Bevolkingsregisters van Aalst en deelgemeenten, 1796-1881

Help mee bij het indexeren van de bevolkingsregisters van Aalst en deelgemeenten voor de periode 1796-1881.

Stand van zaken

 • 30.958 scans
 • 219 deelnemers

 • 29.254
  • 5% Onbruikbaar
  • 94.5% Dubbel ingevoerd
  • 94.5% Gecontroleerd
  Dubbel ingevoerd 99.5%
 • 29.245
  • 5% Onbruikbaar
  • 94.5% Dubbel ingevoerd
  • 94.5% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 99.4%
Meedoen aan dit project
Han Lijster

Han Lijster

LET OP !! Nieuwe scans volkstelling Aalst 1833 boek 29

Laatst bijgewerkt op: 

Aan allen,

 

Bij deze scans is het even uitkijken want het lijkt of er geen geboortedatum staat en alleen een leeftijd maar ik kwam erachter dat in de laatste kolom aan de rechterzijde toch de geboortedatum staat.

Om alle vergissingen te voorkomen heb ik ze voor de zekerheid beide ingevoerd omdat niet alle geboortedata zijn toegevoegd.

De personen die niet tot het gezin behoren hebben geen geboortedatum vermelding terwijl de anderen dat wel hebben.

Ook komt het voor dat het een inschrijvingsdatum is die niet overeenkomt met de leeftijd en in dat geval zou ik alleen de leeftijd vermelden en in het veld geboortedatum ####

Bij twijfel zeker in het veld geboortedatum ####

 

m.vr.gr.

Han Lijster

 • Ambior

  Ambior

  Ondertussen kreeg ik de scan ALS_BEV_1833_29_0008 voor Bevolkingsregister Aalst, 1833, 29 waar ook de geboortedatum ontbreekt en ook uiterst rechts een en ander geschreven staat zoals in onderstaand knipsel: 

  maar hier lijkt het niet op te gaan dit als geboortedatum te zien: 

  - zo zou in dit vb iemand van 54 jaar dan geboren zijn op 01-10-1879

  - en de volgende die 50 jaar oud is zou dan geboren zijn op 13-02-1777

  - en de volgende is 22 jaar waarbij staat dat zij den 17-11-1833 afgeschreven om haren woonst te Gent te vestigen.

  Voor dit voorbeeld zal ik me dus best beperken tot enkel de leeftijd over te nemen en niet wat onder de hoofding Aanmerkingen geschreven staat.

  Voldoende variatie ;-)

 • Han Lijster

  Han Lijster

  Laatst bijgewerkt op: 

  Ambior,

   

  Dat klopt, als iemand in 1879 geboren zou zijn dan kan die persoon ook niet op de telling van 1833 staan, er zal ws. 1779 bedoeld zijn want dan klopt het aardig goed, bovendien was men vaak zelf niet zeker van zijn eigen leeftijd waardoor er altijd verschillen zullen blijven.

  Je moet het een beetje voor jezelf interpreteren, als jij denkt dat kan niet en een ander denkt van wel dan maken wij als controleur wel de beslissing wat dan juist zou kunnen zijn, eigenlijk een beetje creatief denken.

   

  Het ingevulde veld dat de persoon werd afgeschreven houd eigenlijk in dat de persoon is verhuisd naar een andere gemeente op de aangegeven datum in dat gteval dus #### in geboortedatum veld.

   

  Het is weer zo'n typisch voorbeeld van het gegeven dat de projectleiders in de instructies niet alles kunnen aangeven omdat het bij iedere gemeente anders werd gedaan.

   

  Eigenlijk dus bij twijfel ####

   

  Succes,

  Han Lijster

 • Frank Claes

  Frank Claes

  Beste,

  Ik heb in andere bronnen een aantal namen gecontroleerd. Blijkbaar is de datum in de laatste kolom wel degelijk de correcte geboortedatum. Of dit altijd het geval is, daar ben ik natuurlijk niet zeker van.

  Ik denk dat wat de leeftijd betreft sommige mensen onderweg ergens de tel waren kwijtgeraakt.

  Wat wel eigenaardig is, is dat bij een volkstelling ook overledenen (kinderen) worden vermeld. Als ik deze sterfdata controleer in andere bronnen, gaat het altijd wel over recente overlijdens.

  Frank.

 • Han Lijster

  Han Lijster

  Laatst bijgewerkt op: 

  Frank,

   

  Meestal is het inderdaad de correcte geboortedatum, maar vaak is het zo dat als er meer informatie bij staat dat het een datum is van aankomst op dat adres of het verlaten van dat adres.

  V.w.b. het overlijden dan staat er inderdaad "decide" en dat kan zelfs enige tijd na de opname zijn gebeurd.

  Immers de volkstellingen werden niet ieder jaar gedaan en werd de overlijdensaangigte op de bestaande staten verwerkt, eigenlijk zoals het heden ten dage ook gebeurd maar dan digitaal.

  De volkstellingen en latere bevolkingsregisters zijn voor de stamboomonderzoeker secundaire bronnen en de geboorte-, huwelijks- en overlijdensaangiften zijn de primaire bronnen.

  Deze secundaire bronnen zijn perfect om inzicht te krijgen hoeveel kinderen er bv. zijn en geeft een zeer goede richting om in de primaire bronnen te zoeken als een gezin vaak verhuist is van stad naar stad want raak je soms wel het overzicht kwijt. 

   

  Groetjes Han Lijster

 • Ambior

  Ambior

  Nu kwam ik er in deze reeks een aantal tegen waarin voor enkele personen de geboortedatum uiterst links geschreven stond. In het rechtse veld staat dan een en ander over de verhuis geschreven of extra namen. Opletten dus vooraleer #### in te voeren.