Post van Weldadigheid

Bent u één van die miljoen Nederlanders die een voorouder heeft in de Koloniën van Weldadigheid? Veel nazaten gaan op zoek naar het lief en leed van hun voorouders. Helpt u mee die gegevens vindbaar te maken?

Stand van zaken

 • 135.321 scans
 • 471 deelnemers

 • 57.429
  • 57.6% Onbruikbaar
  • 42.4% Dubbel ingevoerd
  • 42.4% Gecontroleerd
  Dubbel ingevoerd 100%
 • 57.429
  • 57.6% Onbruikbaar
  • 42.4% Dubbel ingevoerd
  • 42.4% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 99.9%
Femke Nijveldt

Femke Nijveldt

En wat nu....

Dan krijgen we de mededeling: er zijn geen scans meer om te controleren en er zijn geen scans meer om in te voeren. We zijn dus klaar en krijgen weer vrije tijd ;-) maar ik zal dit project wel gaan missen....

 • Maarten van Doremalen

  Maarten van Doremalen

  Laatst bijgewerkt op: 

  Een grote klus waar ooit een eind aan moest komen. Een bijzonder project waarin je van alles tegenkwam. Van heel saai en droog en onpersoonlijk tot/met hartverscheurende brieven van hele arme vaders en moeders die ten einde raad waren en, vaak op zeer onderdanige wijze, noodkreten slaakten omdat ze hun gezin niet of nauwelijks konden onderhouden.

  Bedankt mede-invoerders en/of -controleurs. Door de grote, en stimulerende, inzet van velen van jullie kon deze mooie klus worden geklaard. Ik hoop dat er nog een informele slotbijeenkomst komt waarin we onze ervaringen met dit project kunnen uitwisselen.

  De komende tijd ga ik 's avonds weer mooie boeken lezen op de bank. Dat zal mijn vrouw zeker weten te waarderen. En 's ochtends kan ik wat later mijn bed uitkomen.

  Een prachtig VeleHanden-project is beeindigd maar het eindresultaat mag er zijn. Een mooie, goedgevulde database met zeer veel informatie. Veel onderzoekers zullen hier goed gebruik van kunnen maken. 

 • Femke de Slegte

  Femke de Slegte

  Tja het is zo ver. Mooi en jammer tegelijk dat het project nu is afgelopen! Ik vond het erg leuk maar vooral superinteressant om hier een kleine bijdrage aan te leveren. Ik zal het zeker missen! Hopelijk gaat er heel veel gezocht worden in de ontsloten gegevens!

  Ook ik zou het erg leuk vinden als er een afsluitende bijeenkomst kan komen. Leuk om jullie "life" te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

  Groet!

 • Theo Zelders

  Theo Zelders

  Laatst bijgewerkt op: 

  Mooi dat we klaar zijn, maar jammer ook, want het was zo nu en dan een verslavende bezigheid. Ik hoop, dat de gegevens snel compleet doorzoekbaar zijn, zodat ik de geschiedenis van mijn betovergrootvader kan completeren.

  Ook ik zou een afsluitende samenkomst interessant vinden. Leuk om mensen te ontmoeten waarvan je de namen, soms dagelijks, tegenkwam zonder een idee te hebben wie ze werkelijk zijn. Tot ziens?

 • Wil Schackmann

  Wil Schackmann

  Tsjonge, tsjonge, dan is het laatste endje nog snel gegaan! Het voelt inderdaad een beetje leeg nu. Het zou mooi zijn als als er weer zo'n project kwam, maar dat gaat altijd gepaard met een heleboel subsidie-gedoe en ik weet niet of dat er al aan zit te komen.

  Wie affiniteit heeft met de Ommerschans zou eens kunnen kijken op http://www.bonmama.nl/osrvt.php. Helmuth Rijnhart heeft daar de tuchtverslagen van het gesticht op de Ommerschans online gezet. Zie daarover ook de heel interessante nieuwsbrief op http://www.bonmama.nl/nieuwsbrief20170122.html. Ik begrijp dat er nog niet helemaal op orde is hoe mensen van buitenaf kunnen meewerken aan het ontsluiten van deze tuchtzittingen, want de knop 'ontsluiten' werkt nog niet, maar ik denk dat het binnenkort wel in orde komt, dus als je er aan mee wilt doen zou je hem dat alvast kunnen melden.

  En de rest van het koloniën-gebeuren? Tsjah, het is een al lang gekoesterde wens van mij en mensen op het Drents Archief, dat er een 'kenniscentrum koloniën' komt, waar a-l-l-e informatie bij elkaar komt. Een soort van wikipedia-voor-de-koloniën. Met alle brieven en andere scans en alle door familie-onderzoekers aangeleverde informatie en waar ik dan ook lekker alle verhalen die ik nog heb kan dumpen. Laten we hopen dat zoiets er over niet al te lange tijd komt.

  Voor nu een hele hartelijke groet aan jullie allemaal,

  Wil

 • Ferry Sieders

  Ferry Sieders

  En dan is het voorbij!

  Ongelofelijk eigenlijk hoe snel het is gegaan. Maar wat fan-tas-tisch dat het is gelukt! We zullen de gegevens nog moeten omzetten (iets technisch, dat doen gelukkig andere mensen) en dan komen ze online te staan op alledrenten.nl.

  We zijn allerlei ideeën over vervolgtrajecten met potlood op papier aan het zetten. Zodra ik meer weet bericht ik jullie persoonlijk. Eerst maar even dit einde laten landen en inbedden in jullie dagelijks leven. 

  Over het organiseren van een meet and greet: dat juich ik alleen maar toe! Willen jullie naar het noorden komen, of ergens in het midden van Nederland afspreken? Wanneer de meet en greet in het noorden plaatsvindt, dan kunnen we bijvoorbeeld in het archief afspreken, daar waar de bronnen liggen, en naar Veenhuizen afreizen voor een mooie rondleiding.

  Groet!

  Ferry