Gezocht: (slacht)dieren en vlees
Beste vrijwilligers,
Allereerst veel dank voor het bijzondere werk dat jullie doen.
Mijn naam is Maroesjka Verhagen en ik ben promovenda aan de UvA, waar ik voor mijn project Feeding the City onderzoek doe naar hoe de voedselvoorziening van Amsterdam door haar achterlanden functioneerde (ca. 1550-1800). Ik bestudeer hoe voedsel zich van de landerijen naar de borden in de stad bewoog, waarbij ik het voedsel als lens gebruik.
Op dit moment werk ik aan een hoofdstuk over vlees, en ben daarom op zoek naar allerlei informatie die inzicht geeft in de weg die (slacht)dieren en vlees aflegden, de plek die ze innamen in de stad, en het netwerk van (sleutel)figuren dat daarbij van belang was.
Je kunt daarbij denken aan de herkomst m.b.t. tot landerijen, boerderijen, en (achter)tuinen, of koppelingen met bijvoorbeeld leveranciers, ossenweiders, slagers, (pacht)boeren, vleeshallen, markten, en venters. Ook akten die meer vertellen over voedselpraktijken zijn uiterst nuttig, zoals het houden of slachten van dieren, of het preserveren (zouten, roken, pekelen, worsten) of bereiden van vlees. Tot slot is ook informatie over de consumptie van vlees welkom. Denk bij dieren aan ossen, koeien, varkens, maar ook wild en gevogelte.
Via de indexen van het SAA kan ik al van alles vinden, maar mochten jullie toevallig iets tegenkomen, of je iets herinneren, dan hou ik mij van harte aanbevolen. Jullie kunnen mij ook altijd mailen op s.m.c.verhagen@uva.nl.
Bij voorbaat heel erg bedankt voor het meedenken, de hulp, en überhaupt jullie kundige werk!
Met vriendelijke groet,
Maroesjka Verhagen
P.S. Hierna zullen hoofdstukken volgen over groenten, fruit, en zuivelproducten, dus gegevens die op een van die onderwerpen betrekking hebben ook mijn interesse. Ik zal hier later nog aparte posts aan wijden.