegd: die tekst is dan doorgaans wel gesegmenteerd, maar moet daarbij op een aparte/andere regel ingevoerd worden volgens jullie segementatie...ik begreep dat jullie deze tekst achteraf op de juiste plaats invoeren, maar er zijn deelnemers die deze woorden/tekst zelf op de juiste(?) plaats invoeren, dus niet op de regel volgens segmentatie aangegeven. Wat is de bedoeling?

 • Alie Lassche

  Alie Lassche

  Dat klopt @dac, dank voor je toevoeging.

  Ik bedoel dat altijd de segmentatie moet worden gevolgd. Dus als een kroniekschrijver een woordje ergens heeft vergeten en later ingevoegd, en het dus tussen twee regels heeft geschreven, moet dat woordje op een apart gesegmenteerde regel worden ingevoerd, en niet door een vrijwilliger zelf in een regel worden ingevoegd. Ik hoop dat het zo duidelijk is.

 • dac

  dac

  Laatst bijgewerkt op: 

  Ja zeker!

  Eventueel verduidelijken in de invoer-instructie....

 • Rotjeknor

  Rotjeknor

  Laatst bijgewerkt op: 

  @projectleiding

  > Doorgestreepte tekst moet ook ingevoerd worden! Helaas is de doorgestreepte tekst vaak zeer goed onleesbaar gemaakt. Wat dan te doen? #### (doorgestreept)  of @@@@ invullen. Als een hele regel onleesbaar is gemaakt vul ik maar #### (doorgestreept) in.

  >hopen dat alle deelnemers het forum volgen: algemeen mailtje (door projectleiding) sturen met deze punten naar de deelnemers. Je weet dan in elk geval dat iedereen het kan lezen. Is trouwens ook handiger als dit soort belangrijke algemene opmerkingen worden gemaakt.

  een woordje ergens heeft vergeten en later ingevoegd, en het dus tussen twee regels heeft geschreven, moet dat woordje op een apart gesegmenteerde regel worden ingevoerd:  soms ook niet gesegmenteerd en dan? Ergens op het forum hebben we afgesproken dat de 'bovengeschreven' woorden wel op de juiste plaats ingevoegd mogen worden door de deelnemers.