Alle Amsterdamse Akten

Miljoenen akten liggen nog begraven in het archief van de Amsterdamse Notarissen. Ga mee op ontdekkingstocht en help de geschiedenis van Amsterdam herschrijven!

Stand van zaken

 • 125/736 notaris
 • 1.274 deelnemers

 • 125
  Notaris17%
 • 783.930
  • 0% Onbruikbaar
  • 74.9% Ingevoerd
  • 61.4% Gecontroleerd
  Ingevoerd 74.9%
 • 642.545
  • 0% Onbruikbaar
  • 74.9% Ingevoerd
  • 61.4% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 61.4%
Meedoen aan dit project
Quinten

Quinten

Nieuwe notaris Johannes Beeldsnijder

Laatst bijgewerkt op: 

Sinds gisteren is er een nieuwe notaris, Johannes Beeldsnijder. Normaal wordt een notaris wel even geïntroduceerd door Pauline, maar nu niets van dit alles. :-(

Het schijnt dat zijn totale productie als notaris beperkt is gebleven tot die 437 nu al beschikbare aktes. In het repertorium lees ik dat hij in 1796 ontslagen is als notaris. Kennelijk was hij daarna niet helemaal persona non grata want hij werd in 1817 benoemd tot rechter.

Nu was dat natuurlijk wel een woelige periode met de Bataafse Republiek, het Koninkrijk Holland, de Franse bezetting en daarna het Koninkrijk der Nederlanden.

Is er bekend waarom hij als notaris ontslagen is? Speculatie: te veel oranjegezind?

Overigens is hij heerlijk om te doen. Jammer dat het maar 437 aktes zijn. :-)

 • Heleen van Rossum

  Heleen van Rossum

  Ik had scans van Beeldsnijders archief aangevraagd (en aangeboden om te indexeren) omdat hij ten behoeve van burgemeester Joachim Rendorp (1728-1792), wiens huis op 29 mei 1787 door een Patriotsgezonde meute geplunderd werd, getuigenverklaringen had opgetekend over de plundering. Ik kwam kladjes daarvan tegen tijdens mijn onderzoek voor mijn doctoraalscriptie over Rendorp in 1988 in de bibliotheek van het archief (nu hier online https://archief.amsterdam/inventarissen/file/ad1c4bdc69c2c283ae07461f8d2d07ca ) .

  Ik ben er pas een paar jaar geleden achter gekomen dat de getuigenverklaringen werden opgesteld omdat Rendorp en medeburgemeester Marten Adriaen Beels (wiens huis ook geplunderd was) na de restauratie een schadevergoeding van de stad Amsterdam hebben geprobeerd te krijgen, wat zo te zien niet gelukt is maar blijkens stukken in het familiearchief Beels nog jaren heeft gesleept. Ik had gehoopt in het archief van Beeldsnijder nog verwijzingen naar dat proces te vinden namens Rendorps weduwe en zoon maar helaas!

  Ik ben de laatste hand aan het leggen aan een historisch jeugdboek dat zich afspeelt in het huis van Rendorp en eindigt in de plunderingen van 29-30 mei 1787. Ik heb ontzettend veel plezier gehad van alles wat jullie in de Amsterdamse akten al hebben blootgelegd over de plunderingen in die dagen. Verder zoek ik regelmatig op trefwoorden of er al weer nieuwe stukken zijn gedindexeerd die nog wat meer kleur kunnen geven aan het verhaal. Ik ben in alles geinteresseerd dat me meer verteld over het leven op de scheepswerven in Kattenburg en Wittenburg, beeldhouwers, boekdrukkers/verkopers, en tekenaars in het laatste kwart van de 18e eeuw.

  Ik ben nu ook gaan indexeren (want wat is er leuker?) dus jullie kunnen me altijd direkt iets sturen.

  Groetjes, Heleen (in lockdown in Amerika)

 • Quinten

  Quinten

  Laatst bijgewerkt op: 

  Aha. Leuk!

  Als ik google op Rendorp en Singel om te kijken waar op het Singel dit precies was krijg ik als derde resultaat: https://hvanrossum.com/bewoners/ :-)

  Nummer 292 dus.

 • Heleen van Rossum

  Heleen van Rossum

  Weet ik, je wilt niet weten hoe lang ik er al mee bezig ben... : )

 • Pauline (Stadsarchief Amsterdam)

  Pauline (Stadsarchief Amsterdam)

  Pardon, dit was even een extraatje en ben daarom geheel vergeten om Beeldsnijder netjes voor te stellen :) 

  Hoe leuk is dit? We hebben als 'AAA-collectief' natuurlijk indirect aan veel onderzoek bijgedragen maar nog nooit aan een historisch jeugdboek voor zover ik weet! 

 • MarkP

  MarkP

  Ten overvloede, maar ik meld het hier toch even, letten we er allemaal even op dat alle namen (met uitzondering van notaris en klerken) worden ingevoerd.

  Ik heb een paar akten van deze notaris gecontroleerd en het viel me op dat veel namen ontbraken, waaronder onmondige kinderen en de mannen die genoemd worden na "huisvrouw van".

  Groeten Mark