Photo ofElisa

Elisa

Interview met: Lisette Meindersma

24 June 2014

Even voorstellen

“Ik ben Lisette Meindersma. Ik ben van beroep personeelsadviseur, of HR adviseur zoals dat tegenwoordig heet. Daarnaast ben ik ook al meer dan 40 jaar fanatiek stamboomonderzoeker. Ik heb ook een eigen bedrijfje waarbij ik dat in de markt heb gezet. Verder doe ik ook journalistieke producties, inclusief research. Zoals ik al zei, 40 jaar bezig met stamboom onderzoek en ja, je moest altijd naar archieven toe om de boel te onderzoeken!”

Waarom VeleHanden?

“Toen ik zag dat VeleHanden kwam, dacht ik, dat is iets waar je zelf ook heel veel baat bij hebt. Eerder had ik al meegedaan aan een digitaliseringsproject van de Groninger Archieven. Volgens mij ben ik in aanraking gekomen met VeleHanden door een of andere club van genealogen, waar ik bij zit op het internet, Toen op een gegeven moment een berichtje op de website van Treasor (het Fries archief) voorbij kwam dat je als vrijwilliger mee kon doen liep ik daar direct warm voor. Vooral omdat Friesland mee ging doen en veel van mijn stamboomonderzoek daar plaatsvindt. Het belang werd daardoor wel heel groot. Eigenlijk is het dus wel een beetje eigenbelang ha ha! Verder ben ik van mening dat hoe meer er gedigitaliseerd wordt, hoe makkelijker je onderzoek gaat. Je kunt vanuit huis al heel veel doen. Ook heeft iedereen naar mijn mening een maatschappelijke verantwoordelijkheid en dit vrijwilligerswerk past mij wel. Ik doe het ook voor mijn plezier en vind het interessant. Zo nu en dan kom ik ook mijn eigen naam tegen, wat ik erg leuk vind.”

Leukste project?

“Op dit moment zijn dat de projecten AlleFriezen - Bevolkingsregisters en Westfriese Lidmaten. Vooral omdat dit ook projecten vanuit Friesland zijn en veel van mijn stamboomonderzoek zich in Friesland afspeelt. Hierdoor zal ik deze gegevens eerder nodig hebben. Ik was ook nog een tijd aangemeld bij de officiersboekjes maar ik merkte gewoon dat ik daar te weinig vanaf wist waardoor ik dat gewoon niet goed kon doen. De interactie op het platform vind ik wel erg leuk.”

Wanneer op VeleHanden?

“Op VeleHanden voer ik alleen in. In de wintermaanden dagelijks, soms zelfs meerdere keren op een dag. Maar in de zomermaanden ben ik iets minder fanatiek, vooral met het mooie weer, dan moet er natuurlijk veel in de tuin gebeuren. Ik ben wel een tijdje top invoerder van AlleFriezen geweest, maar ik sta nu al een tijdje op een andere plek. Mooie strijd die zich daar ontwikkeld hoor!”

Wat heeft u geleerd?

“Bijvoorbeeld bij het Westfriese Lidmaten project vind ik de uitdaging wat groter. Je komt veel oudere handschriften tegen. Ik heb dan het gevoel dat mijn hersenen wat harder moeten werken om dat te kunnen invoeren. Daar leer je dus wel van!”

Wat kunnen we verbeteren?

“Op dit moment vind ik het wel overzichtelijk, het ziet er fris uit! De tussenvoeg mogelijkheid is heel prettig dat die erbij gekomen is. De handleiding is echter nog niet bijgewerkt, want je komt in de handleiding bijvoorbeeld niet tegen hoe je een regel tussenvoegt. En ik ben van mening dat de gebruikersgroep een welkome aanvulling is. Zo kunnen nieuwe functionaliteiten eerst getest worden met deelnemers wat erg fijn is! Soms mag eerder gereageerd worden op vragen op de berichtenpagina, je werkt toch met vrijwilligers die graag snel door willen.”

  • Interview met: Ina Eijkman-Meddens

    6 November 2014

    "Ik heb heel veel over Amsterdam geleerd. Hoe de mensen vroeger woonden, hoe de straten en huizen eruit zagen, wat er verdwenen is, hoeveel personeel men in dienst had, hoeveel mensen er in b.v. een klein kelderwoninkje woonden."
  • Interview met: Jelle

    31 July 2014

    Het is gewoon heel erg handig wanneer deze informatie allemaal online staat. Dat je dan via VeleHanden kan helpen de informatie beschikbaar te maken vind ik mooi.
  • Interview met: Dirk Roeland

    8 July 2014

    Ik vind het ontzettend leuk om die oude kaarten en handschriften te zien. Allerlei meest wonderlijke namen en beroepen langs te zien komen. Het is gewoon een uurtje bezig zijn met veel genoegen en historie. Hoe meer er beschikbaar wordt hoe beter.
  • Interview met: A van der Meer

    8 July 2014

    Meedoen aan VeleHanden doe ik puur omdat ik het ontzettend leuk vind en vind dat het zoveel makkelijker moet worden om alle spullen die in stoffige archieven liggen, veel sneller en beter toegankelijk moeten worden.
  • Interview met: Martin Pruimers

    25 June 2014

    Eén van de leuke aspecten aan VeleHanden is dat je zelf, al invoerend, gaat zitten fantaseren over de verhalen achter de mensen.
  • Interview met: Wessel Eijkman

    25 June 2014

    Dat de mogelijkheid tot invullen er op VeleHanden is, ben ik erg tevreden over. Had VeleHanden er niet geweest, dan had je ook geen gegevens beschikbaar kunnen maken!
  • Interview met: Jan Verdijk

    24 June 2014

    Ik vond het gewoon leuk om iets terug te kunnen doen en dan hebben we daar ook nog allemaal plezier van. Zodoende ben ik begonnen met VeleHanden en ik moet zeggen ik vind het nog leuk ook!
  • Interview met: Lisette Meindersma

    24 June 2014

    Ik van mening dat hoe meer er gedigitaliseerd wordt, hoe makkelijker je onderzoek gaat. Je kunt vanuit huis al heel veel doen.
  • Interview met: Ria van 't Hof-Visser

    24 June 2014

    Ik werk al een aantal jaren op het stadsarchief van Rotterdam, dus ik vond het een leuk vervolg. Dit kan je thuis doen en op de tijd die je zelf wilt.
  • Interview met: Inez

    1 August 2013

    Toen ik de oproep zag op de website van het Stadsarchief voor VeleHanden (militieregisters) dacht ik meteen… nu kan ik iets terugdoen.