Compareerden voor mij

Westfriezen en notarissen. Zij stelden samen duizenden akten op. Help het Westfries Archief met het indexeren van deze notariƫle akten. We werken aan 19e en 20e eeuwse akten uit Enkhuizen, Hoorn en Medemblik.

Current status

  • 430.000 scans
  • 397 participants

  • 165.293
    • 0.1% Unusable
    • 38.4% Entered
    • 38.4% Validated data
    Entered 38.5%
  • 165.293
    • 0.1% Unusable
    • 38.4% Entered
    • 38.4% Validated data
    Validated data 38.5%
Participate in this project

Project info

 
Tamara (Westfries Archief)

Tamara (Westfries Archief)

Verbeterpuntjes

Updated at: 

De eerste 1000 akten zijn door jullie ingevoerd. Hartelijk dank!
De controleurs zijn nu ook bijna bij. Jullie invoer ziet er goed uit. We hebben wel graag een paar verbeterpuntjes doorgeven. Deze punten zijn nu ook doorgevoerd in de nieuwe invoerinstructie (versie 0.3).

Personen zonder voornaam, maar met voorletters worden ingevuld met punten tussen de hoofdletters (bijvoorbeeld H.L.)

Let op bij de woonplaats van personen (kinderen of weduwen), alleen als de woonplaats er heel duidelijk bij staat, nemen we deze over. Een weduwe kan inmiddels in een andere plaats wonen dan haar overleden echtgenoot, dus weer daar voorzichtig. Het is geen enkel probleem om het veld woonplaats leeg te laten.

Het invullen van het locatieformulier blijkt wat lastig te zijn.
In de instructie is nu duidelijker aangegeven waar de kader om gezet moet worden in het geval van een gebouwd object. We plaatsen de kader om het type object (en niet om de hele omschrijving tot aan de kadastrale aanduiding).

Het veld Naam wordt alleen ingevuld als er een naam hoort bij het object (bijvoorbeeld bij een herberg of molen).
Het veld Type bevat een korte omschrijving van het object en start met een kleine letter.
De kadastrale aanduiding mag kort ingevuld worden, een letter en nummer is voldoende (bijvoorbeeld D 875 of bij meerdere objecten D 875, 899).

Verder hebben we op het forum (onder Opmerkingen) een tweetal nieuwe rubrieken geplaatst. Hopelijk kunnen we deze gaan vullen met bijzondere personen en opvallende beroepen. Sanne en ik zijn benieuwd wat jullie allemaal kunnen vinden.

 

 

  • dac

    dac

    Willen jullie de berichten op het forum (blijven) volgen?

    Regelmatig worden er wijzigingen/ aanpassingen gemeld of wordt er aandacht gevraagd voor zaken die nog niet helemaal goed gaan.

  • Tamara (Westfries Archief)

    Tamara (Westfries Archief)

    Updated at: 

    Beste allemaal,

    Ik heb versie 0.4 van de invoerinstructies gepubliceerd. Belangrijkste wijzigingen:

    • voeg geen aanduidingen toe aan het veld woonplaats. We vullen alleen de plaats in, zonder aanduidingen van gemeenten, provincies of landen)
    • schepen vallen ook onder gebouwde objecten en worden overgenomen
    • we hebben enkele vragen toegevoegd aan de instructie over het overnemen van namen van weduwen, onduidelijk kadastrale aanduidingen, het missen van scans of het hebben van meerdere akten in een set scans

    Ik kom de naam van een weduwe tegen en haar eigen naam wordt niet genoemd.

    Het gaat in zo’n geval om een naam als weduwe Klaas Pieters Groot. Vul in dit geval de naam in van de echtgenoot. U hoeft verder niets in te vullen.
    Bij een aanduiding als Marijtje Bakker weduwe van Klaas Pieters Groot, vult u 2 personen in: eerst Marijtje Bakker en daarna Klaas Pieters Groot.

    Ik weet niet welke kadastrale nummer bij het huis hoort.

    In dit project nemen we alleen locaties over van gebouwde objecten. Het komt ook voor dat er verschillende locaties van gebouwde en ongebouwde objecten in de akte worden genoemd. Het kan dan lastig zijn om te bepalen welk kadastrale nummer bij het gebouwde object hoort. Neem in dit geval alle kadastrale nummers over. Bijvoorbeeld type: huis met erven; kadastrale nummer: B 301, 311, 314

    Ik mis enkele scans van een akte

    Meld dit via een opmerkelijk bericht (oranje knop tijdens het invoeren/controleren)

    Er is niet goed geknipt, de scans bevatten meerdere scans

    Voer alle namen in van beide akten. Geef via een opmerkelijk bericht aan dat er meerdere akten inzitten en geef de datum en type akte van de tweede akte mee in het opmerkelijk bericht (oranje knop tijdens het invoeren/controleren).

     

  • Tamara (Westfries Archief)

    Tamara (Westfries Archief)

    Het blijkt ook niet helemaal goed te gaan met het verstrekken van de punten. We verstrekken vanaf dit moment 3 punten voor een ingevoerde scan. Na controles komen daar drie punten bij.

    Een controleur krijgt drie punten per scan.

    Denkt u dat u punten mist? Laat het dan weten, zodat we het kunnen compenseren.

  • Tamara (Westfries Archief)

    Tamara (Westfries Archief)

    Vraag vanuit de controle: willen jullie geregeld het forum nagaan op tips? Vaak worden hier opmerkingen geplaatst over de invoer.