Post van Weldadigheid

Bent u één van die miljoen Nederlanders die een voorouder heeft in de Koloniën van Weldadigheid? Veel nazaten gaan op zoek naar het lief en leed van hun voorouders. Helpt u mee die gegevens vindbaar te maken?

Stand van zaken

 • 135.321 scans
 • 464 deelnemers

 • 57.429
  • 57.6% Onbruikbaar
  • 42.4% Dubbel ingevoerd
  • 42.4% Gecontroleerd
  Dubbel ingevoerd 100%
 • 57.429
  • 57.6% Onbruikbaar
  • 42.4% Dubbel ingevoerd
  • 42.4% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 99.9%
Anne Bruijne

Anne Bruijne

Ommerschans

De reden dat ik help met invoeren is omdat ik het belanngrijk vind dat mensen die stamboomonderzoek doen niet, zoals ik, ergens blijven hangen omdat informatie ontbreekt.

Niets zo frustrerend als dat. Ook ik heb een voorvader die gearresteerd werd wegens landloperij en in Ommerschans gevangen werd gezet, alwaar hij ook stierf. Als ik bedenk dat hij een zoon en dochter en kleinkinderen achterliet  die hij nooit meer terug zou zien, dan breekt mijn hart. Destijds was Drenthe zo'n beetje het einde van de wereld, vermoed ik.

En dan mijn vraag, hoe komt het dat ik helemaal niets van mijn bet-betovergrootvader terug kan vinden? Geen persoonskaart of signalement, maar enkel 1 regeltje over binnenkomst en zijn overlijden heb ik (volgens mij) nog uit Genlias. Dat was het.

Ik vind het typisch dat er verder niets over hem te vinden is. Waarom is dat?

 

Anne

 • Wil Schackmann

  Wil Schackmann

  Beste Anne,

  Als je het niet erg vindt nog een paar daagjes te wachten, dan neem ik dit als onderwerp voor mijn volgende maandag-stukje, want ik kan mij goed voorstellen dat de vraag bij meer familie-onderzoekers leeft. In dit artikel heb ik beschreven hoe sinds kort via internet basisgegevens over bedelaars gevonden kunnen worden en op het eind roep ik wel even dat dat als startpunt kan dienen voor verder onderzoek, maar dat vul ik dan niet verder in en over de verdere onderzoeksmogelijkheden zal ik dan maandag wat doen.

  Niet dat er altijd veel te vinden is, veel bejaarden gebruikten de Ommerschans als hopice, ze liepen op hun laatste benen en wilden de familie niet met kosten opzadelen en dan is hun verblijf op de schans meestal zo kort dat er weinig te vinden is. Maar nooit geprobeerd is altijd mis. Geef me svp wel even de gegevens van je betovergrootvader, dan zal ik kijken of ik hem als voorbeeld kan gebruiken.

  Hartelijke groet,

  Wil

 • Anne Bruijne

  Anne Bruijne

  Oke, ik wacht wel.

  Het betreft Dirk Bruijne, opgepakt en gevangen gezet in 1867 in Ommerschans wegens landloperij. Hij ging zwerven nadat zijn vrouw overleed. Hij overleed zelf in 1872.

 • Wil Schackmann

  Wil Schackmann

  Dankjewel, Anne.

  Hij is wel van na 1859 dus kan ik aan de hand van hem slechts een gedeelte van de mogelijkheden behandelen. Zal ik doen, maar heeft iemand daarnaast ook nog een bedelaar van vóór 1859 in de aanbieding?

  Hartelijke groet,

  Wil

 • Femke Nijveldt

  Femke Nijveldt

  Beste Wil,

  Voorouders Anna Catharina Buisset, ged. 26-08-1778 in Amsterdam (haar man Willem Hendrik Hendriks is overleden op 23-03-1819) en haar dochter Stijntje Hendriks, ged. 07-05-1807 in Amsterdam verblijven op 7 maart 1832 in Ommerschans. Stijntje trouwt op die datum met Jan Dirck Brauckman, zoon van de in De Bedelaarskolonie beschreven Willem Brauckman. En van Anna Catharina en Stijntje wil ik graag meer weten over de periode in Ommerschans. Waren zij bedelaars?

  Het leven van Stijntje verloopt nogal warrig, in 1846 duikt zij in Amsterdam (Huiszittenhuizen) weer op, verl. van Jan Dirck Brauckman. Vanaf dat moment heb ik weer haar gegevens.

  Kun je hier iets mee? Ben heel erg benieuwd.

  Hartelijke groet,
  Femke

   

 • Wil Schackmann

  Wil Schackmann

  Zooo Femke, dus jij bent familie van Willem Brauckman?! Nou, dan zul je wel blij zijn met mijn beschrijcing van hem.

  Ik denk dat dit zich geheel buiten de Maatschappij om afspeelt. Jan Dirk is op 18 juni 1828 uit de strafkolonie ontslagen (gelijk met zijn zus, zijn ouders mogen een jaar later weg) en volgens het onvolprezen bonmama woont Jan Dirk in Ambt Ommen aan de Vaart. Zie http://www.bonmama.nl/gda.php?hbsn=67584.

  Noch mevrouw Buisset noch Stijntje Hendriks kan ik vinden tussen de bedelaarsinschrijvingen. Nu zijn die niet helemaal sluitend geadministreerd, maar als ik er twee niet kan vinden zegt dat wel wat. Volgens mij hebben ze dus niet in het gesticht gezeten. Volgens de transcriptie van de huwelijksacte op bonmama wonen Stijntje en haar moeder ook aan de vaart, dus naar ik aanneem bij Jan Dirk. En de vier getuigen bij het huwelijk hebben ook alle vier niets met de Ommerschans te maken.

  Het is wel jammer, want nu hebben we geen idee hoe ze in deze uithoek terechtgekomen zijn.

  Hartelijke groet,

  Wil