Onze voorouders gaan digitaal met uw hulp!

Iedereen kan meehelpen om oude bevolkingsregisters online raadpleegbaar te maken op MADEinDENDERLAND.be

8 maart 2018

Ben jij ook op zoek naar je eigen verleden? Iedereen wil wel weten waar we vandaan komen. Aan de hand van sleutelmomenten in het leven van iedere burger (geboorte, huwelijk, overlijden) is het mogelijk om het leven van je voorouders te reconstrueren. Maar dan moeten de bronnen die hierbij kunnen helpen (zoals de bevolkingsregisters) wel makkelijk raadpleegbaar zijn. En daarvoor hebben we jouw hulp nodig!

De gemeentearchieven van Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove bewaren en ontsluiten deze bevolkingsregisters. Ze bevatten de resultaten van de tienjaarlijkse volkstellingen. Per adres vind je er informatie over elke bewoner: de naam en voornamen, maar ook de burgerlijke stand (gehuwd, ongehuwd, weduwe of weduwnaar), beroep, geboorteplaats en -datum.

Deze gegevens zijn interessant voor iedereen, niet enkel voor genealogen en familieonderzoekers: aan de hand van deze data kan je voorouders terugvinden of zelfs een stamboom beginnen opstellen. Maar om deze oude bevolkingsregisters online raadpleegbaar te maken hebben we dus jouw hulp nodig.

Want ook jij kan van thuis uit deelnemen aan dit project. Je voert online een beperkt aantal velden uit de bevolkingsregisters in een systeem in. Eens het project is afgerond worden deze gegevens raadpleegbaar en doorzoekbaar  voor het publiek via de regionale erfgoedbank MADEinDENDERLAND.be. Een voorouder terugvinden wordt dan een fluitje van een cent!

Geïnteresseerd? Kijk snel hier