Alle Amsterdamse Akten

Miljoenen akten liggen nog begraven in het archief van de Amsterdamse Notarissen. Ga mee op ontdekkingstocht en help de geschiedenis van Amsterdam herschrijven!

Stand van zaken

  • 166/514 notaris
  • 1.562 deelnemers

  • 166
    Notaris32.3%
  • 1.012.842
    • 0% Onbruikbaar
    • 68.3% Ingevoerd
    • 57.5% Gecontroleerd
    Ingevoerd 68.3%
  • 851.956
    • 0% Onbruikbaar
    • 68.3% Ingevoerd
    • 57.5% Gecontroleerd
    Gecontroleerd 57.5%
Meedoen aan dit project
Dit project heeft al meer dan
1 Miljoen ingevoerde akten! De miljoenste akte is ingevoerd door Greet van Looij op 28-02-2024 om 18:35!

Project info

 
Anne Mieke Diepersloot

Anne Mieke Diepersloot

Arbeidscontract van Jan Nicolaas Pistorius, meester chirurgijn, in dienst van de heren Cazenove en de Gennes op hun plantages in de kolonie Berbice

THIERRY DANIEL DE MAROLLES  NOTA01529000490 - NOTA01529000491

Meester chirirgijn Jan Nicolaas Pistorius tekent een arbeidscontract voor 4 jaar. Zijn werk begint op de dag dat hij in de colonie aangekomen zal zijn en wel op de drie plantages van de heer de Gennes genaamd Petite Bretagne, de Gennes en Helhwal. Dit gedurende twee maanden, daarna de volgende 2 maanden op de 2 of 3 plantages van de heer Cazenove. Wel moet hij alle dagen even langsgaan bij de plantages waar hij dan niet verblijft.

Zijn verplichtingen: "niet alleen als chirurgijn de slaaven, hetzij rood of swart, van de genoemde heeren Cazenove en de Gennes, ende voorts alle die geene, die in hun dienst zijn, hetzij Christenen of andere op hun Ed.ns plantagien, met alle getrouwigheid, vlijt en naauwkeurigheid te helpen en verbinden .............. hem zal door derzelver directeuren belast werden, welkers ordres hij zonder tegenspreken zal moeten obedieeren en dezelve executeren, hetzij om de slaven haren pligt te laaten doen, of anderzints zoo als dezelve drecteuren het zullen ordonneeren."

Verder mag hij niet zonder toestemming naar andere plantages gaan om daar slaven te verbinden. Het is wel toegestaan slaven te helpen die naar de plantages van de heren Cazenove en de Gennes komen. Daar wordt dan loon voor in rekening gebracht. De helft daarvan is voor hem.

Is hij meer dan veertien dagen per jaar ziek, dan moet hij die tijd na zijn 4-jarige diensttijd nog "nadienen". Overlijdt hij of wordt hij wegens "ontrouw, dronkenschap of quaad gedrag" ontslagen, dan zal hij de terugtocht zelf moeten betalen dus ingehouden worden op zijn verdiensten.

Jan Nicolaas laat ook nog wat voorwaarden oponemen in het contract: hij mag niet zomaar ontslagen worden zonder "zeer suffisante reedenen daartoe te hebben" en ook moet de Gouverneur van de kolonie in kennis gesteld worden.

En mocht hij te komen overlijden, dan moet al hetgeen hij nalaat te gelde gemaakt worden, zodat na aftrek van allerlei kosten, het overige aan zijn erfgenamen kan toekomen.