Captions for Cas

Werk mee aan de beschrijving van het fotoarchief van Cas Oorthuys. Ontdek en verrijk de geschiedenis in één van de belangrijkste Nederlandse fotoarchieven van de twintigste eeuw.

Stand van zaken

 • 34.604 scans
 • 755 deelnemers

 • 12.086
  • 2.7% Onbruikbaar
  • 34.9% Dubbel ingevoerd
  • 34.9% Gecontroleerd
  Dubbel ingevoerd 37.6%
 • 12.080
  • 2.7% Onbruikbaar
  • 34.9% Dubbel ingevoerd
  • 34.9% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 37.6%
Meedoen aan dit project
Mario (Nederlands Fotomuseum)

Mario (Nederlands Fotomuseum)

Vondst van de Week (week 8, 2019)

Laatst bijgewerkt op: 

Tijd voor een nieuwe ronde, met nieuwe kansen.

Plaats hieronder in een reactie de mooiste/gekste/interessantste foto die je bij invoeren (of controleren) tegenkomt, voorzien van het contactblad/fotonummer en een korte toelichting.

Doe mee en maak kans op een virtuele taart en de bijbehorende roem, en wellicht een plekje in de webexpo van het Nederlands Fotomuseum na afloop van het project!

Het Captions for Cas-team kiest aan het einde van de week een winnaar. 

 • Jan van der Gaag

  Jan van der Gaag

  Laatst bijgewerkt op: 

  Sinds het weekend het Bredero Bouw Bedrijf project afgerond (4 Cas Boeken en zo'n 1000+ pagina's achter elkaar) schitterend om te doen maar nu sinds een paar dagen 'werkend aan betonfabriek "De Meteoor" - net als bij Bredero schitterende Cas Oorthuys foto's en architectuur in de jaren van de wederopbouw. Ik kan het iedereen aanraden.

  .

  De vondst: Op Scan (1273) niet moeilijk te herkennen voor een Rotterdammer, het kantoorgebouw (ca. 1949) van de Nationale Levensverzekerings-Bank N.V. op de Schiekade te Rotterdam met op de laatste foto (.12) het gebouw van de Coöperatie "Vooruitgang" zonder verdere gegevens. Niet geheel zeker maar eerst in de buurt van de Schiekade gezocht en na enig zoeken het pand gevonden op de Schiekade 14 en is er na 70 jaar nog net zo alleen zonder de naam op de pui en is nu omgebouwd tot woonappartementen.

  Ah - de betonnen entree en platen onder aan de pui zullen door "De Meteoor" zijn gemaakt - een klein begonnen bedrijf (1907) maar werd (en is nog steeds) bekend en beroemd om hun Stelcon gepantserde betonplaat voor gebuik van bedrijfsvloeren. 'so you know ;-)

  .

  Ciao - Jan

  .

 • Pim

  Pim

  Cas legde ca. 1951 op één fotoblad vast wat je nu nog steeds veel ziet op het Noorse platteland: de mannen vissen en de vrouwen doen de boerderij (mannen op de Granvinsfjord bij Kvandal en vrouwen en kinderen in Seim langs de Rv13 nabij Nesheim). Ik weet niet of hij zich ervan bewust was, maar ik vond het heel herkenbaar.

 • Paul Hesp

  Paul Hesp

  Hallo Pim,

  Als je met herkenbaar de taakverdeling (vrouwen blijven thuis) bedoelt: ik heb in Noorwegen vaak gehoord dat vrouwen zo onafhankelijk zijn vanwege die traditie: die kerels het huis uit, wij runnen het boerenbedrijf wel.

  Paul

 • Pim

  Pim

  Zo is het Paul. Noorse vrouwen zijn behoorlijk zelfstandig, ook 60 jaar geleden al. Toen zag je dat echtelieden in min of meer gelijke mate in het inkomen voorzagen, hij als visser en zij als boer. En dat zie je nu nog steeds veel op het platteland omdat de Noorse overheid met subsidies actief de kleinschaligheid in zowel landbouw als visserij stimuleert. Ook nu zijn er nog veel echtparen waarbij hij visser is en zij de boerderij runt. Samen kunnen ze dan van de twee subsidies en de twee inkomens redelijk goed rondkomen. Gr., Pim

 • Loes (Nederlands Fotomuseum)

  Loes (Nederlands Fotomuseum)

  Beste Jan en Pim,

  Deze keer wissel ik Mario af bij de keuze van de Vondst van de week. Vreselijk moeilijk om te kiezen. Wat uit jullie keuzes blijkt is enerzijds de enorme gedrevenheid en het plezier om iets tot in de puntjes uit de zoeken, anderzijds laat het ook de actuele maatschappelijke betekenis zien van historische fotografie. Wat zou je een leuk boekje kunnen maken over de rol van de vrouw in de samenleving op basis van ons fotografisch erfgoed. Als Rotterdammer leef ik natuurlijk helemaal op van de herkenning van de twee statige panden aan de Schiekade, die de vernieuwingsdrang van de stad door herbestemming hebben weten te doorstaan.

  Helaas, Jan ik kies toch even voor de werkende vrouwen. Dus die gaan mee in de beoogde webexpo!

  Wat die virtuele taarten betreft, we willen in het voorjaar graag weer eens samenkomen in het museum om ideëen, tips en enthousiasme uit te wisselen. Dan zorgen we dat er genoeg echte taart is. Een datum volgt spoedig.

  Hartelijke groeten, Loes