Vele Ajacieden 2.0

foto’s beschrijven van Ajax en huisfotograaf Louis van de Vuurst

Stand van zaken

 • 89.367 scans
 • 280 deelnemers

 • 72.046
  • 1% Onbruikbaar
  • 80.6% Ingevoerd
  • 80.6% Gecontroleerd
  Ingevoerd 81.6%
 • 72.046
  • 1% Onbruikbaar
  • 80.6% Ingevoerd
  • 80.6% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 81.6%
Meedoen aan dit project

Project info

Het Archief van Ajax

Het archief van Ajax bestaat uit een bonte verzameling van foto's, negatieven, clubbladen, boeken, ledenkaarten, programmaboekjes, toegangsbewijzen en nog veel meer. De collectie wordt bewaard in de erfgoedruimte in de Johan Cruijff Arena. Het is voor slechts weinigen toegankelijk en moeilijk te doorzoeken. Dit moet veranderen - al was het maar om te voorkomen dat de kwaliteit van Ajax' erfgoed langzaam maar zeker slechter wordt en uiteindelijk verloren gaat. Met het vervolg project Vele Ajacieden 2.0 zetten we weer een belangrijke stap om ons unieke erfgoed veilig te stellen voor toekomstige generaties Ajacieden.

Ajacieden verzamelen!
Dat digitaliseren en beschrijven kunnen wij niet alleen. Daarvoor is de omvang van de collectie met meer dan 100.000 objecten te groot. Wij doen een beroep op de Ajax-supporters: help het Ajax-erfgoed te beschrijven! We starten weer met foto's, van voormalig huisfotograaf Louis van de Vuurst. Deze platen voorzien we van kenmerken. Deze kenmerken heten 'tags'. Ze bestaan uit een spelersnaam, de wedstrijd, het stadion, de spelsituatie en nog veel meer. Hoe specifieker de kenmerken, des te makkelijker een foto later terug is te vinden in de beeldbank.

Wat wordt van jullie gevraagd?
Bij elke foto wordt een lijst met kenmerken gegeven die je helpt bij het beschrijven. Om je verder houvast te geven, worden de foto's in de volgende stappen beschreven. 

1.Welk sfeerbeeld zie je op de foto?
2.In welke competitie speelt Ajax?
3.Welke spelers zie je op de foto?
4.Welke niet-spelers van Ajax zie je?
5.In welk stadion speelt Ajax?
6.Tegen welke tegenstander speelt Ajax?
7. In een controlestap kan je alle invoer nog een keer bekijken,voordat je hem definitief verstuurt door op de knop 'Afronden' te klikken.
 
Elke scan wordt twee keer ingevoerd en eenmaal door een controleur nagekeken. Een aparte instructie per stap met voorbeelden vind je in de download hiernaast.

Wat krijg je ervoor terug?
Dit project kan niet zonder de hulp van vrijwilligers! Wij belonen jullie voor verrichte diensten, afhankelijk van de geleverde prestatie. Hoe meer foto's er getagd worden, hoe groter de kans op beloning.
De punten die je krijgt na het invullen van foto's geeft jouw persoonlijke tussenstand weer. Over de mogelijke beloningen informeren we jullie op Vele Ajacieden 2.0.