Van de Wieg tot het Graf

Drie mijlpalen in een levensweg: geboorte, huwelijk en de dood. Gemeenten houden deze gebeurtenissen al twee eeuwen nauwkeurig bij. Het Gelders Archief wil al deze levens uit de vergetelheid halen en op onze website zetten. Om dat voor elkaar te krijgen hebben we al meerdere keren de hulp van honderden bevlogen vrijwilligers ingeschakeld. Helpt u mee in onze volgende grote indexeringsslag?

Current status

 • 266.814 scans
 • 777 participants

 • 211.117
  • 20.9% Unusable
  • 79.1% Double entered
  • 79.1% Validated data
  Double entered 100%
 • 211.118
  • 20.9% Unusable
  • 79.1% Double entered
  • 79.1% Validated data
  Validated data 100%
Participate in this project

Project info

 
Ida

Ida

familie Hartog,grondlegger van de Unox

Updated at: 

Arthur Hartog, margarinefabrikant.

Hij is een zoon van Hartog Hartog, grondlegger van de Hartogfabrieken in Brabant. Deze heeft naast een slachterij en vleeswarenfabriek  ook een vetsmelterij, margarinefabriek, zeepfabriek en een kuiperij Samen met zijn zonen Izaak, Jacob, Arnold en Arthur breidt hij zijn zaak aanzienlijk uit. 

In 1930 ontstaat Unilever na een fusie tussen twee grote margarinefabrikanten uit Oss en een Britse zeepfabrikant. Zij nemen hun geduchte concurrent Hartog over. Eigenlijk zijn ze alleen geïnteresseerd in zijn margarine- en zeepfabriek. De vleeswarenfabriek willen ze aan concurrent Zwanenberg verkopen. Uiteindelijk gaat het plan niet door en blijft Hartog als zelfstandig bedrijf voortbestaan. De productie vindt plaats in Oss, de verkoop loopt via Unilever in Rotterdam.

In 1937 worden de producten uit de vleeswarenfabriek van Hartog, voornamelijk worsten, door Unilever op de markt gebracht onder de merknaam Unox. Van Gelderse rookworst, bloedworst tot boterhamworst en later ook knakworst. Er werken dan zo’n 1000 mensen bij Hartog in Oss.

In de jaren vijftig introduceert Hartog de Royco-soep, gedroogde kippenbouillonsoep uit een pakje. Overgewaaid uit de VS, waar het een enorm succes is. Ook in Nederland slaat het gemaksproduct aan en is al snel zo populair dat ze in Oss een nieuwe fabriek moeten bouwen om de vraag aan te kunnen. Enkele jaren later, in 1957, lanceert Unox de eerste bliksoep. Zowel de droge Royco-soep als de ‘natte’ (blik) soep zijn in de jaren 60, mede door intensieve reclamecampagnes, zeer gewild onder huisvrouwen. De verkoop vertoont dan ook een stijgende lijn.

In 1970 wordt Hartog, na vele fusies, onderdeel van de UVG (Unilever Vleesgroep Nederland). Evenals de vleesverwerkingstak van Zwanenberg.