Nieuws! Lokale kronieken, 1500-1850

Schatgraven in de lokale geschiedenis van Nederland en België? Help ons om 40.000 pagina’s Nederlandstalige kronieken toegankelijk te maken!

Stand van zaken

 • 33.680 scans
 • 305 deelnemers

 • 12.413
  • 1.1% Onbruikbaar
  • 36.9% Ingevoerd
  • 23.5% Gecontroleerd
  Ingevoerd 38%
 • 7.904
  • 1.1% Onbruikbaar
  • 36.9% Ingevoerd
  • 23.5% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 24.5%
Meedoen aan dit project
 
Cor Kooter

Cor Kooter

Dubbele scans

In 'Vervolg op de kroniek van Hoorn van D. Velius, eerste deel tot 1794' ben ik nou al drie keer een dubbele scan tegengekomen, dezelfde die ik net daarvoor al had afgerond verschijnt dan weer, maar met een iets anders getranscibeerde tekst. Geen probleem, want ik kijk ook de dubbele gewoon weer na. 

 • Rotjeknor

  Rotjeknor

  Zijn van de pagina's de kanten soms gedeeltelijk beschadigd of de rand afgeplakt, zodat je in scan 1 de linker pagina goed te zien krijgt en bij scan 2 de rechter pagina goed te zien krijgt? Je krijgt dan inderdaad 2x 'dezelfde scan' die een beetje afwijkt, als de compu (of de invoerder) de pagina's 2x heeft getranscribeerd.

  Bij Purmerend komt dit wel eens voor, dat is verwarrend. Ik controleer dan eerst de linker pagina, stuur hem door als 'klaar' met een opmerking erbij. En bij de tweede 'identieke' scan de rechter pagina gecontroleerd en ook doorgestuurd als 'klaar' met dezelfde opmerking erbij. 

  @projectleiding zou dan deze twee scans kunnen samenvoegen tot één transcriptie.

  De Purmerend-controle laat ik nu even rusten, 'woon' tijdelijk in Kortrijk (1100 e.v.), en die moet ik zelf invoeren :). Wel een prettig handschrift, alleen schrijft de kronieker achter elke -g- een -h-, even wennen dus. Zou het iets te maken hebben met de 'zachte g'? 

 • Theo Dekker

  Theo Dekker

  Beste Cor, 

  Laat vooral in de opmerking weten als er een dubbele scan zit bij het invoeren. Rotjeknor heeft gelijk dat we soms meerdere scans van 1 pagina hebben als er inplakwerk inzit. Aangezien dit uitzonderingen zijn en dit niet vaak voorkomt voegen wij deze scans nu nog niet samen. Dit doen we uiteindelijk wel op basis van de transcripties. 

   

  @Rotjeknor, wat leuk dat u momenteel in Kortrijk woont, een prachtige stad met een rijke historie. Denk ook vooral aan de Guldesporenslag op 11 juli 1302. Dit was (een van) de eerste keren dat het 'gewone' volk in opstand kwam tegen de elite en won, waardoor de boeren en ambactslieden meer macht kregen. De Franse koning wilde in die periode zijn macht vergroten, maar graaf Gwijde wilde de macht en het zelfbestuur van Kortrijk zelf in handen houden. De elite van de stad steunde de Franse koning, maar het gemeen/'gewone volk' steunde graaf Gwijde. Het Vlaamse volksleger versloeg de elite (die te paard waren). Vandaar de (gulden)'sporen'slag. 

   

  Veel plezier daar! 

   

   

 • Rotjeknor

  Rotjeknor

  'Woon' inmiddels weer in Hoorn :)......

  Maar ik heb inderdaad iets gelezen / getranscribeerd over graaf Gwijde. Maar omdat je soms maar gedeeltes krijgt en het foutloos proberen te transcriberen me soms moeite kost door het andere taalgebruik, ontgaat me vaak de historische betekenis ervan. Maar als ik in Hoorn ben uitgekeken, breng ik vast en zeker weer een bezoekje aan Kortrijk. Tenzij jullie natuurlijk besluiten om de compu het werk te laten doen :).