Captions for Cas

Werk mee aan de beschrijving van het fotoarchief van Cas Oorthuys. Ontdek en verrijk de geschiedenis in één van de belangrijkste Nederlandse fotoarchieven van de twintigste eeuw.

Stand van zaken

 • 34.604 scans
 • 755 deelnemers

 • 12.086
  • 2.7% Onbruikbaar
  • 34.9% Dubbel ingevoerd
  • 34.9% Gecontroleerd
  Dubbel ingevoerd 37.6%
 • 12.080
  • 2.7% Onbruikbaar
  • 34.9% Dubbel ingevoerd
  • 34.9% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 37.6%
Meedoen aan dit project
Mario (Nederlands Fotomuseum)

Mario (Nederlands Fotomuseum)

Van Vondst van de Week naar Vondst van de Maand?

Begin dit jaar zijn we begonnen met de Vondst van de Week. Een heel leuk initiatief waaruit blijkt hoe vindingrijk en gedreven jullie zijn. We gaan dus zeker door met de Vondsten, maar ik stel voor om verder te gaan als Vondst van de Maand. Dat heeft een aantal voordelen. Het plan is om aan het einde van het project een webtentoonstelling op de website van het Fotomuseum te plaatsen met de winnaars van de Vondst. Op dit moment is er al een webexpo over Captions for Cas, waar ook enkele vondsten van Nico in staan. Zo’n webexpo heeft wel een max aan de lengte, anders werkt het niet. Uit alle Vondsten van de Week zullen we dus sowieso een selectie moeten maken. Is het dan niet handiger om naar een Vondst van de Maand te gaan? Die komen dan zeker allemaal in de webexpo.

Voordeel is ook nog dat de deelnemers meer tijd hebben om een Vondst in te sturen. Dat kunnen er ook meerdere zijn. We zouden er m.i.v. maart mee kunnen beginnen. Dan wordt de Vondst van de Maand geopend en is er een hele maand de gelegenheid om leuke vondsten in te sturen. Aan het einde van de maand roept het Captions for Cas-team een winnaar uit. Uit de Vondsten die nu al zijn ingestuurd kiezen we winnaars van januari en februari. Wat vinden jullie hiervan?

En natuurlijk, de virtuele taartpunt wordt na een maand een hele taart. We moeten trouwens ook weer eens echte taart gaan nuttigen hier in het museum, maar dat is al aangekondigd door Loes.

 • Paul Hesp

  Paul Hesp

  Prima! Wat me niet helemaal duidelijk is hoe je van een screenshot tot een mooie (oorspronkelijke) contactafdruk komt.

  Paul

 • Nico Altink

  Nico Altink

  Laatst bijgewerkt op: 

  Je kunt het beste het windows knip-tool gebruiken en de foto opslaan en dan importeren (ik gebruik dit met 600 punten als grootte). De mogelijkheid op de scan (vierkantje) kan ook maar geeft een nieuwe melding zonder dat je makkelijk een uitsnede met het CAS_nummer kunt maken. Dat nummer is nodig voor het later afdrukken.

   

  Nico

 • Pim

  Pim

  Ik doe precies hetzelfde als Nico. Ik zoom altijd maximaal in op de bewuste foto en zorg dat het CAS nummerer dan boven staat. En met het 'knipprogramma' van windows maak ik dan de shot. Ik sla het bestand op en met 'voeg afbeelding toe' zet ik het dan in het bericht. Toevallig (zal wel niet,maar ik ben een digibeet) is het formaat dan altijd precies goed.

  Verder ben ik blij met een taartpunt per maand, want ik werd er wel virtueel een beetje te dik van. Maar wat serieuser denk ik dat het belangrijkste is dat als je iets tegenkomt dat je graag zou willen delen met de rest, om welke reden dan ook, dat dat dan hier kan.

  Pim

 • Jan van der Gaag

  Jan van der Gaag

  prima plan Mario - we blijven foto's waar we enthousiast over zijn hier gewoon posten en een taart is ook makkelijker te delen met elkaar dan een enkel puntje. we zijn al bijna een jaar bezig aan dit project toch ook een moment om te vieren met elkaar. niet te geloven ... tot binnenkort dan.

   

  Ciao - Jan

 • Pim

  Pim

  Laatst bijgewerkt op: 

  Gaandeweg kom ik er toch wel achter dat koeien één van Cas' favoriete onderwerpen zijn. Hier eentje uit Jersey (Kanaaleilanden). Van het Jerseyras natuurlijk.