Gezocht: VeleHanden voor Vele Akten

18 april 2019

In de depots van het Westfries Archief liggen honderden boeken volgeschreven met duizenden akten die notarissen in Westfriesland vanaf 1552 hebben opgesteld. Duizenden akten met daarin fascinerende verhalen over het leven van Westfriezen. Van koopovereenkomsten en echtscheidingen tot de getuigenverslagen van een dronken dorpsbewoner. U kunt van alles tegenkomen in de akten. Lijkt het u leuk om mee te werken aan het indexeren van deze akten? Meld u dan nu aan bij het project Compareerden voor mij.

Compareerden voor mij

Met deze zin begonnen notarissen in de zeventiende en achttiende eeuw vaak hun akten. Het betekent: verschenen voor mij. Daarna volgde een opsomming van de hoofdpersonen van de akte. We voeren verschillende zaken over de akte in. Wat voor soort akte is het, welke datum hoort erbij en welke namen staan erin? Na controle worden de gegevens van de akten op de website van het Westfries Archief geplaatst. Hier kan iedereen in deze gegevens zoeken en zo nog sneller en gemakkelijker informatie vinden over de geschiedenis van zijn voorouders of huis.

Doe mee!

Iedereen kan meedoen met dit project. We starten met akten uit de negentiende eeuw. U kunt voorkeuren opgeven voor een plaats. Mocht het handschrift van een akte te lastig zijn, dan kunt u een andere plaats of notaris kiezen. Op een forum kunt u al uw vragen stellen aan de projectleiding of de andere deelnemers. Elke tweede vrijdag van de maand organiseert het Westfries Archief een inloopochtend voor alle deelnemers van het project Compareerden voor mij. U kunt dan de projectleiding en andere deelnemers persoonlijk spreken. Het invoerwerk kunt u thuis wanneer en waar het uw uitkomt doen.   De eerstvolgende inloopochtend vindt plaats op vrijdag 10 mei vanaf 09.30 uur op het Westfries Archief in Hoorn, Blauwe Berg 5C. Voor meer informatie over het project kunt u mailen naar: vrijwilligers@westfriesarchief.nl.


Vrijdag 12 april werd het startschot gegeven voor het project Compareerden voor mij. Directeur van het Westfries Archief hield een openingspraatje.


De oudste akten van de oudste notaris van Westfriesland met de zeer toepasselijke naam Hermanus Contractus.


De handtekening van Hermanus Contractus in een akte.


De naam Hermanus Contractus in een akte.

Ja ik doe mee!