Van de Wieg tot het Graf

Drie mijlpalen in een levensweg: geboorte, huwelijk en de dood. Gemeenten houden deze gebeurtenissen al twee eeuwen nauwkeurig bij. Het Gelders Archief wil al deze levens uit de vergetelheid halen en op onze website zetten. Om dat voor elkaar te krijgen hebben we al meerdere keren de hulp van honderden bevlogen vrijwilligers ingeschakeld. Helpt u mee in onze volgende grote indexeringsslag?

Current status

 • 266.814 scans
 • 777 participants

 • 211.117
  • 20.9% Unusable
  • 79.1% Double entered
  • 79.1% Validated data
  Double entered 100%
 • 211.118
  • 20.9% Unusable
  • 79.1% Double entered
  • 79.1% Validated data
  Validated data 100%
Participate in this project

Project info

 
Ida

Ida

picker maker

Updated at: 

beroep in Eibergen. In deze plaats werd veel aan leerbewerking gedaan.

Schoolmeester J.E. Prakke sr. besloot in 1854 het looien van leer fabrieksmatig te gaan uitoefenen en stichtte een leerfabriek in een uit 1834 daterend pand waarin jarenlang een katoenweverij was gevestigd. Het gebouw op een terrein aan de Berkel staat in Eibergen en wijde omgeving bekend onder de naam Kastanjefabriek. Die naam is te danken aan de rij kastanjebomen die vroeger voor het pand stond. Het verhaal gaat dat deze bomen later plaats moesten maken voor beuken, omdat de vallende kastanjes lakschade veroorzaakten aan de auto’s van de medewerkers.

Hier werden voortaan bewerkte dierenhuiden verwerkt tot leer voor schoenen, laarzen, riemen en paardentuig.

Leerlooien was een zwaar vak. Je werd er vies en nat van en vooral het in gebogen houding staan bij het afschrapen van de haren van de huid was erg zwaar. En het stonk vreselijk. Toch werkten er enkele honderden leerlooiers.

Na enkele jaren specialiseerde Prakke zich in drijfriemen voor machines, die hij over de hele wereld verkocht. Terwijl Jan Prakke de drijfriemen produceerde, begon Marinus Prakke in 1903 een Pickerfabriek.

Pickers zijn de stootkussentjes die de spoelen in weefmachines opvangen, gemaakt van buffelhuid. In Eibergen stond de enige Pickerfabriek van Nederland.

Op 29 maart 1921 brak er op de Pickerfabriek van Marinus Prakke een grote staking uit. Er werd gestaakt en ook gedemonstreerd vanwege het feit dat Prakke loonsverlaging had aangekondigd en de kermis geen vrije dag meer zou zijn voor de arbeiders. 25 arbeiders staakten en er waren maar 4 werkwilligen. De staking duurde maar liefst 3 weken maar de arbeiders bereikten daarmee niet wat ze wilden.De drie broers Schäperclaus werden samen met D.J. Ribbels als de stakingsleiders gezien en ontslagen. Gerrit was toen al raadslid voor de S.D.A.P. en ploegbaas in de fabriek, zijn broer Dirk was in Eibergen voorzitter van de fabrieksarbeidersbond. Ribbels begon later een lappen winkeltje in de Kerkstraat en Gerrit en Dirk Schäperclaus kregen via een vriend weer werk in de textiel in Enschede. 

Jan die vrijgezel was begon uit armoede een partij klompen-riempjes te snijden. Die nijverheid zou later uitgroeien tot de Eibergse leer en kettingkasten fabriek, waar op het hoogtepunt wel 120 mensen werk hadden.

Toch moet ook vermeld worden dat de Prakke’s niet slecht waren voor hun medewerkers.  In de twintigste eeuw werden de pickers steeds vaker gemaakt van kunststof en de fabriek sloot zijn deuren in de jaren zeventig.

Vanaf toen werd het pand een machinefabriek, tot aan het faillissement in 2001. Er ontstonden plannen om er zorgwoningen te realiseren, maar dat kwam niet van de grond. Uiteindelijk werd het in 2014 gekocht en veranderd in een hotel.

De naam van sportaccomodatie de Pickerhal  in Eibergen herinnert nog aan deze bedrijfstak.

bronnen:

https://www.collectiegelderland.nl/verhaal/0cfa2c6a-a9d8-5ed9-4d58-0586cbc896e3

https://www.historischekringeibergen.nl/personeelsbestand-van-de-pickerfabriek/

https://www.herbestemming.nl/projecten/kastanjefabriek-eibergen


 

 • Wia Wijbenga

  Wia Wijbenga

  Ik denk dat ik nog het leukste aan dit (tamelijk saaie) invoerwerk vind dat je op deze manier weer heel veel nieuwe dingetjes leert. Ik had nog nooit van een picker maker gehoord. Niet dat ik niet zonder deze info door het leven kan, maar ik denk dat we allemaal een soort "verzamelaars" zijn van dit soort wetenswaardigheden. Ik lees deze berichtjes altijd met veel interesse. Dank Ida :-)