Post van Weldadigheid

Bent u één van die miljoen Nederlanders die een voorouder heeft in de Koloniën van Weldadigheid? Veel nazaten gaan op zoek naar het lief en leed van hun voorouders. Helpt u mee die gegevens vindbaar te maken?

Stand van zaken

 • 135.321 scans
 • 464 deelnemers

 • 57.429
  • 57.6% Onbruikbaar
  • 42.4% Dubbel ingevoerd
  • 42.4% Gecontroleerd
  Dubbel ingevoerd 100%
 • 57.429
  • 57.6% Onbruikbaar
  • 42.4% Dubbel ingevoerd
  • 42.4% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 99.9%
BMH

BMH

via kapitein J.Thonhaüzer naar: militairen en oogziekten in de kolonie.

Laatst bijgewerkt op: 

Omdat ik de letter van zijn voornaam niet goed kon lezen zag ik op internet dat deze kapitein (overl.1845) een graf heeft in Veenhuizen, met een steen door de militairen geschonken.

Er waren blijkbaar militairen die daar ook een huis met lapje grond kregen na hun pensionering?

groet, Bertheke.

 • Wil Schackmann

  Wil Schackmann

  Laatst bijgewerkt op: 

  Beste Bertheke,

  Zeker, er zaten 'militaire veteranen'. Die woonden, net als arbeidershuisgezinnen, in de woninkjes (4,2 bij 4,7 meter) aan de buitenkant van de gestichten in Veenhuizen. Oorspronkelijk was de bedoeling dat zij ook landarbeid zouden doen, maar gezien hun vorige werkkring waren ze nogal geschikt als veldwachter en dat werden de meeste dan ook.

  Een van hun nazaten heeft het contract waarop zij in de kolonie gevestigd waren een keer getranscribeerd en op zijn site gezet. Dat geeft wel een goed beeld van de bedoelingen bij hun komst: veteranencontract

  Hartelijke groet,

  Wil

 • BMH

  BMH

  dank voor de link, Wil!

  Wat apart als je dat allemaal leest. Een kersverse veteranenweduwe  zou moeten toestaan dat er een vreemde alleenstaande veteraan bij haar in huis komt. Ja, anders zijn die huizen niet goed bezet.

  Ander detail uit het veteranencontract: er blijken verschillende veteranen last te hebben van een oogziekte. Hierover is een apart item vermeld, o.a. dat bij herhaling men verwijderd zal worden. S.O.A. avant la lettre?

  groet, Bertheke.

   

 • Sylvia Suvaal

  Sylvia Suvaal

  Over die oogziekte valt meer te lezen in het Pauperparadijs van Suzanna Jansen (pagina 82): "De kolonie had de twijfelachtige eer de naamgever te zijn van een venijnige oogziekte: de Trachoma Veenhuizianum. [...] een chronische kwaal die gepaard ging met de 'hevigste pijn' en die op den duur tot volledige blindheid kon lijden. In een bepaalde periode had maar liefst één op de drie wezen eraan geleden. De situatie was zo ernstig dat het gouvernement twee bekende oogheelkundigen onderzoek liet doen."

 • Wil Schackmann

  Wil Schackmann

  Laatst bijgewerkt op: 

  Dankjewel, Sylvia.

  Voor mensen die meer willen weten van die oogziekte, die eerder in garnizoenen heerste maar die in het kinderetablissement in Veenhuizen rampzalige vormen aannam, heb ik weer een link (het lijkt of ik iedereen de hele tijd het hele internet over wil laten stuiteren...). Een hoofdstukje uit het prachtige proefschrift van Miek Roelfsema over gezondheidszorg in de koloniën: https://www.rug.nl/research/portal/files/14570957/h15.pdf

  In lekentaal: het blijkt dus alles met hygiëne te maken te hebben.

  Hartelijke groet,

  Wil

 • BMH

  BMH

  Laatst bijgewerkt op: 

  Niets ergs met die links Wil (en Sylvia)!

  Integendeel: enorm informatief en leesbaar. Ik zat dus op het verkeerde spoor en heb nu een heel bijgesteld beeld van de inspanningen die men deed en de maatregelen die men nam om deze oogziekte te bestrijden. Isolerende verpleging en goede hygiëne, gebaseerd op onderzoek én ervaringen uit het verleden.

  Dank! Bertheke.

  p.s.: ik heb mijn oorspronkelijke vraagstelling van 17 mei anders benoemd door aanvulling met  "militairen en oogziekten", zodat het beter de inhoud weergeeft. Is makkelijker terug te vinden voor geïnteresseerden. :-)