Captions for Cas

Werk mee aan de beschrijving van het fotoarchief van Cas Oorthuys. Ontdek en verrijk de geschiedenis in één van de belangrijkste Nederlandse fotoarchieven van de twintigste eeuw.

Current status

  • 34.604 scans
  • 906 participants

Project info

De mens en het sociaal engagement speelden een belangrijke rol in het werk van fotograaf Cas Oorthuys (1908-1975). Als geen andere fotograaf in de periode van de wederopbouw heeft hij uitdrukking gegeven aan het groeiende zelfbewustzijn van de Nederlanders. Zijn enorme productiviteit resulteerde in één van de meest omvangrijke Nederlandse fotoarchieven.

Captions for Cas is onderdeel van een groot project gericht op het conserveren, digitaliseren en beschrijven van zijn archief. In 447 contactalbums bevinden zich afdrukjes van vrijwel alle zwart/wit en kleurennegatieven en -dia’s. De albums zijn geordend op onderwerp en vormen een belangrijke toegang tot het archief. Dankzij digitalisering kunnen zij gespaard worden voor verdere slijtage en verval. De volgende stap vormt het beschrijven van de albumbladen, waarmee het gehele archief digitaal voor publiek ontsloten kan worden.

Het Nederlands Fotomuseum is op zoek naar specifieke kennis over bepaalde landen, regio's, steden, ambachten en industrie in de periode 1935-1975. U wordt als expert van harte uitgenodigd om uw kennis in Captions for Cas met ons te delen.

[CAS-8412-2] Wies Meertens (toegeschreven aan), Cas Oorthuys (1955)

De bron: 447 contactalbums

Het project omvat alle digitale afbeeldingen en beschrijvingen van de 447 contactalbums. In deze albums bevinden zich afdrukjes van de negatieven en dia’s in hetzelfde formaat als het negatief of de dia (doorgaans 35 mm, 6x6 of 9x12 cm). Zo’n afdrukje heet een ‘contactafdruk’. De albums met deze contactafdrukken zijn geordend op onderwerp en vormen een belangrijke toegang tot het archief. Zo zijn er albums geordend op landen, provincies of steden, bedrijven, beroepen, landbouw en veeteelt, klederdrachten of de Tweede Wereldoorlog. De informatie over de gefotografeerde onderwerpen is helaas minimaal. Af en toe werden onderwerp en datum genoteerd, maar een beschrijving van de afzonderlijke beelden ontbreekt.

[CAS-66855] Voorbeeld van een contactalbumblad uit de serie Rotterdam

Het archief omspant een belangrijk deel van de twintigste-eeuwse geschiedenis en maakt zichtbaar hoe sterk Nederland veranderd is. Bedrijfstakken verdwenen, technieken werden vernieuwd en productieprocessen verplaatsten zich naar het buitenland. Steden als Rotterdam veranderden radicaal van aangezicht. De contactalbumbladen van de grote steden en provincies in de twintigste eeuw geven ons de mogelijkheid om een reis te maken door de tijd, maar daar is wel informatie voor nodig. Verdwenen industrietakken kunnen het beste beschreven worden door de generatie die hier zelf werkzaam is geweest. Hetzelfde geldt voor verdwenen ambachten en tradities, want wie weet nog hoe vroeger schaatsen werden gemaakt of welke klederdrachten in de verschillende regio’s werden gedragen?

[CAS-88218] Cas Oorthuys, contactalbumblad uit de serie klederdrachten

De resultaten
De beschreven contactalbums worden per onderwerp teruggeplaatst in de beeldbank van het Nederlands Fotomuseum, waar deze door het publiek geraadpleegd kunnen worden. Uw informatie kan een belangrijke aanvulling vormen, of nieuwe inzichten verschaffen in de foto’s van Cas Oorthuys.

Wat krijgt u ervoor terug?
Voor elke ingevoerde en gecontroleerde scan ontvangt u punten. Met deze punten kunt u sparen voor entree kaarten, een publicatie over Cas Oorthuys, een ontvangst in het museum waar u de contactalbums mag inzien, met een rondleiding door het depot en de Cas Oorthuys tentoonstelling. Tevens zullen er ontmoetingen worden georganiseerd met de medewerkers van het museum die bij het project betrokken zijn.

Meer informatie over de fotograaf
Projectpagina Cas Oorthuys - Nederlands Fotomuseum
https://www.nederlandsfotomuseum.nl/digitalisering-cas-oorthuys/

Fotografendossier Cas Oorthuys - Nederlands Fotomuseum
http://collectie.nederlandsfotomuseum.nl/nl/de-fotografen/weergave/record?id=4afd7a72-d4bb-104e-7755-0bd19e21e9b1

Cas Oorthuys in de beeldbank - Nederlands Fotomuseum
http://collectie.nederlandsfotomuseum.nl/nl/zoeken-in-de-collectie?f_fotograaf_naam%5B0%5D=Oorthuys%2C+Cas

Biografie van Cas Oorthuys - Scherptediepte (Bron: Fotolexicon, 10e jaargang, nr. 22 (oktober 1993):
http://journal.scherptediepte.eu/cgi/t/text/text-idx?c=scherpte;sid=11392672f4a8d1ca4c124b963041c3e7;view=text;idno=m1022f02nl;rgn=main;lang=en

Biografie van Cas Oorthuys - Biografisch Woordenboek van Nederland 5 (Den Haag 2002):
http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1880-2000/lemmata/bwn5/oorthuijs

Cas Oorthuys in RKD Artist
https://rkd.nl/nl/explore/artists/60654
 

Colophon
Door een genereuze bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds / Wertheimer Fonds kan het Nederlands Fotomuseum de 442 contactalbums van fotograaf Cas Oorthuys digitaliseren. Hiermee levert het Prins Bernhard Cultuurfonds / Wertheimer Fonds een grote bijdrage aan het toegankelijk maken van het Nederlandse fotografisch erfgoed voor het publiek.