Dagboeken van schrijvers

Het Literatuurmuseum vraagt zeer nauwkeurige invoerders om dagboeken te transcriberen van drie verschillende schrijvers: Lodewijk van Deyssel, Henri van Booven en J. Greshoff.

Stand van zaken

 • 11.124 scans
 • 131 deelnemers

 • 3.597
  • 1.2% Onbruikbaar
  • 32.3% Ingevoerd
  • 5% Gecontroleerd
  Ingevoerd 33.5%
 • 551
  • 1.2% Onbruikbaar
  • 32.3% Ingevoerd
  • 5% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 6.1%
Meedoen aan dit project

Het Literatuurmuseum vraagt zeer nauwkeurige invoerders om dagboeken te transcriberen van drie verschillende schrijvers: Lodewijk van Deyssel, Henri van Booven en J. Greshoff.

Zeer gevarieerde dagboeken van drie heel verschillende personen. De excentrieke schrijver Lodewijk van Deyssel hield vanaf zijn zeventiende jaar tot zijn dood in 1952 dagboeken bij. Openhartige aantekeningen over het alledaagse leven, over kunst en literatuur, over politiek  en nog veel meer. Tijdens de Eerste Wereldoorlog registreerde Henri van Booven in zijn dagboek over de ontwikkelingen aan het front en noteerde hij de invloed die de oorlog op zijn persoonlijk leven had. Tot slot zijn de er dagboeken van journalist, criticus en dichter J. Greshoff.  Met aantekeningen over het literaire leven en over vriendschap met schrijvers als A. Roland Holst, J.C. Bloem en Willem Elsschot.

Bij elkaar gaat het in het project ‘Dagboeken van schrijvers’ om ruim 21.000 gescande pagina’s die stuk voor stuk ontcijferd en overgetypt gaan worden.

Lodewijk van Deyssel, pseudoniem van K.J.L. Alberdingk Thijm (1864–1952),was afkomstig uit een katholieke patriciërsfamilie uit Amsterdam, de beroemde architect Pierre Cuypers was zijn oom. Van Deyssel debuteerde in 1887 met de ophefmakende roman Een liefde en was een van de oprichters van het jongerentijdschrift De Nieuwe Gids. Zijn hele leven wijdde hij aan de letteren. Hij was bevriend met vele schrijvende tijdgenoten, onder wie Albert Verwey en P.C. Boutens.

Henri van Booven (1877–1964) was journalist en schrijver. Hij deed aan cricket en rugby en propageerde deze sporten. Meer dan dertig jaar lang was hij medewerker van de Nieuwe Rotterdamsche Courant waarin hij reisbrieven en artikelen over beeldende kunst publiceerde. Zijn bekendste roman is Tropenwee (1904).

J. Greshoff (1888–1971) was een vooraanstaand journalist, criticus en dichter. Een groot deel van zijn leven bracht hij door in België en Zuid-Afrika. Als journalist was Greshoff  onder  meer voorbonden aan het Dagblad van Zuid-Holland en ’s Gravenhage, De Telegraaf en de Nieuwe Arnhemsche Courant. Hij debuteerde in 1909 met de dichtbundel Lumen.

Alle dagboeken maken deel uit van de collectie van het Literatuurmuseum in Den Haag. In het archief van het museum zijn bijna alle Nederlandse schrijvers en illustratoren vertegenwoordigd,  met manuscripten, brieven, kinderboekenillustraties, geschilderde en getekende portretten, foto’s en vele andere unieke documenten en voorwerpen. Kom dwalen tussen schrijvers en verhalen. In Den Haag, of via Literatuurmuseum.nl.

De dagboekpagina’s worden een voor een getranscribeerd. Daarnaast vragen we om het onderwerp, en het paginanummer en de datum, indien aanwezig, te noteren. Bijzondere vondsten kunt u markeren voor de conservatoren. Dankzij deze informatie kan het Literatuurmuseum de dagboeken online ontsluiten en doorzoekbaar maken. Zo kan iedereen in de dagboeken zoeken naar alle mogelijke onderwerpen.

Het transcriberen van de dagboekpagina’s is een niet geringe maar uiterst boeiende klus. Krijg een intiem inkijkje in de levens van drie schrijvers. Bovendien wil het Literatuurmuseum de vrijwilligers in het najaar uitnodigen voor een bezoek met rondleiding door het museum. De productiefste vrijwilligers krijgen, wanneer het project goeddeels voltooid is, bovendien een exclusieve rondleiding door het publiek gesloten depot waarbij delen van de originele dagboeken van Van Deyssel, Van Booven en Greshoff worden getoond.