Alle Amsterdamse Akten

Miljoenen akten liggen nog begraven in het archief van de Amsterdamse Notarissen. Ga mee op ontdekkingstocht en help de geschiedenis van Amsterdam herschrijven!

Current status

  • 169/514 notaris
  • 1.572 participants

  • 169
    Notaris32.9%
  • 1.021.230
    • 0% Unusable
    • 68.9% Entered
    • 57.8% Validated data
    Entered 68.9%
  • 856.780
    • 0% Unusable
    • 68.9% Entered
    • 57.8% Validated data
    Validated data 57.8%
Participate in this project
Dit project heeft al meer dan
1 Miljoen ingevoerde akten! De miljoenste akte is ingevoerd door Greet van Looij op 28-02-2024 om 18:35!

Project info

Quinten

Quinten

Veel voorkomende foutjes 8: te veel details invoeren

Het staat wellicht niet zo expliciet in de invoerinstructie maar neem bij boedelbeschrijvingen en het transport van obligaties niet te veel over.

In de boedelbeschrijving kan de lijst van debiteuren en crediteuren genegeerd worden.

Bij boedelbeschrijvingen en transport van obligaties kunnen de details van de obligaties genegeerd worden. De (voor-)vorige eigenaren, plaats van uitgifte, tenaamstelling, uitgevende partij, betrokken notarissen hoeven niet ingevoerd te worden.

(Uitzondering: Je kan ze wel invoeren als de vorige eigenaren een duidelijke familierelatie hebben met de huidige, verkopende, eigenaren.)

Het gaat dan in ieder geval om de alinea's die beginnen met: "Welke obligatie..."

  • Pauline (Stadsarchief Amsterdam)

    Pauline (Stadsarchief Amsterdam)

    Er was een hele discussie over het invoeren van transporten van obligaties en daar zou ik op terugkomen, maar ik kan deze niet meer vinden vreemd genoeg.

    Even uit mijn hoofd: het ging er vooral om welke gegevens er nu wel en niet ingevoerd dienen te worden in zo'n geval. 

    Dit bericht van Quinten dekt de lading goed wat mij betreft. De hoofdregel is 'alle namen invoeren', en uitzonderingen op de regel zijn vooral gemaakt om de voortgang niet teveel te vertragen. Er zijn soms rijen en rijen met obligaties, met daarop verschillende namen (vorige eigenaren, 'ten laste van', ...). Dit kost erg veel tijd plus het levert vaak weinig concreets op, omdat de obligaties soms tientallen jaren eerder zijn uitgegeven en de gegevens erop niets meer met de huidige eigenaren te maken hebben. Vandaar dat we bij deze (en bij boedelinventarissen met lange lijsten crediteuren/debiteuren) de keus maken om dit over te slaan.

    Maar, en daar gaat ie weer, in beide gevallen mág de invoerder hiervan afwijken. Bijvoorbeeld als de namen hierin duidelijk familie zijn of op een andere manier echt een band lijken te hebben met de comparanten. Hetzelfde geldt voor de schuldeisers in boedelinventarissen: Ellenlange lijsten gaan we niet overnemen, maar is er toch iets wat van belang is (staat er nog een openstaande schuld bij Rembrandt?) dan heb je de vrijheid om dit toch in te voeren.

    Probeer je ook te bedenken dat - OOIT, niet volgend jaar - het mogelijk is om alle teksten te 'doorgoogelen'. Dan komen al die namen, bijlagen of niet, toch boven natuurlijk. Vandaar dat we hier geen lijfstraffen uitdelen voor het wel of niet invoeren van bepaalde namen, maar in de eerste plaats richtlijnen geven. 

     

     

     

  • JW Kooistra

    JW Kooistra

    Het originele draadje staat hier

     

    Blijft er bij mij tóch nog een vraag openstaan:

    De omschrijving van hoe een bepaalde obligatie in handen is gekomen van diegene die 'm verkoopt : wèl of níet invoeren?

    Zie bijvoorbeeld hier bij van Homrigh:

     

     

     

  • JW Kooistra

    JW Kooistra

    Okay, zoals ik dus hier al zei.

     

    En die transporten van obligaties gaan meestal maar over 1 of een paar stuks tegelijk, met 1 keer (hoogstens 2 keer) zo'n verhaaltje van hoe de verkoper er aan gekomen is (meestal door erfenis)

  • Quinten

    Quinten

    Als ik het goed lees gaat het in dit bovenstaande voorbeeld om een obligatie die door vererving in het bezit is gekomen van degene die hem verkoopt. Klopt dat ?

    Dat is dan conform de bovenstaande uitspraak van Pauline: "Bijvoorbeeld als de namen hierin duidelijk familie zijn of op een andere manier echt een band lijken te hebben met de comparanten." Dan is het inderdaad wel invoeren.

    Maar als de comparant die de obligatie verkoopt die obligatie gekocht heeft van een willekeurig "andere partij" dan hoeft die "andere partij" niet ingevoerd te worden. Toch?

    (Tenzij dat het Rembrandt van Rijn is, of jouw of mijn betbetbet etc overgrootvader. ;-) )

    Zeg ik dit zo goed?