Post van Weldadigheid

Bent u één van die miljoen Nederlanders die een voorouder heeft in de Koloniën van Weldadigheid? Veel nazaten gaan op zoek naar het lief en leed van hun voorouders. Helpt u mee die gegevens vindbaar te maken?

Stand van zaken

 • 135.321 scans
 • 464 deelnemers

 • 57.429
  • 57.6% Onbruikbaar
  • 42.4% Dubbel ingevoerd
  • 42.4% Gecontroleerd
  Dubbel ingevoerd 100%
 • 57.429
  • 57.6% Onbruikbaar
  • 42.4% Dubbel ingevoerd
  • 42.4% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 99.9%
BMH

BMH

geneeskundig rapport februari 1836

Hieronder staat niet de naam van Huet, maar wie dan wel? Ik kan de naam niet thuisbrengen en gezien de discussie over de aangestelde artsen wellicht toch een interessante toevoeging?

groet, Bertheke.

 • Petra S.

  Petra S.

  Hi Bertheke,

  Deze forum-meelezer leest hier 'E.C. de Konnigh' als ondertekenaar.

  (Heel interessant project om te volgen, maar qua invoer beperk ik me tot 1 project, anders kom ik nooit meer buiten ;-)

  HG Petra.

 • BMH

  BMH

  Hoi, ja dat dacht ik ook te lezen, kon hem alleen niet vinden; wellicht komen de Kolonie-experts verder met deze gegevens..

  En  Petra: dit project doe ik als hobby erbij (mijn 2e) en is zo interessant is omdat onze Nederlandse mentaliteit  in die afgelegen streek zo goed in beeld komt. Amsterdam  met het project "ja ik wil" heeft dat ook, met alle latere voors en tegens over de gevolgen.

  Boeiend!

 • Wil Schackmann

  Wil Schackmann

  Emilius Carolus de Könnigh, Bertheke. Ik ken hem vooral met een trema op de 'o', maar zo te zien gebruikt hij die zelf niet. Heel- en vroedmeester op het eerste gesticht te Veenhuizen van 13 oktober 1835 tot 1 juli 1839. Dus dit is zijn eerste verslag. Heel kort: na de val van Huët begint de chef van de geneeskundige dienst Amshoff de apotheker Steenmeijer bij de permanente commissie te belasteren, maar die vuurt zo effectief terug met verhalen over de praktijken van Amshoff dat die als eerste het veld moet ruimen, zodat De Könningh nu tijdelijk fungeert als chef van de geneeskundige dienst. Later meer over de apotheker.

  Meelezen zonder invoeren is ook goed, Petra. Dat verhoogt de gezelligheid bij Post van Weldadigheid. En we willen ook niet de reputatie krijgen dat we mensen bij andere projekten wegplukken.

  Hartelijke groet,

  Wil

 • Petra S.

  Petra S.

  Je hoeft je niet te verdedigen hoor Bertheke... er zijn nu eenmaal een aantal zulke interssante projecten, dat het een boel zelfbeheersing vergt om niet overal in te duiken. Ik was ook blij verrast toen ik dit project zag verschijnen en heb zelfs eventjes getwijfeld om over te stappen. De aandacht verdelen over verschillende leuke projecten of te focussen op eentje: voor beide opties valt wat te zeggen.

  Het boek van Wil - de Proefkolonie - heb ik een behoorlijk aantal jaren terug met veel plezier gelezen. Ik zal het klaarleggen bij de vakantievoorraad om nog eens te herlezen, daar krijg ik direct weer zin in. We hebben toen ook wel eens mailcontact gehad, Wil, over de snode familie Breukel - toen ik druk was met het digitaliseren van de BS van diens woonplaats. Ik heb hier zelfs nog steeds een aantal scanbestanden van je om te indexeren - maar vond toen geen handige/werkbare oplossing binnen de mij toen bekende systemen - Vele Handen was toen nog niet in de lucht ;-).

  Kortom..het is nog maar de vraag wie mensen waar 'wegplukt' - ik vond 'Ja ik Wil' bij toeval toen ik juist klaar was met iets anders en graag eens wilde oefenen met het spannende 17e eeuwse geheimschrift... gelukkig blijkt door het succes van 'Vele Handen' dat het wijde web vol zit met enthousiaste helpende handjes!

  Dus ik zal de onderhoudende verhalen op dit forum zeker blijven volgen!

  HG Petra

 • rvanhes

  rvanhes

  Laatst bijgewerkt op: 

  In het proefschrift van mevrouw Roelfsema (De gezondheidszorg in de Noord-Nederlandse koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid tussen 1818 en 1859) wordt De Könnigh ook genoemd (blz. 25). De slechte verstandhouding met directeur Van Konijnenburg maakte dat hij in 1839 vertrok uit Veenhuizen. Naar Texel. Bij Wiewaswie is hij geregistreerd bij het overlijden van zijn vrouw Adriana Maria de Cocq (Texel, 1853) en bij het huwelijk van zijn dochter (Den Helder, 1868).

  Het proefschrift is op internet te lezen. Even googlen.