Captions for Cas

Werk mee aan de beschrijving van het fotoarchief van Cas Oorthuys. Ontdek en verrijk de geschiedenis in één van de belangrijkste Nederlandse fotoarchieven van de twintigste eeuw.

Stand van zaken

 • 34.604 scans
 • 764 deelnemers

 • 13.209
  • 2.7% Onbruikbaar
  • 38.2% Dubbel ingevoerd
  • 38.1% Gecontroleerd
  Dubbel ingevoerd 40.9%
 • 13.181
  • 2.7% Onbruikbaar
  • 38.2% Dubbel ingevoerd
  • 38.1% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 40.8%
Meedoen aan dit project
Mario (Nederlands Fotomuseum)

Mario (Nederlands Fotomuseum)

Vondst van de Week (week 6, 2019)

Laatst bijgewerkt op: 

Tijd voor een nieuwe ronde, met nieuwe kansen.

Plaats hieronder in een reactie de mooiste/gekste/interessantste foto die je bij invoeren (of controleren) tegenkomt, voorzien van het contactblad/fotonummer en een korte toelichting.

Doe mee en maak kans op een virtuele taart en de bijbehorende roem, en wellicht een plekje in de webexpo van het Nederlands Fotomuseum na afloop van het project!

Loes of Mario kiezen aan het einde van de week weer een winnaar.

 • Pim

  Pim

  Nou die punt van vorige week smaakt naar meer. Ik open deze week dan maar. Deze foto heeft één ding dat ik heel mooi vind en dat is die imposante boeg van geklonken platen, glimmend in de zon en gedeukt en gebutst door de beukende golven van de zee. Een massief verweerd vlak en een beeld uit een voorbij verleden. Verder is het heel rustig op de foto, ik stel me een vroege maandagochtend voor in mei, de week is pas net begonnen, maar toch kan je de havenluchten al ruiken, lichte rotting, teer en stookolie.

 • Jan van der Gaag

  Jan van der Gaag

  Er zijn al mooie vondsten gedaan over de camera's die Cas Oorthuys gebruikte en ik denk dat we hier kunnen vaststellen dat hij deze foto's (onderwerp Bredero Bouw Bedrijf) van winkelcentrum de Klanderij in Enschede in 1970 heeft gemaakt met zijn Hasselblad SWC (Super Wide Camera) die met een vaste 38mm groothoeklens en doorkijk (finder) viewer geleverd werd. Kijk naar de schadum en houding van Cas - is geen Rolleiflex of de gebruikelijke Hasselblad 500c waar je bovenop het matglas moet kijken om de foto goed te kunnen maken ....

   

  Ciao - Jan

 • Pim

  Pim

  Laatst bijgewerkt op: 

  Toen ik bezig was met research voor de beschrijving van de foto's in Nieuw-Guinea, heb ik op gahetna.nl een foto gevonden van de opening van het gouvernementshotel op Biak in oktober 1956 (even een totaal niet relevante zijsprong: nu Hotel Mapia). Cas was zeker aanwezig op die feestavond. Toen kwam ik daar deze foto tegen (even zoeken op gahetna.nl in de fotocollectie met 'biak' en 'gouvernementshotel'). Eerst een mooie bevestiging van waar Cas foto's had gemaakt, tot ik wat beter keek en daar vooraan een fotograaf aan de soep zag.

   

   

  En volgens mij zien we Cas hier midden voor aan de soep. Hij heeft ook vanuit deze positie gefotografeerd. Daar heb ik toen verder niks mee gedaan. Maar nu Jan de camera ter sprake brengt, vond ik het dan wel weer een mooie gelegenheid om het hier dan op te brengen.

   

   

   

  Verder vond ik het toch nog wat lastig Cas zo van achteren te identificeren, ik vond hem nogal mager, tot ik deze foto op de tentoonstelling Dit is Cas zag:

   

   

  Toen wist ik het toch wel zeker.

 • Mario (Nederlands Fotomuseum)

  Mario (Nederlands Fotomuseum)

  Laatst bijgewerkt op: 

  Vorige week twee inzendingen van Pim en Jan. Niet zo veel dit keer, maar de inhoud maakt veel goed. Leuk dat jullie beiden iets over zijn camera's zeggen. De Vondsten vullen elkaar in die zin goed aan. Ik neem ze gewoon allebei op in de webexpo Vondst van de Week!

  Tot volgende keer en met groet, Mario 

 • Jan van der Gaag

  Jan van der Gaag

  Bedankt Mario en gefeliciteerd Pim - ik laat het virtuele appelbolletje aan jou want je had ook een mooie vondst met die geklonken plaatstalen scheepsboeg - het bolletje met de twee kaarsjes (voor Frank Oorthuys zijn verjaardag) alhoewel niet super vers meer natuurlijk, zal je toch goed smaken hoop ik ... ;-)

  Ciao - Jan