Post van Weldadigheid

Bent u één van die miljoen Nederlanders die een voorouder heeft in de Koloniën van Weldadigheid? Veel nazaten gaan op zoek naar het lief en leed van hun voorouders. Helpt u mee die gegevens vindbaar te maken?

Stand van zaken

 • 135.321 scans
 • 464 deelnemers

 • 57.429
  • 57.6% Onbruikbaar
  • 42.4% Dubbel ingevoerd
  • 42.4% Gecontroleerd
  Dubbel ingevoerd 100%
 • 57.429
  • 57.6% Onbruikbaar
  • 42.4% Dubbel ingevoerd
  • 42.4% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 99.9%
Wil Schackmann

Wil Schackmann

De vijf procent!!

Laatst bijgewerkt op: 

Dit is GEEN vraag, maar Pim is een weekje met (welverdiende) vakantie en zonder hem kan ik niet bij de Mededelingen en daarom zet ik dit noodgedwongen bij de Vragen: we hebben vandaag de 5 procent gehaald!

Dat is toch geweldig?!? We zijn amper begonnen!

Er zijn (afgerond) 2950 scans tweemaal geïndexeerd, dus 5900 scans eenmaal, en omdat de scans met namen en de scans-zonder-namen (onbruikbaar klinkt zo onvriendelijk, ik noem het liever scans-zonder-namen) zich verhouden als 2,2 tot 2,8 zijn er daarnaast 2,8/2,2 * 5900 (ik had op school een voldoende voor algebra; zij het een krappe voldoende) = 7500 onbruikbaar beoordeeld, zodat er in die paar weken 5900 + 7500 = 13.400 scans een keer bekeken en geïndexeerd zijn.

Rekening houdend met de groei die er in zit zijn we volgens mijn berekeningen (maar het was echt een krappe voldoende) over een jaar klaar en maken we een heleboel familie-onderzoekers heel erg gelukkig!

Hartelijke groet,

Wil

 • Abdulwadûd Louws

  Abdulwadûd Louws

  Hoi Wil,

  Leuk hoor! Fijn idee dat het nog ongeveer een jaar gaat duren. Een jaar nog met kans op mooie boeiende bijzondere verhalen. Ik heb bijvoorbeeld te doen met A. Tempelman (what's in a name), de 'RC kapellaan' van de RK gemeenschap te Ommerschans. Zijn verslagen over de jaren 1833 en 1834 heb ik gelezen en geven een boeiend beeld van de troebelen tussen de protestantse en roomskatholieke gemeenschap. Neem bijvoorbeeld het klokgelui dat de protestanten ter kerke roept; dat stoort de RK eredienst die op dat moment nog bezig is - nota bene in hetzelfde gebouw waar de protestanten ter kerke gaan.

  Groet,

  Abdulwadûd.

 • Wil Schackmann

  Wil Schackmann

  Mooi verhaal, Abdulwadud.

  Dergelijke godsdienstoorlogjes kunnen er vaker tussen zitten. De Maatschappij van Weldadigheid had de zwaarte van godsdienstige gezindtes nogal onderschat. Het woord 'oecumenisch' bestond nog niet, maar ze was het wel, 'dewijl toch de zorgen der Maatschappij zich tot alle armen, zonder eenig onderscheid van godsdienst, uitstrekken'. En dus zorgde ze - in lijn met haar Verlichtingsidealen - dat er bij de start van een kolonie meteen een school was, en ach, een kerk kwam later wel. En protestanten en katholieken en joden en doopsgezinden woonden door elkaar, ook op de zalen in de gestichten.

  Terwijl de praktijk was dat Nederland al langzaam begon te verzuilen. Dus dat gaf tal van conflicten. Bijvoorbeeld toen er in Veenhuizen een protestantse kerk werd gebouwd voor over de twintigduizend gulden en een katholieke voor maar krap veertienduizend. ((Die kerken staan er overigens nu nog, in de hoek die wordt gevormd door de Hoofdweg/Kolonievaart en de Kerklaan, die vroeger de Vierde Wijk was.)) En regelmatig moest de Maatschappij bakzeil halen. Bijvoorbeeld werden in 1838 alle joodse kolonisten bij elkaar gebracht op De Pol, een stukje van Willemsoord. Boeiende geschiedenissen.

  Maar vooral, vooral, vind ik het leuk dat anderen net zo genieten van dit spannende archief als ik doe.

  Hartelijke groet,

  Wil

 • Wil Schackmann

  Wil Schackmann

  Ik ben de spulletjes over dit godsdienstrelletje aan het opzoeken, Abdulwadud en anderen, en ik kom er later nog op terug.

  Hartelijke groet,

  Wil