Het beeld van Groningen: Persfotobureau D. van der Veen

Breng samen met ons de jaren 60 en 70 in beeld en Maak Geschiedenis met het beschrijven van fotoreportages. Vergeet niet uw voorkeuren op te geven voor u begint met beschrijven.

Stand van zaken

 • 22.991 scans
 • 345 deelnemers

 • 19.563
  • 1.3% Onbruikbaar
  • 85.1% Ingevoerd
  • 39.3% Gecontroleerd
  Ingevoerd 86.4%
 • 9.037
  • 1.3% Onbruikbaar
  • 85.1% Ingevoerd
  • 39.3% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 40.6%

Doel van het project

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren 60 en 70 kleine en grote gebeurtenissen in stad en provincie Groningen. De Groninger Archieven bewaren de negatieven maar er is geen goede beschrijving bij. Met uw hulp gaan we daar de komende tijd verandering in brengen. Alle reportages die u in dit project beschrijft komen op de Beeldbank en zijn daarna dus voor iedereen terug te vinden en te gebruiken. Samen brengen we zo de jaren 60 en 70 in Groningen in beeld.

De collectie

De strenge winter van 1978-1979, de CC-races op het stratencircuit van Tolbert en het honderdjarige bestaan van de ijsclub in Baflo. Het is slechts een greep uit de gebeurtenissen waarbij de fotografen van Persfotobureau D. van der Veen aanwezig waren. Veel beelden van het persfotobureau zijn destijds gepubliceerd in het Nieuwsblad van het Noorden. Daarnaast leverde het persfotobureau ook regelmatig foto’s aan landelijke kranten, personeelsbladen en bedrijven.

Help mee met beschrijven

Als deelnemer kunt u zelf een categorie beelden kiezen die u graag zou willen beschrijven. Misschien heeft u veel kennis van molens, bent u sportliefhebber of heeft u een sterke band met een specifiek dorp of regio. Deze kennis is voor ons erg waardevol. Dus herkent u elke brug of straathoek op oude foto’s van uw dorp? Bent u een kenner van Groninger voetbalclubs? Of studeerde u in de jaren ’70 in de stad Groningen? Dan hebben wij uw hulp nodig!

Wat levert het mij op?

Voor het beschrijven van reportages krijgt u punten. Deze punten kunt u nu inwisselen voor een leuk presentje. Speciaal voor deelnemers van Het beeld van Groningen hebben wij een uniek notitieboekje laten ontwerpen. Daarnaast kunt u ook kiezen voor een USB stick met het logo van de Groninger Archieven. Op termijn zullen we dit assortiment nog verder uitbreiden.

Hoe werkt het?

1. Maak in Vele Handen een coupon aan voor het aantal punten dat u nodig heeft.

2. Stuur een mailtje naar beeldvangroningen@groningerarchieven.nl met daarin vermeld: uw naam en adres, uw couponcode en het presentje dat u graag wilt ontvangen.

3. Wij zullen de Vele Handen punten innen en sturen u het gekozen cadeau via de post toe.

Hoeveel punten heb ik nodig?

USB 1GB - 350 punten                 
USB 4GB - 500 punten
Notitieboekje - 800 punten

Daarnaast zullen we voor projectdeelnemers verschillende bijeenkomsten organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een avond met rondleidingen door de depots of cursusbijeenkomsten over het beschrijven van fotoreportages. Houd hiervoor de nieuwsbrief van Het beeld van Groningen of de website van de Groninger Archieven in de gaten.