Alle Amsterdamse Akten

Miljoenen akten liggen nog begraven in het archief van de Amsterdamse Notarissen. Ga mee op ontdekkingstocht en help de geschiedenis van Amsterdam herschrijven!

Stand van zaken

  • 169/514 notaris
  • 1.578 deelnemers

  • 169
    Notaris32.9%
  • 1.024.546
    • 0% Onbruikbaar
    • 69.1% Ingevoerd
    • 57.9% Gecontroleerd
    Ingevoerd 69.1%
  • 858.605
    • 0% Onbruikbaar
    • 69.1% Ingevoerd
    • 57.9% Gecontroleerd
    Gecontroleerd 57.9%
Meedoen aan dit project
Dit project heeft al meer dan
1 Miljoen ingevoerde akten! De miljoenste akte is ingevoerd door Greet van Looij op 28-02-2024 om 18:35!

Project info

 
Ellen Ruijter

Ellen Ruijter

Arbeidsvoorwaarden

 JAN ARDINOIS 1719-1765 - 1 - Beginner - 9121 - (1735-1735) - NOTA00810000765

De vier gezworen waagdragers in het Vriesse Veem leggen in 1735 in een akte de condities van de negotie vast. Een aantal vind ik wel het vermelden waard.

Bij het vaststellen van de werktijden werd al een zomer- en een wintertijd toegepast. De wintertijd liep vanaf de Amsterdamse kermis tot 1 mei. De zomertijd van 1 mei tot de kermis. In de winter moeten de waagdragers vóór 8 uur op de Dam zijn. In de zomertijd vóór 7 uur.



Te laat komen kost geld: drie stuivers als je later komt dan 8 uur, zes stuivers na half 9, negen stuivers na 9 uur en maar liefst vijf gulden na half 10. Dit noemen de comparanten 'van de leep hebben'. In de zomer hetzelfde maar dan alles een uur eerder.

Degene die 'de leep heeft' zal zo'n dag niet profiteren van hetgeen met werken gewonnen zal zijn.

Als iemand ziek of 'suchtig' is, moeten de anderen zijn werk overnemen en de winst met hem delen, als ook met een eventueel opgeroepen noodhelper in geval van 'drokheijd van werk'. De zieke moet zich dan wel vóór half 9 resp. half 10 ziek melden en de ziekte mag niet het gevolg zijn van vechten of slaan!

Als een veembroeder sterft, krijgt de weduwe 'tot vereering of geschenk' een bedrag van 500 gulden. Dit bedrag wordt betaald door degene die in de voetsporen van de overledene treedt. Die persoon moet sowieso 1000 gulden betalen.

Dronken of onbequaam op het werk verschijnen levert een boete op van vijf gulden en je zal niet te trekken hebben van de verdiensten van dien dag.



Als een van de waagdragers of klanten van het veem overlijdt, en er gevraagd wordt het lijk te dragen, zal dit bij toerbeurt geschieden en niemand mag daarover zeuren. De profijten zijn dan voor degene die aan de beurt is. De een z'n dood...

  • Quinten

    Quinten

    Zo iets ben ik ook een keer tegengekomen. Daarin stond ook een regel over werkhervatting na ziekte: Als je weer gezond genoeg was om op zondag naar de kerk te gaan, was je ook gezond genoeg om de maandag erna weer aan het werk te gaan.

  • Ellen Ruijter

    Ellen Ruijter

     JAN ARDINOIS 1719-1765 - 1 - Beginner - 9147 - (1739-1739) - NOTA00828000255

    In een vernieuwd contract van de 8 waagdragers van het Water Asveem wordt een rookverbod ingesteld:

  • Jirsi Reinders

    Jirsi Reinders

    Hele mooie vondst Ellen! Eerdere veemcontracten had ik ik soms al eens gezien via M.G de Boer's artikel Amsterdamsche veemcontracten (1918), maar daar staat deze niet tussen.

    Aangaande de waagdragers bestaat al langere idee dat de naamgeving van de vemen teruggaat op de producten die ze vervoerden (waterasveem bv.), de hoofddeksels die ze droegen (withoeden bv.) en op de streken waar vandaan ze producten vervoerden/waar de veembroeders afkomstig uit waren (Engelse veem bv.). Uit mijn eerdere onderzoek (in de kaartenbakken van Hart) is nooit echt gebleken dat de vemen exclusief een bepaald product behandelden. Daarom is het wel interessant om te zien dat de broeders van het waterasveem het wordt verboden te roken tijdens werktijd. Hoewel een chemicus (is die in de zaal?) mij zou moet uitleggen of het schadelijk is om te roken in de buurt van wateras, kan ik me voorstellen dat dergelijke regelgeving uit veiligheidsoverweiging voortkwam.

    Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de regel werd ingevoerd in het kader van de 'representatieve uitstraling' van het veem. Dat zou ook verklaren waarom het 'lanterfanten' buiten werktijd wordt bestraft met een boete van 1 gulden.

    De Amsterdamse vemen blijven hoe dan ook intrigeren, blijf vondsten vooral delen!