Nieuw project: Van de kaart: georefereren van historische kaarten van Stadsarchief Amsterdam

Vanaf vandaag is het mogelijk om mee te werken aan een nieuw (type) project, georeferen. Doet u ook mee?

15 februari 2016

Iedereen kan georefereren

Kaartenliefhebbers opgelet! Op 15 februari gaat een nieuw VeleHanden-project van start waarin we historische kaarten gaan koppelen aan de huidige kaart. Het project Van de kaart: georefereren van historische kaarten van Stadsarchief Amsterdam bestaat uit een kleine 5.000 kaarten vanaf de zestiende tot en met de twintigste eeuw en is dus een walhalla voor de liefhebbers van kaartmateriaal.

Hoewel georefereren misschien ingewikkeld klinkt, is het heel eenvoudig. U plaatst een markeringspunt op de gescande historische kaart en vervolgens plaatst u op dezelfde locatie op de moderne kaart een tweede markeringspunt. Door minimaal drie punten op beide kaarten aan te geven, kan de positie van de historische kaart worden bepaald. U kunt tussendoor zelf het resultaat beoordelen, doordat de historische kaart deels doorzichtig op de moderne kaart getoond wordt. Door historische kaarten te georefereren krijgen we een goed beeld van de veranderende stad, bijvoorbeeld hoe Amsterdam is uitgebreid of welke panden er zijn verdwenen.

Van de kaart is een nieuw type project op VeleHanden en iedereen wordt uitgenodigd het eens uit te proberen. Behalve dat u zo helpt om de kaartencollectie van Stadsarchief Amsterdam nader te ontsluiten, kunt u met uw VeleHanden-punten ook sparen voor een print van zo’n prachtige historische kaart. Doet u mee? https://velehanden.nl/projecten/bekijk/details/project/amsterdam_kaarten