Van de Wieg tot het Graf

Drie mijlpalen in een levensweg: geboorte, huwelijk en de dood. Gemeenten houden deze gebeurtenissen al twee eeuwen nauwkeurig bij. Het Gelders Archief wil al deze levens uit de vergetelheid halen en op onze website zetten. Om dat voor elkaar te krijgen hebben we al meerdere keren de hulp van honderden bevlogen vrijwilligers ingeschakeld. Helpt u mee in onze volgende grote indexeringsslag?

Current status

 • 266.814 scans
 • 731 participants

 • 172.433
  • 18.8% Unusable
  • 64.6% Double entered
  • 64.6% Validated data
  Double entered 83.4%
 • 172.415
  • 18.8% Unusable
  • 64.6% Double entered
  • 64.6% Validated data
  Validated data 83.4%
Participate in this project

Project info

 
yvonnelmc

yvonnelmc

Van luchtschommelhouder naar kermisfamilies

Updated at: 

Eddie Arend vroeg zich af: Een luchtschommelhouder. Geen idee wat het is, in een speeltuin, op een kermis? De achternaam is voor mij ook bijzonder. 


Dat nodigde uit tot een onderzoekje op Internet. Rotjeknor, Ida en Eddie vonden de volgende info

zo zag de luchtschommel eruit

De net door mij genoemde luchtschommelhouder Gigengack heeft ook een Gigengack als getuige met als beroep carousselhouder. Toch een kermisfamilie vermoed ik. Bij een beetje googelen kom ik vandaag de dag nog altijd deze achternaam tegen met draaimolens.

 

Gevonden in de genealogie van de fam. Hommersomexploiteerde hij een carrousel, een luchtschommel en een hippodroom. Dus ja, het heeft met de kermis te maken. Op de pagina is een korte biografie van Henricus Hommersom te lezen. 

En hier het verhaal van de familie Gigengack in Wijhe

op de facebookpagina "Hengelo zoals het was" is in 2019 een artikel geplaatst met een aantal foto's en als tekst

"De kermisexploitant Gigengack, hier aan de Deurningerstraat, foto 1 en 2 klaar voor vertrek in 1955 voor de volgende job. Foto 3, draaimolen van Gigengack gemaakt door foto Fikkert aan de Langestraat 19 . Vervolgens een courantenbericht van 14 September 1932 dat de kermis gaat komen o.a. aan de Vischmarkt [ foto 4 ] waar ook de stoomcarrousel van Janvier toentertijd stond. Dan een advertentie van Gigengack, begin jaren '40 toen ze ook met een luchtschommel kermiszaken deden. Onder de advertentie die van de uitgaansgelegenheid van Modern een danstent toentertijd aan de Spoorstraat voormalig café Weijschede. Dan een vrijkaartje, goed voor 1 rit. Vervolgens foto's 5,6,7,8 en 9 van de draaimolen van Gigengack uit de jaren '60. Foto 10 aan de Vischmarkt met de luchtschommels van Kulpe en de swingmill van Zeggelink.

Foto 11 aan de Wetstraat. Foto 12 opbouw aan de Markt en foto 13 uit 1962. De volgende foto's zijn van de bokstent en de motorduivels, heel spannend." En in Tubantia van juni 2023 vind ik een kort artikel n.a.v. het overlijden van Frans Gigengack:

De in 1942 in Hengelo geboren Frans Gigengack komt uit een familie van kermisexploitanten. Frans groeit op in een woonwagen en samen met zijn broer Tonnie helpt hij zijn ouders met de kermisattracties. Waar Tonnie de carrousel van z’n ouders overneemt, stapt Frans op jonge leeftijd in de amusementsautomaten.

Een echte Twentse familie dus, ondanks de wat Duits aandoende naam.


 • Eddie Arends

  Eddie Arends

  Updated at: 

  Nog een kermisman, weer een carousselhouder, kind geboren in zijn woonwagen op het Grieth, de noordkant van Zevenaar waar de kermis is.

   

 • Gerard J Jansen

  Gerard J Jansen

  Nu is een carrouselhouder blijkbaar iets héél anders ;-)

  https://www.bol.com/nl/nl/p/joseph-joseph-elevate-keukengerei-met-carrouselhouder-6-delig/9200000050304348/