Photo ofRia Visser

Ria Visser

Interview met: Ria van 't Hof-Visser

24 June 2014

Even voorstellen

“Mijn naam is Ria van ’t Hof-Visser. Ik ben 67 jaar oud, getrouwd en heb één zoon. Ik ben met pensioen sinds dat ik 60 ben.”

Waarom VeleHanden?

“Volgens mij ben ik in aanraking gekomen met VeleHanden via een of andere website. Toen werd aangegeven dat de militieregisters van start gingen, dacht ik leuk! Mijn vader heeft namelijk in dienst gezeten in Leiden en ik weet niet precies bij welke infanterie. Dus ik dacht daar ga ik aan meewerken en dan kan ik misschien ook zijn gegevens opzoeken. Maar ik was vergeten dat van het jaar 1939 er nog geen militieregisters openbaar zijn gemaakt. Maar ik vond het zo leuk en ik werk al een aantal jaren op het stadsarchief van Rotterdam, dus ik vond het een leuk vervolg. Dit kan je thuis doen en op de tijd die je zelf wilt. Daarnaast als je op een gegeven moment stamboom onderzoek gaat doen, je een stamboom wilt gaan maken, moest je constant naar archieven toe. Dat vraagt erg veel tijd. Doordat het op internet beschikbaar wordt, kan je er onbeperkt gebruik van maken. Dat is een reden voor mij om mee te doen. Ik kwam regelmatig in het stadarchief van Rotterdam om te kijken en toen dacht ik, wat leuk zou het zijn als je zomaar alles kunt opzoeken. En daar wil je dan ook graag een ander in mee laten delen.”

Leukste project?

“Op dit moment doe ik mee aan de bevolkingsregisters van Amsterdam en sinds kort ook aan de bevolkingsregisters van Rotterdam in het WieWasWie project. Deze vind ik ook het leukst. Bij veel andere projecten denk ik, daar moet je wat meer in huis voor hebben. Bijvoorbeeld het glashelder project van Naturalis, daar had ik niet genoeg kennis voor. Daar moet je meer gespecialiseerd in zijn en je interesse moet daar liggen. Dat was bij mij niet het geval. Ik vind ook dat het, het beste is om je op één of twee projecten te focussen anders wordt het ‘hapsnap’.”

Wanneer op VeleHanden?

“Ik werk regelmatig op VeleHanden aan het invoeren van gegevens. Soms elke dag, soms gaat er een aantal dagen overheen. Maar zeer zeker elke week!”

Wat heeft u geleerd?

“Als eerst vind ik het gewoon leuk om te doen. Ik houd van bezig zijn, met dat klinkt misschien raar, maar met mensen die er niet meer zijn. Je brengt een beetje de geschiedenis in kaart. Door dingen te ontdekken zoals een beroep of hoeveel kinderen iemand heeft gehad, maak je ze een beetje levend voor mijn gevoel. Er komen verhalen bij. Ik vind de verhalen erachter dan ook belangrijker dan ellenlange stambomen met alleen maar namen. Van die verhalen leer ik. Ook van het ontcijferen van bepaalde handschriften leer je. Ik word daar ook heel gedreven van om het juiste uit te zoeken.”

Wat kunnen we verbeteren?

“Hoe het precies werkt met het punten inwisselen en aanmaken. Dit kan volgens mij nog wel wat overzichtelijker. Ik zou het fijn vinden als ik mijn persoonlijke manieren kan opslaan bij het invoeren. Soms staan er ook nog wel wat tegenstrijdigheden in de instructies. Die mogen er van mij wel uitgehaald worden om verwarring te voorkomen. Verder werkt het voor mij allemaal prima zo.”

  • Interview met: Ina Eijkman-Meddens

    6 November 2014

    "Ik heb heel veel over Amsterdam geleerd. Hoe de mensen vroeger woonden, hoe de straten en huizen eruit zagen, wat er verdwenen is, hoeveel personeel men in dienst had, hoeveel mensen er in b.v. een klein kelderwoninkje woonden."
  • Interview met: Jelle

    31 July 2014

    Het is gewoon heel erg handig wanneer deze informatie allemaal online staat. Dat je dan via VeleHanden kan helpen de informatie beschikbaar te maken vind ik mooi.
  • Interview met: Dirk Roeland

    8 July 2014

    Ik vind het ontzettend leuk om die oude kaarten en handschriften te zien. Allerlei meest wonderlijke namen en beroepen langs te zien komen. Het is gewoon een uurtje bezig zijn met veel genoegen en historie. Hoe meer er beschikbaar wordt hoe beter.
  • Interview met: A van der Meer

    8 July 2014

    Meedoen aan VeleHanden doe ik puur omdat ik het ontzettend leuk vind en vind dat het zoveel makkelijker moet worden om alle spullen die in stoffige archieven liggen, veel sneller en beter toegankelijk moeten worden.
  • Interview met: Martin Pruimers

    25 June 2014

    Eén van de leuke aspecten aan VeleHanden is dat je zelf, al invoerend, gaat zitten fantaseren over de verhalen achter de mensen.
  • Interview met: Wessel Eijkman

    25 June 2014

    Dat de mogelijkheid tot invullen er op VeleHanden is, ben ik erg tevreden over. Had VeleHanden er niet geweest, dan had je ook geen gegevens beschikbaar kunnen maken!
  • Interview met: Jan Verdijk

    24 June 2014

    Ik vond het gewoon leuk om iets terug te kunnen doen en dan hebben we daar ook nog allemaal plezier van. Zodoende ben ik begonnen met VeleHanden en ik moet zeggen ik vind het nog leuk ook!
  • Interview met: Lisette Meindersma

    24 June 2014

    Ik van mening dat hoe meer er gedigitaliseerd wordt, hoe makkelijker je onderzoek gaat. Je kunt vanuit huis al heel veel doen.
  • Interview met: Ria van 't Hof-Visser

    24 June 2014

    Ik werk al een aantal jaren op het stadsarchief van Rotterdam, dus ik vond het een leuk vervolg. Dit kan je thuis doen en op de tijd die je zelf wilt.
  • Interview met: Inez

    1 August 2013

    Toen ik de oproep zag op de website van het Stadsarchief voor VeleHanden (militieregisters) dacht ik meteen… nu kan ik iets terugdoen.