De bevolkingsregisters Voorne-Putten

Help mee om de vele duizenden namen uit de bevolkingsregisters te indexeren en ontdek waar uw voorouders vroeger leefden en werkten!

Stand van zaken

 • 49.515 scans
 • 209 deelnemers

 • 47.175
  • 5% Onbruikbaar
  • 95.3% Dubbel ingevoerd
  • 95.3% Gecontroleerd
  Dubbel ingevoerd 100%
 • 47.175
  • 5% Onbruikbaar
  • 95.3% Dubbel ingevoerd
  • 95.3% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 100%

Indexeren van Bevolkingsregisters

Naast de burgerlijke stand is het bevolkingsregister een belangrijke bron van gegevens over de vroegere bewoners van de steden en dorpen op Voorne-Putten. Ze geven informatie over verschillende zaken, zoals de gezinssamenstelling, het beroep, het woonadres, de religie en gegevens over geboorte, overlijden en verhuizing. 

Wilt u meehelpen om de scans van deze bevolkingsregisters te indexeren? Wellicht helpt het project u het spoor van een verdwenen voorouder weer op te pikken, want meer dan eens duiken gezinnen onverwachts op in de garnizoenssteden Brielle en Hellevoetsluis - of blijkt die ene grootmoeder nog enige tijd als dienstbode bij een boerengezin in één van de dorpen werkzaam te zijn geweest. Door het ontsluiten van deze bronnen wordt uw zoektocht weer wat eenvoudiger en de stamboom completer. 

Het Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg

Het in Brielle gevestigde Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg beheert de archieven van diverse gemeenten, notarissen, kerken, verenigingen, families en andere instellingen. Daarnaast zijn in de loop der jaren uitgebreide collecties foto’s, films, kranten en documentatie opgebouwd. Om de historisch geïnteresseerde bezoeker te helpen, trachtten we zoveel mogelijk materiaal te digitaliseren en online toegankelijk te maken. Steeds meer collecties zijn daarom voor uw gemak thuis te doorzoeken, te raadplegen en te bekijken. 

Het indexeren van de scans van de bevolkingsregisters is een enorme klus, en we willen daarom graag de hulp inschakelen van de crowd die op Vele Handen al meerdere bronnen heeft ontsloten. Enkele jaren geleden heeft het Streekarchief al goede ervaringen opgedaan met het indexeren van de militieregisters, die intussen aan onze database op www.streekarchiefvpr.nl zijn toegevoegd. Na afronding van het indexeren zullen ook de bevolkingsregisters via onze site en www.archieven.nl optimaal toegankelijk zijn.

 

De bronnen en projectomschrijving

Het Streekarchief heeft de bevolkingsregisters enkele jaren geleden al laten scannen en online gezet. Het doorbladeren van deze enorme lading is echter verre van ideaal. Daarom bieden we de registers uit de periode van 1826 tot 1939 via Vele Handen aan.  Bij het indexeren verzoeken we u de naam, de geboortedatum en geboorteplaats over te nemen, en ons te wijzen op eventuele bijzonderheden. Kortom, het is geen ingewikkeld werk, al zullen sommige namen misschien wat lastig te lezen zijn – maar dat is juist de uitdaging!

Het project omvat bijna 50.000 scans uit de bevolkingsregisters van Abbenbroek, Biert, Brielle, Geervliet, Heenvliet, Hekelingen, Hellevoetsluis, Nieuw-Helvoet, Nieuwenhoorn, Oostvoorne, Oudenhoorn, Rockanje, Simonshaven, Spijkenisse, Vierpolders, Zuidland en Zwartewaal. De verwachting is dat dit ongeveer 750.000 namen zal opleveren. 

Voor wat, hoort wat

Het invoeren via VeleHanden is vrijwilligerswerk, maar voor uw bijdragen willen we graag iets terugdoen. Per ingevoerde scan verdient 3 tot 6 punten, die u kunt inwisselen voor kopieën, scans of boeken.

Hieronder staat een lijst met beschikbare producten. Als u genoeg punten heeft, kunt u een coupon aanmaken ter waarde van het benodigde aantal punten. Stuur uw couponcode met een omschrijving van de gewenste producten in een mail naar info@streekarchiefvpr.nl

Afdrukken
Kopie A4, (100 punten)
Kopie A3, (150 punten)

Scans
Scan naar keuze van een foto, kaart of akte van de website, 300dpi, (600 punten)

Memorystick

USB-stick 8 GB met logo SAVPR, (1000 punten)

Publicaties
De kosten van verzending kunnen ook in punten worden voldaan. Verzendkosten als pakketje dat niet door de brievenbus kan = 1500 punten.

Voorne-Putten in Oorlogstijd (6000 punten)
Onlangs verschenen, rijk-geïllustreerd boek waarin de militaire ontwikkelingen en de gevolgen voor de inwoners uitgebreid zijn beschreven en in beeld gebracht.

Historische Atlas van Voorne-Putten (5000 punten)
Een populair boek waarin de geschiedenis van de regio wordt behandeld aan de hand van vijftig historische kaarten.

Wijken voor de Wall (4000 punten)
De voorgeschiedenis van de woningen langs westzijde van de vesting Hellevoetsluis dat in de Tweede Wereldoorlog op last van de Duitsers is afgebroken.

Het Voorne-Putten Boek (3000 punten)
Ruim 350 onderwerpen uit de geschiedenis van Voorne-Putten op beknopte wijze beschreven en op fraaie wijze geïllustreerd.

Kanongebulder in de verte (2500 punten)
De geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog op Voorne-Putten: hoe duizenden militairen de vier jaar mobilisatie doorbrachten.

200 jaar koninkrijk (1000 punten)
Een overzicht van Voorne-Putten tijdens de Franse bezetting, de bevrijding in 1813 en de grootse viering in 1913.

Brielse Mare (een exemplaar: 400 punten)
Het tijdschrift van de Historische Vereniging Brielse Maasmond, dat twee keer per jaar verschijnt met diverse onderwerpen. Alle nummers zijn nog beschikbaar.