Vreemdelingenkaarten

Help mee om de Amsterdamse vreemdelingenkaarten doorzoekbaar te maken.

Current status

  • 221.355 scans
  • 726 participants

Project info

Stadsarchief Amsterdam is begonnen om de vreemdelingenkaarten uit het Archief van de Gemeentepolitie te digitaliseren. Nu de scanfase is afgerond is het tijd om de gegevens van de kaarthouders te registreren.

Waar hebben wij uw hulp bij nodig?

U helpt ons bij het doorzoekbaar maken van de gegevens die op de kaarten staan: naam, geboortedatum en -plaats, datum van aankomst, plaats van herkomst, echtgenoten, kinderen en het beroep van de kaarthouder. Ook vragen wij u om op te letten of u bijzondere verhalen of beroemde mensen aantreft. Deze kunnen mogelijk worden gebruikt op de themawebsite van het Stadsarchief, met als doel om de verhalen van de 'vreemdelingen' bekend te maken. 

                             Immigranten in de wachtruimte van het Lloyd Hotel

Wat zijn de vreemdelingenkaarten?

Iedereen die van buiten Nederland naar Amsterdam kwam, diende zich volgens de Vreemdelingenwet te melden bij de gemeentepolitie. Van 1920 tot circa 1970 gebeurde deze registratie via kaartsystemen, de zogenoemde Vreemdelingenkaarten. In dit archief vinden we allerlei mensen: vluchtelingen, dienstmeisjes, theater- en balletgezelschappen en gastarbeiders. 

Het gaat om twee kaartsystemen die in het Archief van de Gemeentepolitie zitten:

  • Eén systeem loopt van 1920 tot ongeveer 1971 en bevat kaarten van vreemdelingen die voor langere tijd in Amsterdam verbleven.
  • Het tweede systeem is van rond 1939. Deze kaarten dragen gegevens van vreemdelingen die korte tijd in Amsterdam verbleven zoals Joodse vluchtelingen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

De kaarten geven inzicht in de afkomst en omstandigheden van de vreemdeling, familieleden, de eerste opvang, eigen vermogen en werkzaamheden. Ook is er in de meeste gevallen een kolom waarin bijzonderheden en interessante aanvullende informatie over de vreemdeling te vinden zijn.

Wat gebeurt er met de gegevens?

Na afronding van het invoeren van de gegevens zullen de kaarten via de Indexen op archief.amsterdam online doorzoekbaar gemaakt worden voor familieleden en onderzoekers, studenten en andere belangstellenden. Uiteraard zullen openbaarheidsbeperkingen worden toegepast waar dat nodig is. Ook worden de openbare gegevens die het Stadsarchief heeft verkregen uit dit project gekoppeld aan die van Netwerk Oorlogsbronnen. Netwerk Oorlogsbronnen zorgt ervoor dat informatie uit heel Nederland aan elkaar word gelinkt zodat er een completer beeld ontstaat van gebeurtenissen en personen gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog. 

                              Duits Joodse vluchtelingen in het Lloyd Hotel

Hoe meldt u zich aan?

U kunt deelnemen door op de knop Meedoen te klikken en de privacyverklaring te ondertekenen. De reden dat wij een privacyverklaring hebben opgesteld is omdat er in het archief kaarten voorkomen met gegevens van mogelijk nog levende personen. Wanneer u de verklaring invult en ondertekent, kunt u aan het project beginnen.

Wat krijgt u ervoor terug?

Per ingevoerde kaart ontvangt u twee punten en na controle nog eens twee.

Verdiende punten zijn in te wisselen voor:

  • bezoek aan tentoonstellingen bij het Stadsarchief Amsterdam
    400 punten per persoon
    [lever hiervoor uw coupon(s) in bij de kassa]
  • hulp bij onderzoek
    1500 punten per kwartier
    [mail hiervoor naar velehanden@amsterdam.nl]
  • vriend worden van het Stadsarchief Amsterdam
    25000 punten

Gedurende de loop van het project zullen incidentele mogelijkheden om verdiende punten te verzilveren op het forum worden gemeld.

Contact en meer informatie

Voor vragen, problemen of opmerkingen kunt u op het forum van VeleHanden.nl terecht of e-mailen naar velehanden@amsterdam.nl.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de financiering van het Mondriaan Fonds