2.000.000 x Fotoburo De Boer: logboeken 1990-2004

Ook zo nieuwsgierig naar dát wat de persfotografen van Fotoburo De Boer hebben vastgelegd? Ontdek het door mee te helpen bij het invoeren van de logboeken!

Stand van zaken

 • 3.030 scans
 • 206 deelnemers

 • 2.906
  • 4% Onbruikbaar
  • 95.9% Dubbel ingevoerd
  • 95.9% Gecontroleerd
  Dubbel ingevoerd 99.9%
 • 2.905
  • 4% Onbruikbaar
  • 95.9% Dubbel ingevoerd
  • 95.9% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 99.8%
Meedoen aan dit project

Ook zo nieuwsgierig naar dát wat de persfotografen van Fotoburo De Boer hebben vastgelegd? Ontdek het door mee te helpen bij het invoeren van de logboeken! 

De collectie van Fotoburo De Boer

Een sportevenement, koninklijk bezoek, protest, missverkiezing of popconcert? De persfotografen van Fotoburo De Boer stonden altijd vooraan om het nieuws te verslaan. Tussen 1945 en 2004 produceerden ze duizenden foto’s van regionaal en nationaal belang, afgedrukt in vele kranten en tijdschriften. 

In de beginperiode, tussen 1945 en 1990, zijn alle negatieven beschreven op dubbelzijdige papieren onderwerpskaarten. Hiernaast worden ze vanaf 1952 ook chronologisch genoteerd in logboeken. In 1990 stopt Fotoburo De Boer met het bijwerken van de cataloguskaartjes. Vanaf dat moment zijn de negatieven alleen terug te vinden via de logboeken. 

Wat vragen we van jullie?

Er zijn in totaal ca. 3000 gescande logboekpagina’s uit de periode 1990-2004. In deze logboeken schreven de fotografen zelf per dag op wat ze gefotografeerd hadden. Op elke pagina in een logboek staan tussen de 25 en 40 beschrijvingen die gekoppeld zijn aan een negatiefnummer.

 Logboek pagina

Voorbeeld van een pagina uit het logboek.

Het doel van dit project is om deze gegevens in te voeren en de collectie zo voor iedereen doorzoekbaar te maken. Uiteindelijk wil het Noord-Hollands Archief de ingevoerde informatie graag koppelen aan de gedigitaliseerde contactsheets van de negatieven, waardoor de foto’s voor iedereen op basisniveau beschikbaar zijn.

Contactsheet kleur

Een concactsheet met kleurnegatieven. Linksbovenaan staat het negatiefnummer.

Wat levert het op?

Meedoen met dit project doe je niet voor niets! Invoeren is een aangenaam (en verslavend) tijdverdrijf en je vindt nog eens wat. Zo zijn er al foto’s van The Beatles, Dr. Martin Luther King en Johan Cruijff in de collectie ontdekt!

Maar we doen natuurlijk ook graag iets terug. Op basis van het aantal behaalde punten biedt het Noord-Hollands Archief graag het volgende:

 • Alle invoerders krijgen aan het einde van het project een downloadlink van alle digitale foto’s die te zien zijn in de tentoonstelling ‘2.000.000 x Fotoburo de Boer. Een halve eeuw persfotografie’.
 • De twintig invoerders met de meeste punten mogen één gebeurtenis uit de logboeken uitkiezen. Wij digitaliseren het bijbehorende negatief en sturen een download op hoge resolutie van een foto van deze gebeurtenis.

 • De vijf topinvoerders (met de meeste punten) krijgen een unieke rondleiding voor maximaal tien personen (per persoon) door de ondergrondse depots van het Noord-Hollands Archief.

Enthousiast geworden? Kom naar de tentoonstelling ‘2.000.000 x Fotoburo De Boer. Een halve eeuw persfotografie’ in de Janskerk op de Jansstraat 40 in Haarlem. De tentoonstelling is gratis te bezoeken van 10 juli tot 17 september 2016. Zie voor meer informatie www.noord-hollandsarchief.nl.