Live: Archieveninbeeld

Mede mogelijk gemaakt door jullie! bedankt voor jullie inzet!

8 juli 2022

Op www.archieveninbeeld.nl  zijn historische transcripties en locaties doorzoekbaar m.b.v. Artificial Intelligence (AI). Dit is het resultaat van een samenwerkingsproject van Aincient, Picturae, Sioux Technologies, Island of Meaning, het Nationaal Archief, Stadsarchief Amsterdam en Noord-Hollands Archief. Door middel van het Named Entity Recognition zijn persoonsnamen, tijdsaanduidingen en locaties automatisch herkend in de getranscribeerde teksten van de genoemde archieven. De locaties zijn gematched met meerdere locatiebronnen zodat ze te zien zijn op een kaart en verrijkt met treffers uit de beeldbanken van de archieven.

Voor het trainen van de tool hebben we gebruik gemaakt van de crowd aan vrijwilligers op VeleHanden. Deze AI-trainingset “Tag de Tekst” voor Named Entity Recognition is vanaf nu beschikbaar op INT Taalmaterialen en door iedereen her te gebruiken. Persoonsnamen, locaties en tijdsaanduidingen zijn door vrijwilligers op Velehanden.nl geannoteerd in transcripties van het Nationaal Archief, het Noord-Hollands Archief en het Stadsarchief Amsterdam.

https://taalmaterialen.ivdnt.org/download/aitrainingset1-0/

Het resultaat van het project is voor iedereen te bekijken op www.archieveninbeeld.nl .

Op www.archieveninbeeld.nl  kun je niet alleen door de teksten zoeken, maar door op de geo-marker te klikken worden de in de teksten gevonden locaties op een kaart getoond en de treffers uit de beeldbanken weergegeven.