Nieuw project BHIC rond toegankelijk maken notarisarchieven

Het nieuwe project van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) ‘Opgemaakt, samengevat en ingeklopt: notariële akten in Brabant 1743-1935’ is met stille trom gestart op VeleHanden. Het officiële startschot wordt gegeven tijdens twee startbijeenkomsten op de twee locaties van het BHIC: vrijdag 10 april in Den Bosch en vrijdag 17 april in Grave.

7 april 2015

Bron

Huwelijksvoorwaarden, toestemmingen, schuldbekentenissen, boedelbeschrijvingen of testamenten? Je komt het allemaal tegen in notarisarchieven, want notarissen legden ze in duizenden akten vast. Sinds 1811 zijn er in heel Nederland notarissen. Hun taak is het opmaken van akten. Soms heeft iets alleen maar rechtskracht als er door een notaris een akte van is opgemaakt. Het BHIC beheert van veel Brabantse notarissen de notariële archieven die ouder zijn dan 75 jaar. Notariële archieven behoren tot de belangrijkste en meest informatierijke archieven die wij beheren. Een schat aan onmisbare informatie voor bijvoorbeeld historici, genealogen, heemkundigen en huizenonderzoekers.

Project

Gelukkig is het niet nodig om het hele archief door te nemen als je naar een specifieke akte zoekt. Dat kan ook via het repertorium, een register waarin een notaris iedere akte in het kort aantekende. Eigenlijk zijn het handige samenvattingen. We nemen daarom in dit project de repertoria als basis voor het maken van een digitale toegang op onze notariële archieven. De repertoria zijn door Picturae allemaal gescand en het BHIC vraagt nu VeleHanden om hulp bij het indiceren en transcriberen (letterlijk overnemen) van de repertoria.

Speciale startbijeenkomsten

De officiële start van het project vindt plaats tijdens twee speciale startbijeenkomsten die op de twee BHIC locaties in Den Bosch (vrijdag 10 april) en Grave (vrijdag 17 april) worden georganiseerd. Je bent dan van harte uitgenodigd om zelf te zien en mee te maken hoe ook jij kunt helpen met het digitaal toegankelijk maken van oude notarisarchieven. Natuurlijk krijg je tijdens zo’n startbijeenkomst uitleg over de archieven en hun onderzoeksmogelijkheden, er wordt een demonstratie van de website gegeven en je kunt het invoeren van gegevens zelf proberen.

De startbijeenkomsten starten beide om 10.00 uur en duren tot ongeveer 12.30 uur. Deelname is gratis, meld je snel aan via velehanden@bhic.nl en vermeld daarbij ook of je naar de bijeenkomst in Den Bosch of Grave komt.