Amsterdamse doodsoorzaken 1854 – 1940

Wilt u ook weten waar al die Amsterdammers in de negentiende eeuw precies aan dood gingen? Help ons mee de Amsterdamse doodsoorzakenregisters te indexeren!

Stand van zaken

 • 21.499 scans
 • 778 deelnemers

 • 17.997
  • 5.1% Onbruikbaar
  • 83.7% Dubbel ingevoerd
  • 79.8% Gecontroleerd
  Dubbel ingevoerd 88.8%
 • 17.165
  • 5.1% Onbruikbaar
  • 83.7% Dubbel ingevoerd
  • 79.8% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 84.9%
Meedoen aan dit project
Fred Geukes Foppen

Fred Geukes Foppen

een tragische geschiedenis

Laatst bijgewerkt op: 

Amsterdam, 7 augustus 1908. Een 28-jarige buffetjuffrouw heeft een kind gekregen, een jongetje, doodgeboren, syphilis. De melding in het Doodsoorzakenregister laat aan duidelijkheid niets te wensen over. In overlijdensakte 5315 staat de naam van de moeder, Katharina Reimen, soms ook Reimer geschreven. Zij werd op 2 mei 1880 in Wiltz in het groothertogdom Luxemburg geboren; in de akte staat weliswaar 3 mei, maar dat is een vergissing. De ambtenaar van de Burgelijke Stand in Amsterdam kon waarschijnlijk de gothische letters van de geboorteakte uit Luxemburg niet goed ontcijferen: in de gothische tekst, gedateerd 3 mei, staat dat de geboorte van Katharina Reimen gestern was. Haar beroep was buffetjuffrouw en zij woonde aan de Geldersekade 54, toen een café met kamers.

Het verhaal van Katharina Reimen is een tragisch voorbeeld van het lot van een jonge vrouw, die werk zocht. Katharina was één van de negen kinderen van Michel Reimen en Anna Maria Schmit. Ze groeide op in Wiltz waar haar vader Handarbeiter was. Op 6 april 1905 kwam de toen 24-jarige Katharina naar Amsterdam. Op die dag heeft ze zich ingeschreven in het Vreemdelingenregister van de Amsterdamse politie. Dit was de gebruikelijke procedure voor buitenlanders, die konden aantonen dat ze genoeg middelen van bestaan hadden of die werk hadden. Aan de hand van het signalement in het Vreemdelingenregister kunnen we een idee krijgen van Katharina. 24 jaren, 1,65 meter, gewoon voorhoofd, blond haar, wenkbrauwen blond, grijze ogen, gewone neus, mond gewoon, kin rond, aangezicht breed, kleur gezond, geloof RC. 

Dankzij het Vreemdelingenregister, de overzichten van de Overgenomen Delen en overlijdensaktes krijgen we een goed beeld van het leven van Katharina, toen zij gedurende vier jaar, 1905 - 1909, grotendeels in Amsterdam woonde en werkte.

Bij haar inschrijving in het Vreemdelingensregister van Amsterdam op 6 april 1905 gaf Katharina Reimen als beroep op dienstbode/huishoudster. Haar eerste baan was in de Warmoesstraat 115, een café. Vreemd genoeg vertrok ze na drie weken al weer naar haar geboorteplaats Wiltz. Vier maanden later kwam ze terug in Amsterdam en ging ze wonen en werken aan de Geldersekade 54, ook een café. Na zes maanden ging ze opnieuw terug naar Luxemburg, waarschijnlijk naar Wiltz. Op 17 september 1906 was ze al weer in Amsterdam op haar oude adres in het café aan de Geldersekade. Drie dagen later kreeg ze in het Wilhelmina Gasthuis een tweeling: een zoontje, Johan Reimen, en een levenloos geboren meisje (akte 6346). Johan Reimen overleed op 23 september 1906, oorzaak paedatrophie (akte 6380). Vader onbekend.

Van 17 september 1906 tot 30 september 1907, toen ze naar Düsseldorf verhuisde, woonde en werkte Katharina in Amsterdam op verschillende adressen; Rembrandtplein 4, een café, Warmoesstraat 145, een speelhol, Warmoesstraat 115, een café en op het laatst in de Papenburgsteeg 6, een café, en daar kreeg ze op 15 augustus 1907 een dochter, die ze naar zichzelf vernoemde, Katharina Reimen. Vader onbekend. Negen dagen later overleed haar Katharina in het Wilhelmina Gasthuis aan longontsteking (akte 5743).

Rond 1 november kwam Katharina weer terug naar Amsterdam, waar ze dienstbode werd bij de weduwe Alida Reek-Wiechmann in de Govert Flinckstraat 122. Begin december 1907 verhuisde ze naar Luxemburg, waar ze in de bediening ging wonen en werken in het Café de la Place.  Eind mei 1908 kwam Katharina terug in Amsterdam, waar ze opnieuw intrek nam in het café aan de Geldersekade 54. Op 7 augustus 1908 kreeg ze daar een doodgeboren zoontje, met de aantekening van de doodsoorzaak syphilis. Vader onbekend.

Begin oktober 1908 vertrok Katharina weer naar Luxemburg om een jaar later op 19 november 1909 opnieuw terug te keren naar Amsterdam, waar ze bij de familie Heere in de Nieuwe Nieuwstraat 6 in dienst trad. De families Reek en Heere waren aan elkaar verwant. Een maand later, op 17 december 1909, had Katharina het kennelijk helemaal gehad met Amsterdam. Op die dag liet ze zich uitschrijven uit het Vreemdelingenregister in Amsterdam. Volgens de aantekening in het register ging ze terug naar Luxemburg.

Daarna ontbreekt elk spoor van Katharina Reimen in Nederland en in Luxemburg. Volgens een ambtenaar van de Burgelijke Stand van de gemeente Wiltz is Katharina Reimen op 22 december 1954 in het Luxemburgse Remich aan de Moezel overleden.

 

 

 • M.A.R. Kompier

  M.A.R. Kompier

  Fred, een bijzonder tragisch verhaal..

 • E Kammenga

  E Kammenga

  Wat geweldig uitgezocht. Triest verhaal, maar boeiend om te lezen.