Het Vrije Volk

Duizenden foto’s uit het archief van dagblad Het Vrije Volk documenteren de noemenswaardige gebeurtenissen in Amsterdam in de twintigste eeuw. Helpt u mee ze te beschrijven?

Stand van zaken

 • 11.394 scans
 • 147 deelnemers

 • 11.382
  • 0.1% Onbruikbaar
  • 99.9% Ingevoerd
  • 99.9% Gecontroleerd
  Ingevoerd 100%
 • 11.385
  • 0.1% Onbruikbaar
  • 99.9% Ingevoerd
  • 99.9% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 100%

Het Vrije Volk

Duizenden foto’s uit het archief van dagblad Het Vrije Volk documenteren de noemenswaardige gebeurtenissen in Amsterdam in de twintigste eeuw. Helpt u mee ze te beschrijven voor de Beeldbank?

Over Het Vrije Volk

Het sociaal-democratische dagblad Het Volk, dat in 1945 tot Het Vrije Volk werd omgedoopt, was een uitgave van de Arbeiderspers. Het Vrije Volk moest tegelijk een landelijk én een plaatselijk dagblad zijn. Een arbeider kon zich immers geen twee kranten veroorloven. Daarom waren er tientallen verschillende edities en waren er drukkerijen in Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Arnhem.Aan dit streven naar diversiteit en spreiding is de Arbeiderspers uiteindelijk te gronde gegaan. De ene na de andere vestiging moest sluiten. In 1971 werd de Amsterdamse vestiging definitief opgeheven, nadat de redactie al in maart 1970 naar Rotterdam was verhuisd.

Over dit project

Het omvangrijke fotoarchief van dit dagblad is eind twintigste eeuw over instellingen in het land verdeeld. In dit project gaat het om het Amsterdamse deel dat ruim elfduizend afdrukken beslaat.

De foto’s uit het dagbladarchief zijn globaal gerubriceerd op onderwerp, maar niet per stuk beschreven. Vaak staat er wel een beschrijving op de achterkant van de foto of is het uiteindelijke onderschrift uit de krant op de achterkant geplakt en bewaard in het archief. In dit project willen we de foto’s per stuk beschrijven, zodat ze online getoond kunnen worden in de Beeldbank. De achterkanten zijn daarbij te gebruiken als hulpmiddel.

De foto’s zijn niet alleen afkomstig van fotografen in dienst van de Arbeiderspers zelf, maar ook van diverse binnen- en buitenlandse fotografen en fotobureaus. Daarom spelen ook auteursrechten een rol. Om de afspraken met de fotografen te kunnen respecteren, moeten we daarom per foto de fotograaf registreren.

Vanwege de auteursrechten die op deze foto’s rusten, kunnen we - in tegenstelling tot bij andere projecten - pas na afronding van het hele project, de beelden online zetten.
Wat levert het project op?

Duizenden nieuwe foto’s voor de Beeldbank, met name over gebeurtenissen. Dit is een prachtige aanvulling, omdat de meeste afbeeldingen in de Beeldbank topografisch zijn en ze minder vaak over gebeurtenissen gaan.

Informatie over de makers van de foto’s, zodat auteursrechten goed geregeld kunnen worden.

Wat levert het u op?

Per ingevoerde foto ontvangt u in totaal 4 punten (2 punten na invoer en 2 punten na controle).

Deze punten zijn in te wisselen voor

Product

Aantal punten p.p.

Hoe

Vriend worden

voor 1 jaar = 2500 punten

voor het leven = 25000 punten

Mail uw naam, adresgegevens en couponcode naar velehanden@amsterdam.nl

Tentoonstelling

250

Print uw coupon en lever de print in bij de kassa in het Stadsarchief

Rondleiding gebouw De Bazel

250

Print uw coupon en lever de print in bij de kassa in het Stadsarchief

Afdruk van een foto uit de Beeldbank

 

Let op: het kan zijn dat de foto van uw keuze niet geleverd kan worden i.v.m. auteursrechten

13x18 cm = 250 punten

20x25 cm = 500 punten

24x30 cm = 750 punten

30x40 cm = 1000 punten

40x50 cm = 1250 punten

Mail naar velehanden@amsterdam.nl

en vermeld:

-de foto van uw keuze (d.m.v. de code die op de Beeldbank staat achter 'Afbeeldingsbestand') ;

-het gewenste formaat;

-de couponcode;

-het postadres waar de print naartoe gestuurd kan worden