Bevolkingsregisters Amsterdam 1864-1874

De aller- allerlaatste serie Bevolkingsregisters van Amsterdam. Helpt u mee om de online index op de Bevolkingsregisters compleet te maken?

Stand van zaken

 • 98.914 scans
 • 445 deelnemers

 • 45.706
  • 3.1% Onbruikbaar
  • 46.2% Dubbel ingevoerd
  • 46.2% Gecontroleerd
  Dubbel ingevoerd 49.3%
 • 45.691
  • 3.1% Onbruikbaar
  • 46.2% Dubbel ingevoerd
  • 46.2% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 49.2%
Meedoen aan dit project
Joke Nanninga

Joke Nanninga

Herengracht 502

ik heb net Herengracht (Heerengracht) 502 ingevoerd. Is dat niet de ambtswoning van de burgemeester ?

Bewoners: Hendrik Maurits van Loon (bankier) en zijn gezin + ettelijke dienstbodes, huisknechten, gouvernante, koetsier, kamenierster etc. 

Ik kan niet zo snel achterhalen of hij een telg is uit het beroemde geslacht van Loon. Voor wie daar nog niet is geweest: Museum van Loon (ook Herengracht) is een aanrader: https://www.museumvanloon.nl/

 

 • Quinten

  Quinten

  Laatst bijgewerkt op: 

  Mooi gevonden!

  Ik zat er eerlijk gezegd al de hele dag op de wachten. Ik wist dat hij daar gewoond heeft. Hij heeft later voor zijn zoon, als huwelijksgeschenk, Keizersgracht 672 gekocht. (papa, doe mij ook zo'n geschenk...)

  Museum van Loon op Keizersgracht 672 straalt een beetje uit dat de familie Van Loon daar al eeuwen gewoond heeft (van de website: "In het hart van Amsterdam aan de Keizersgracht staat het woonhuis van de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon. Willem van Loon was in 1602 medeoprichter van de V.O.C."), maar pas in 1890 kwam daar een Van Loon wonen. 

  Herengracht 502 is van 1869 tot 1907 bewoond door de familie Van Loon. (Eerder vandaag kwam ik de familie tegen op het voorgaande adres Herengracht 537.) Daarna is Herengracht 502 gekocht door de president-directeur van de Nederlandse Handelsmaatschappij, Carel van Aalst. Die schonk het in 1927 aan de gemeente Amsterdam om als ambtswoning voor de burgemeester te dienen. 

  Tegenwoordig wordt vrij algemeen aangenomen dat dit een soort afkoop was omdat het gebouw van de Nederlandsche Handelsmaatschappij (het huidige de Bazel, waar nu het Stadsarchief zit) niet aan de bouwregels voldeed (te hoog, denk ik).

 • Martoet

  Martoet

  En ik hoop op een ontmoeting met een van mijn voorvaders (Vereul). Vanaf 12 augustus 1806 gaf Christiaan Andriessen tekenles aan de vier oudste zoons van de advocaat Jan Jacob Vereul, aan de Herengracht, nu nummer 571. Andriessen wijdde dat jaar een aantal bladen in zijn dagboek aan de tekenlessen.

  Kan Quinten hier misschien wat meer over vertellen?

 • Quinten

  Quinten

  3 nov 1806 al die niet werkt zal t niet zien

  Moeder Vereul en tekenleraar Christiaan Andriessen proberen de zevenjarige Jacob Vereul bij de les te houden. De scène speelt zich af in het huis van de familie Vereul, Herengracht 571.

  https://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/KOG-ZG-3-086

  En nog meer: https://beeldbank.amsterdam.nl/beeldbank/indeling/gallery/sortering/sk_datering_ASC?q_searchfield=Christiaan+Andriessen+Vereul

   

  Herengracht 571 is het linker van de twee vijf ramen brede huizen. Het ligt overigens in buurt Y, dus nog heel even geduld. Maar de familie Vereul zal je er in deze registers niet aantreffen. Zij hebben maar kort op nummer 571 gewoond (ca 1804-1806).

  Wie was jouw voorvader? Jan Jacob, Pieter Constantijn, Abraham Jean of Jacob?